Μπορεί να κάνω λάθος όμως εάν κάποιος δει το προφίλ των ψηφοφόρων ενός κόμματος μπορεί να καταλάβει και το τι θα κάνει μετεκλογικά άσχετα με το τι υπόσχεται προεκλογικά. Και γεγονός είναι ότι οι πολιτικοί προεκλογικά τα υπόσχονται όλα σε όλους. Κανένας πολιτικός δεν θα μιλήσει για δύσκολα χρόνια που έρχονται, για επερχόμενη λιτότητα κλπ. Αυτό έγινε μόνο σε μία περίπτωση, δηλαδή στην περίπτωση του Κώστα Καραμανλή το 2009 όμως έγινε σκόπιμα επειδή σύμφωνα με δήλωση του είχε κουραστεί ο άνθρωπος και δεν επιθυμούσε να επανεκλεγεί.

Στην περίπτωση του Σύριζα έχουμε να κάνουμε με ένα κόμμα που έχει 12 συνιστώσες και η κάθε συνιστώσα έχει το δικό της εκλογικό κοινό.  Οι αντιφατικές δηλώσεις των στελεχών για το τι θα γίνει με το χρέος έχουν αφήσει το κόμμα έκθετο σε βέλη από την κυβέρνηση και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αν το καλοεξετάσει κάποιος καλλίτερα, θα διαπιστώσει ότι παρά τον ορυμαγδό των δηλώσεων των στελεχών του Σύριζα  οι οποίες είναι και πολλάκις αντιφατικές υπάρχει εσωκομματική δημοκρατία. Δεν υπάρχει αυστηρός έλεγχος στα στελέχη όπως γίνεται σε άλλα κόμματα.

Ο Σύριζα δεν είναι κόμμα αρχηγικό όπως φυσικά το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ και άλλα «μεταρρυθμιστικά» κόμματα όπως το Ποτάμι και Δημιουργία Ξανά. Το πρόσφατο άδειασμα του Φώτη Κουβέλη και των τυχοδιωκτικών στελεχών της ΔΗΜΑΡ  από την ηγεσία του Σύριζα μας δείχνουν πρώτον ότι ο Σύριζα δεν δρα καιροσκοπικά αναζητώντας κράχτες αμφιβόλου ποιότητας. Στο ίδιο λάθος είχε πέσει και το Ποτάμι μαζεύοντας τα κοινοβουλευτικά απόβλητα του ΠΑΣΟΚ και αποξενώνοντας πλήθος αξιόλογων στελεχών αλλά και η Δημιουργία Ξανά που ενώ υποσχέθηκε «πολιτική χωρίς πολιτικούς», νόμιζε ότι με την συμμετοχή του Στέφανου Μάνου θα έβρισκε την πίσω πόρτα για να εισέλθει στη βουλή.  Και τα δύο απεδείχθησαν αρχηγικά κόμματα όπου οι αποφάσεις ελήφθησαν αιφνιδιαστικά χωρίς να ερωτηθούν μέλη και στελέχη. Η Δημιουργία Ξανά το πλήρωσε το λάθος αυτό με πολιτική ανυπαρξία ενώ και το ποτάμι έτσι όπως πάει είναι καταδικασμένο να… στερέψει. Τουλάχιστον ο Αλ. Τσίπρας δείχνει αποφασισμένος να μην επαναλάβει τα ίδια λάθη και αυτό είναι προς τιμήν του.

Όσον αφορά το προφίλ των ψηφοφόρων του Σύριζα είναι κυρίως νέοι στις αστικές περιοχές ενώ της ΝΔ είναι συνταξιούχοι και αγρότες. Αυτό μπορεί να μας εξηγήσει κάλλιστα γιατί η ΝΔ δεν έφερε ούτε θα φέρει την ανάπτυξη. Θα προτιμήσει να απομυζήσει την οικονομία και να εξαθλιώσει τον νεανικό παραγωγικό πληθυσμό που ούτως η αλλιώς δεν την ψηφίζουν προκειμένου να πληρωθούν τα παχυλά εφάπαξ των δικαστών και οι συντάξεις των πρόωρα συνταξιοδοτημένων και των πολυσυνταξιούχων. Επί πλέον η ΝΔ όχι μόνο προέβη σε μια άνευ προηγουμένου αποσάθρωση της πραγματικής οικονομίας μέσω της βάναυσης υπερφορολόγησης αλλά ανέλαβε εργολαβικά και την προστασία της εκλογικής πελατείας του ΠΑΣΟΚ!

