Η εθνική ασφάλεια στην Γαλλία θα βρεθεί τη Δευτέρα στο επίκεντρο σύσκεψης που συγκαλεί ο Φρανσουά Ολάντ, μετά τις επιθέσεις τζιχαντιστών στο Παρίσι, που στοίχισαν τη ζωή σε 17 ανθρώπους στον απόηχο των ιστορικών διαδηλώσεων κατά του τρόμου της Κυριακής στο Παρίσι και σε άλλες γαλλικές πόλεις.

Ο Γάλλος πρόεδρος, ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, το υπουργικό συμβούλιο και οι επικεφαλής της αστυνομίας και των δυνάμεων ασφαλείας καλούνται να πάρουν μέτρα, ενώ παραμένουν αναπάντητα τα ερωτήματα για το πώς μαχητές που ήταν γνώριμοι των γαλλικών αρχών μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν τις επιθέσεις.

Στο Λονδίνο ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον θα έχει επίσης συνομιλίες με αξιωματούχους της υπηρεσίας πληροφοριών και των υπηρεσιών ασφαλείας, αναφορικά με την απάντηση της Βρετανίας στις τρομοκρατικές επιθέσεις του Παρισιού.

Την Κυριακή στη γαλλική πρωτεύουσα πραγματοποιήθηκε ιστορική πορεία κατά του φόβου της τρομοκρατίας με το σύνθημα «Είμαστε όλοι Charlie». Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, σχεδόν 4 εκατομμύρια άνθρωποι διαδήλωσαν σε ολόκληρη τη χώρα.

Επικεφαλής της πορείας είχαν τεθεί οι συγγενείς των 17 θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων.

Στην πορεία συμμετείχαν ευρωπαίοι ηγέτες και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι 47 κρατών, μεταξύ αυτών ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς και το βασιλικό ζεύγος της Ιορδανίας.

Αρνητικά σχολιάστηκε από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης η απουσία υψηλόβαθμης αμερικανικής αντιπροσωπείας.

Facebook Comments