Η ανάδειξη κυβέρνησης στην Ιταλία καθώς και οι εκτιμήσεις των αναλυτών πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να προβεί σε μείωση του βασικού της επιτοκίου στη συνεδριάση της Πέμπτης, έδωσαν «αέρα» αισιοδοξίας στους επενδυτές και σημαντικά κέρδη στις ευρωαγορές, ειδικότερα στους δείκτες του Νότου.

 

Ο FTSE έκλεισε με κέρδη 0,48% στις 6.457 μονάδες, ο CAC ενισχύθηκε κατά 1,55% στις 3.869 μονάδες με τους τίτλους των Sanofi και BNP Paribas να καταγράφουν τα μεγαλύτερα κέρδη στο Παρίσι, ο DAX σημείωσε άνοδο 0,72% στις 7.871 μονάδες, ο IBEX 35 ενισχύθηκε 1,18% στις 8.447 μονάδες, ο FTSE MIB κατέγραψε κέρδη 2,20% στις 16.930 μονάδες, με τους επενδυτές να εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι για τερματισμό της πολιτικής αβεβαιότητας, μετά από την ανάδειξη του Ενρίκο Λέτα στην πρωθυπουργία της χώρας. Πρωταγωνιστές της σημερινής συνεδριάσης στο Μιλάνο ήταν οι τράπεζες, με τον τίτλο της UniCredit να ενισχύεται πάνω από 2,5%. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημέιωσε άνοδο 0,38% στις 297 μονάδες.

Στα μάκρο της ημέρας, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2010 υποχώρησε τον Απρίλιο ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γερμανία. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 1,1% έναντι 1,8% το Φεβρουάριο ενώ οι οικονομολόγοι προέβλεπαν αύξηση 1,7%. Σε μηνιαία βάση ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών υποχώρησε 0,5% έπειτα από αύξηση 0,4% τον προηγούμενο μήνα και ενώ οικονομολόγοι προέβλεπαν πτώση 0,1%.
Απροσδόκητη πτώση κατέγραψε ο πληθωρισμός στην Ισπανία τον Απρίλιο λόγω των χαμηλότερων τιμών ενέργειας και καυσίμων, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας που είδαν τη Δευτέρα το φως της δημοσιότητας.

Facebook Comments