Το τελευταίο πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης  Λέανδρου Ρακιτζή είναι καταπέλτης καθώς αναφέρει τουλάχιστον 14 νομοθετικές παρεμβάσεις που απαλλάσσουν ποινικών ευθυνών μέλη της κυβέρνησης που έχουν προβεί σε αξιόποινες πράξεις, κακοδιαχείριση, διαφθορά και απιστία κατά του δημοσίου. Όμως δεν έμειναν εκεί. Οι απαλλαγές επεκτείνονται και σε στελέχη τραπεζών που έχουν χορηγήσει θαλασσοδάνεια σε ημέτερους επιχειρηματίες του συστήματος. Έτσι η κυβέρνηση εξασφάλισε την προβολή της από τα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια των οποίων το κοινό είναι συνταξιούχοι και γενικώς άνθρωποι ηλικίας άνω των 60.

Την ίδια περίοδο που περνούσαν απαλλαχτικοί νόμοι για τους δημόσιους κλέφτες και απατεώνες η κυβέρνηση Σαμαρά ενέτεινε τις διώξεις για τους Ελ. Επαγγελματίες που λόγω κρίσης δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις εισφορές που είχαν στο μεταξύ αυξηθεί εν μέσω έντονης οικονομικής κρίσης. Οι δυστυχείς Ελ. Επαγγελματίες που δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν απειλούνται με κατάσχεση περιουσίας. Ο τρόπος που αντιμετωπίζονται οι Ελεύθεροι Επαγγελματίες είναι τυχοδιωκτικός καθώς τα απανωτά χτυπήματα που έχουν δεχτεί δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από την κατάσταση της οικονομίας γιατί σε άλλους πιο προνομιούχους κλάδους η αντιμετώπιση ήταν διαφορετική και χαρίστηκαν πολλά εκατομμύρια.

Ένα ακόμη παράδειγμα που δείχνει το πασιφανές είναι το ακόλουθο. Τον Δεκέμβριο του 2013 η κυβέρνηση Σαμαρά κατάφερε να περάσει τροπολογία που να αναστέλλει τις ποινικές διώξεις των ΔΣ των αγροτικών συνεταιρισμών για τις ατασθαλίες που έκαναν επί σειρά ετών. Η απαλλαγή από τις ποινικές διώξεις ήταν διετής. Το εύλογο ερώτημα είναι γιατί δεν τους απάλλαξαν οριστικά από τις ποινικές ευθύνες. Η απάντηση είναι γιατί η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τους απατεώνες όπως τα κόμματα παίζουν με τους συμβασιούχους. Χορηγώντας αναστολή δίωξης των απατεώνων επί προθεσμία εξασφαλίζεις την στήριξη τους στις επόμενες εκλογές. Με αυτές τις τροπολογίες η κλοπή του δημοσίου χρήματος και η απατεωνιά από τους ημέτερους είναι καθ’ όλα θεσμοθετημένη την στιγμή που ο απλός πολίτης αν δεν δύναται να πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ η τον ασφαλιστικό του φορέα κινδυνεύει με κατασχέσεις.

Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι η παρούσα κυβέρνηση αντιπροσωπεύει ότι πιο σάπιο υπάρχει στην Ελλάδα αυτήν την στιγμή και προκειμένου να προστατεύσει την εκλογική της πελατεία δεν θα διστάσει να διαλύσει οτιδήποτε έχει μείνει όρθιο στην ιδιωτική οικονομία. Ενώ οι Ελ. Επαγγελματίες παραδοσιακά στήριζαν τον κεντροδεξιό χώρο βρέθηκαν μεταξύ σφύρας και άκμονος από έναν πολιτικό που με τις εξαγγελίες στα Ζάππεια τους έκλεψε την ψήφο. Πλέον ο Μικρομεσαίος επιχειρηματίας δεν έχει να περιμένει τίποτα από τους πολιτικούς που τον έφεραν στην παρούσα κατάσταση.

