Η Royal Dutch Shell θα καταβάλλει αποζημιώσεις ύψους περίπου 70,5 εκατομμυρίων ευρώ για τις δύο πετρελαιοκηλίδες που σχηματίστηκαν στο Δέλτα του Νίγηρα το 2008 και το 2009, έπειτα από συμβιβαστική συμφωνία στην οποία κατέληξε με την πληγείσα κοινότητα.

Η μεγαλύτερη εξωδικαστική συμφωνία που αφορά καταστροφή από πετρελαιοκηλίδες στη Νιγηρία θεωρείται ιδιαίτερα θετική για την πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου περιοχή του Δέλτα του Νίγηρα που έχει υποστεί πολλές φορές περιβαλλοντικές κατστροφές, αλλά είναι μηδαμινή συγκριτικά με τα δισεκατομμύρια δολάρια που κλήθηκε να καταβάλει σε πρόστιμα και αποζημιώσεις η BP μετά την έκρηξη στην πλατφόρμα άντλησης Deepwater Horizon της βρετανικής πετρελαϊκής εταιρίας, το 2010 στον Κόλπο του Μεξικού.

Παρότι σημαντικά υψηλότερο από τα 38,2 εκατομμύρια ευρώ που η Shell είχε ανακοινώσει ότι προτίθετο να καταβάλει ως αποζημίωση, το ποσό που συμφωνήθηκε αποτελεί τμήμα των 382,2 εκατομμυρίων ευρώ που αρχικά ζητούσε η κοινότητα Μπόντο στο Δέλτα του Νίγηρα.

Η αποζημίωση θα μοιραστεί με τα 44,5 εκατ ευρώ να καταβάλλονται σε ισόποσες αποζημιώσεις στα 15.600 μέλη των Μπόντο, ενώ τα υπόλοιπα 25,4 εκατ ευρώ θα τοποθετηθούν σε ένα ταμείο που θα χρηματοδοτεί έργα όπως η κατασκευή ιατρικών κέντρων και σχολείων, διευκρίνισε ο Μάρτιν Ντέι της βρετανικής νομικής εταιρείας Leigh Day, που εκπροσωπεί την κοινότητα.

Τα μέλη των Μπόντο που δικαιούνται την αποζημίωση θα λάβουν έκαστο από σχεδόν 2.800 ευρώ, στην πρώτη αυτή υπόθεση που δίδεται αποζημίωση απευθείας σε μέλη κοινότητας, είπε ο Ντέι.

Στο παρελθόν, σε ανάλογες περιπτώσεις οι αποζημιώσεις περνούσαν από τα χέρια των νιγηριανών αρχών με αποτέλεσμα να δίδονται στους αρχηγούς των κοινοτήτων, οι οποίοι αποφάσιζαν την διανομή των χρημάτων.

“Είναι πολύ ασυνήθιστο να επωφελούνται χιλιάδες άτομα. Τα χρήματα θα κατατεθούν απευθείας στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς κι αυτό ελπίζουμε να λειτουργήσει ως μοντέλο για μελλοντικές διεκδικήσεις”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ένοπλες ομάδες που εξαπολύουν επιθέσεις σε πετρελαιαγωγούς έχουν συχνά κατηγορηθεί για τέτοια ατυχήματα, αλλά η Shell αναγνώρισε ότι οι πετρελαιοκηλίδες στην κοινότητα Μπόντο προκλήθηκαν από διαρροή.

“Από την αρχή αναλάβαμε την ευθύνη για τις δύο πετρελαιοκηλίδες στο Μπόντο. Πάντα επιθυμούσαμε να αποζημιώσουμε δίκαια την κοινότητα και χαιρόμαστε που καταλήξαμε σε συμφωνία”, δήλωσε ο Μουτίου Σουνμόνου, ο διευθυντής της Shell Petroleum Development Co.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσιες της Leigh Day, οι ντόπιοι κάτοικοι–κυρίως ψαράδες–ζημειώνονται έκαστος κατά 382 ευρώ κατά μέσο όρο κάθε χρόνο μετά το ατύχημα.

Οι ενάγοντες ισχυρίζονται ότι οι δύο πετρελαιοκηλίδες είχαν ως αποτέλεσμα να διαρρεύσουν στη θαλάσσια περιοχή 500.000 βαρέλια πετρελαίου, ενώ η αρχική εκτίμηση της Shell έκανε λόγο για περίπου 4.000 βαρέλια. Στη συνέχεια, η εταιρεία αναγνώρισε ότι ο συνολικός όγκος ενδεχομένως να ήταν μεγαλύτερος, χωρίς ωστόσο να ανακοινώσει ακριβές μέγεθος.

Facebook Comments