Οι διεθνείς πιστωτές ειδοποίησαν χθες στην κυπριακή κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να έρθουν για την έκτη αξιολόγηση του προγράμματος στο τέλος Ιανουαρίου, επισημοποιώντας τη δυσφορία τους για την απόφαση της βουλής να αναστείλει τον νόμο των εκποιήσεων μέχρι τις 30 Ιανουαρίου.

Η διάσταση με την τρόικα αναγκάζει την κυβέρνηση να επισπεύσει την προώθηση των πέντε νομοσχεδίων για την αφερεγγυότητα και των κανονισμών για τις εκποιήσεις στη βουλή, έτσι ώστε να αλλάξει η στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η αντιπολίτευση διαμήνυσε χθες ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί την αναπομπή του νόμου που ψήφισαν από τον πρόεδρο.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, οι επικεφαλής των διεθνών πιστωτών δεν πρόκειται να κατέλθουν στην Κύπρο, ανέφερε στη StockWatch ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Η ενέργεια αυτή των πιστωτών, είπε, αποτελεί μέτρο αντίδρασης από την απόφαση της κυπριακής βουλής να αναστείλει τον νόμο για τις εκποιήσεις μέχρι τις 30 Ιανουαρίου, παρά το γεγονός ότι αποτελούσε προαπαιτούμενο, ενώ λίγα 24ώρα προηγουμένως το Eurogroup είχε αποφασίσει εκταμίευση της δόσης των €350 εκ.

Σημείωσε ωστόσο ότι η κυβέρνηση θα πράξει ότι είναι δυνατόν για να διαφοροποιήσει το κλίμα με την τρόικα, δεδομένου ότι εντός Ιανουαρίου θα ολοκληρωθεί η αποστολή στη βουλή των πέντε νομοσχεδίων που θα διέπουν το πλαίσιο αφερεγγυότητας.

Η κυβέρνηση, είπε, αναμένει τα σχόλια της τρόικας επί του σημαντικού νομοσχεδίου που θα αφορά στην πρώτη κατοικία για να παραπεμφθεί και αυτό στη βουλή.

Ο υπουργός οικονομικών αναφερόμενος χθες στις αντιδράσεις των κομμάτων σε σχέση με την απόφαση του προέδρου να αναπέμψει τον νόμο για τις εκποιήσεις, επέκρινε για άλλη μία φορά τη στάση της αντιπολίτευσης την οποία χαρακτήρισε αχρείαστη, αλλά και επιζήμια για την αξιοπιστία της χώρας.

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, υπενθύμισε ότι ο γενικός εισαγγελέας γνωμάτευσε γραπτώς ότι η νομοθεσία για τις εκποιήσεις στην πράξη δεν είναι εφαρμόσιμη χωρίς συμπληρωματικούς κανονισμούς.

«Έστω και χωρίς τους κανονισμούς, αποτελούσε μία μνημονιακή υποχρέωση στη βάση της οποίας η Κύπρος έχει εισπράξει €350 εκ.», παρατήρησε ο κ. Γεωργιάδης και εξήγησε γιατί ο πρόεδρος ανέπεμψε τον νόμο της βουλής:

«Η αναπομπή έγινε διότι με τον νόμο που ψήφισε η βουλή για αναστολή εφαρμογής των εκποιήσεων, δεν πρόσφερε κανένα όφελος, αλλά αντίθετα η απόφαση αυτή υπονόμευσε την αξιοπιστία της χώρας μας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο υπουργός οικονομικών εξέφρασε την άποψη ότι η αναστολή της εφαρμογής των εκποιήσεων σε συνάρτηση με τις αντιδράσεις των διεθνών πιστωτών, προκαλούν πρόβλημα στον στόχο της Κύπρου να βγει εκ νέου στις αγορές κατά το 2015.

Ο υπουργός οικονομικών είχε δηλώσει πριν λίγες μέρες ότι η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει να βγει στις αγορές δύο φορές κατά το 2015.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι την ερχόμενη βδομάδα θα κληθούν από τη βουλή ο ίδιος και ο υπουργός εσωτερικών για να εξηγήσουν γιατί ο πρόεδρος αποφάσισε αναπομπή του νόμου για τις εκποιήσεις.

Οι διεθνείς πιστωτές επέκριναν την απόφαση της κυπριακής βουλής να αναστείλει την εφαρμογή για τις εκποιήσεις και το ΔΝΤ ανέστειλε τη δόση των €86 εκ.

Facebook Comments