Η οικονομική κατάσταση του μέσου Έλληνα δεν χειροτέρεψε τόσο λόγω της κρίσης τα τελευταία δυόμισι χρόνια αλλά κυρίως επειδή κάποιοι παρά την κρίση συνέχισαν το πλιάτσικο σε βάρος της χώρας. Το τρίδυμο της εθνικής μας καταστροφής Σαμαράς, Θεοχάρης και Στουρνάρας επειδή δεν μπορούσαν να φορολογήσουν πλέον εισοδήματα τα οποία αφανίστηκαν, φορολογούσαν αέρα. Δηλαδή αυτοκίνητα με εξωπραγματικά τέλη κυκλοφορίας και «φόρο πολυτελείας»,  ακίνητα με αυθαίρετες αντικειμενικές αξίες, και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. Στο υστέρημα που είχε ο Έλληνας για την ώρα της αρρώστιας, της ανάγκης η για να σπουδάσει τα παιδιά του έγινε ένα απίστευτο πλιάτσικο από κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες και κομματικά τσιράκια.  Με στοιχεία του ΣΔΟΕ  850 Έλληνες κατάφεραν να φυγαδεύσουν εκατοντάδες εκατομμύρια εν μέσω κρίσης ενώ τα μέλη της επιτροπής που ερευνά την λίστα Λαγκαρντ έχουν μέσα στην εν λόγω λίστα συγγενικά του πρόσωπα…

Η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια ανατροπή του πολιτικού σκηνικού όπως το ξέρουμε. Οι δηλώσεις Παπαδημούλη ότι θα τελειώσουν οι τσάμπα άδειες στα κανάλια σίγουρα έχει κάνει πολλούς βαρόνους του συστήματος να χάσουν τον ύπνο τους. Βαρόνους που στήριζαν την παρούσα κυβέρνηση σε κάθε ευκαιρία και σε αντάλλαγμα πήραν δωρεάν συχνότητες και θαλασσοδάνεια από τράπεζες που ο Έλληνας ανακεφαλαιοποίησε με το υστέρημα του. Οι τρύπες των εκατοντάδων εκατομμύριων που χρωστούν οι καναλάρχες γεμίζουν με τον ληστρικό ΕΝΦΙΑ, το «Τέλος επιτηδεύματος» και την «εισφορά αλληλεγγύης». Η Ελλάδα είναι η χώρα που ο άνεργος και ο χαμηλοσυνταξιούχος πληρώνει τις βίλες των συστημικών επιχειρηματιών αλλά και των πενηντάρηδων συνταξιούχων. Σ’ αυτούς άλλωστε απευθύνεται ο πρωθυπουργός όταν μιλάει για «σταθερότητα» καθώς αυτοί μόνο έχουν να χάσουν κάτι από την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού.

Ο Σύριζα δεν έχει απήχηση σε εβδομηντάρηδες που ξημεροβραδιάζονται στα καφενεία μπροστά στις τηλεοράσεις αλλά σε νέους που ενημερώνονται κυρίως από το διαδίκτυο και είναι ανεπηρέαστοι από την πλύση εγκεφάλου και από εκβιαστικά διλλήματα λόγω της ανεργίας που τους έχει διαλύσει τις ζωές. Ελάχιστο πολιτικό κόστος θα έχει λοιπόν αν συγκρουστεί με τους πλιατσικολόγους επιχειρηματίες των καναλιών, τους απατεώνες των αγροτικών συνεταιρισμών αλλά και διεφθαρμένα υψηλόβαθμα στελέχη του δημοσίου που επί δεκαετίες τοποθετούσε το ΠΑΣΟΚ στον κρατικό μηχανισμό. Με βάση τα παραπάνω υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι κάτι θα αλλάξει επιτέλους στην Ελλάδα μετά τις επόμενες εκλογές.

Ακόμα και ορισμένοι ξένοι που υποτίθεται πως υποστήριζαν ανοιχτά τον Σαμαρά έχουν κατανοήσει το αδιέξοδο στο οποίο οδήγησε τη χώρα. Το δημοσίευμα του Der Spiegel είναι αποκαλυπτικό καθώς ρίχνει ευθύνες και στην Γερμανίδα καγκελάριο για τις πολιτικές της. Την επικρίνει που στήριξε την παρούσα κυβέρνηση κυρίως γιατί το αδιέξοδο της χώρας και η πορεία προς τον γκρεμό δεν έχει αλλάξει. Επί πλέον με τις απειλές της σε περίπτωση επικράτησης του Σύριζα η Γερμανία αναμειγνύεται ενεργά στον Ελληνικό προεκλογικό αγώνα και φέρνει το ενδεχόμενο ενός bank run πιο κοντά. Πρόκειται αναμφίβολα για ένα χτύπημα κάτω από τη μέση εναντίον όχι τόσο στον Σύριζα αλλά περισσότερο στην Ελλάδα.

Συμπερασματικά στις επόμενες εκλογές ο Έλληνας ψηφοφόρος έχει να διαλέξει ανάμεσα στην αυτοκτονία με τον σίγουρο αργό οικονομικό θάνατο η να το παίξει Σύριζα και ότι του κάτσει.

Facebook Comments