Η Ελλάδα οδεύει ολοταχώς προς πρόωρες εκλογές στις 25 Ιανουαρίου, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία για την Ελλάδα. Πρώτο θέμα, λοιπόν, στα πρωτοσέλιδα των ξένων ΜΜΕ και στις οικονομικές αναλύσεις τραπεζών και επενδυτικών οίκων, επί καθημερινής πλέον βάσεως, τι άλλο; Οι εκλογές στην Ελλάδα, το ενδεχόμενο εξόδου από την Ευρωζώνη και οι πιθανές οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις που θα προκαλέσει στην Ευρωπαϊκή  Ένωση ένα Grexit.

Και φυσικά, ένα μεγάλο μέρος αυτών των δημοσιευμάτων αφιερώνεται στον ΣΥΡΙΖΑ, στο οικονομικό του πρόγραμμα, στις επιδιώξεις του σχετικά με την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους και στη στάση που θα τηρήσει, εφόσον σχηματίσει κυβέρνηση μετά τις εκλογές απέναντι στα επιχειρηματικά συμφέροντα.  Έτσι, έχουμε φτάσει στο σημείο κάθε δήλωση του Αλέξη Τσίπρα και των στελεχών της Κουμουνδούρου να γίνεται πρωτοσέλιδο σε μεγάλα ευρωπαϊκά και αγγλοσαξονικά ΜΜΕ.

Αναπόφευκτο, θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που η προεκλογική κούρσα δείχνει να βγάζει νικητή τον ΣΥΡΙΖΑ.  Όλοι προσπαθούν να διερευνήσουν, λοιπόν, τις πραγματικές προθέσεις μιας μελλοντικής αριστερής κυβέρνησης της Ελλάδος. Κάτι το οποίο δεν είναι εύκολο, καθώς μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει κάποιες παγιωμένες θέσεις σχετικά με βασικά ζητήματα οικονομικής πολιτικής, ωστόσο οι αντιφατικές και αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις περισσότερο μπερδεύουν, παρά ξεκαθαρίζουν το τοπίο.

Το μόνο βέβαιο αυτή τη στιγμή είναι ότι έχουμε στα χέρια μας δύο βασικές παραδοχές. Πρώτον, ο ΣΥΡΙΖΑ στην κούρσα του προς την ανάληψη της εξουσίας έχει στηριχθεί σε μέγιστο βαθμό στο θυμικό των Ελλήνων πολιτών. Η οργή, η αγανάκτηση, η απογοήτευση, η απαισιοδοξία και η αβεβαιότητα για το μέλλον είναι συναισθήματα που ενισχύθηκαν σημαντικά την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Το κλίμα αυτό που επικρατεί στην κοινωνία είναι που εκμεταλλεύτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, και έχει φτάσει στο σημείο να διεκδικεί, με μεγάλες αξιώσεις, τη διακυβέρνηση της χώρας.

Δεύτερη παραδοχή: Συνθήματα τύπου «λεφτά υπάρχουν» είναι πλέον παρωχημένα.  Όχι γιατί δεν έχουν πέραση στους ψηφοφόρους, αλλά διότι η πραγματική δημοσιονομική κατάσταση της χώρας δεν επιτρέπει «απλοχεριές». Η ταμειακή στενότητα του Δημοσίου είναι δεδομένη, ενώ η κατάσταση στα κρατικά ταμεία έχει επιδεινωθεί, εξαιτίας και των δραματικών εξελίξεων που κορυφώνονται με τις εκλογές.

Καθυστέρηση της εκταμίευσης των δόσεων

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα δεν έχει κλείσει, και φυσικά τώρα δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια πρόοδος, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές. Αυτό σημαίνει ότι θα καθυστερήσει και η εκταμίευση των δόσεων, συνολικού ύψους 11 δισ. ευρώ. Δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ η τελευταία δόση από τον ESM, δύο δόσεις από το ΔΝΤ, περίπου 7 δισ. ευρώ, και άλλα 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης. Την ίδια ώρα, η εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους απαιτεί 4,6 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω; Στον ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις, φυσιολογικές έως έναν βαθμό, προεκλογικές «κορώνες», μην έχετε καμία αμφιβολία ότι δεν έχουν αίσθηση της πραγματικής κατάστασης της οικονομίας. Στην Κουμουνδούρου πλέον γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν θα είναι σε θέση να μοιράσουν «άρτο» στους πολίτες. Ετοιμάζονται, λοιπόν, να προσφέρουν «θέαμα»!

Πώς θα μετατραπεί Ελλάδα σε «ρωμαϊκή αρένα»!

Στην ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια, δικαίως ή αδίκως, υπάρχει η αίσθηση ότι στη χώρα επικρατεί ένα καθεστώς ατιμωρησίας και προστασίας των υπευθύνων της οικονομικής κρίσης. Ο κόσμος πιστεύει ότι τα διαπλεκόμενα επιχειρηματικά και πολιτικά συμφέροντα έχουν στήσει γύρω τους ένα αποτελεσματικό «δίκτυ ασφαλείας», το οποίο από τη μία αποτρέπει την απόδοση ευθυνών για την κατάντια της χώρας, από την άλλη επιτρέπει η οικονομική «πίτα» να εξακολουθεί να μοιράζεται σε μια ολιγάριθμη επιχειρηματική ολιγαρχία. Σε αυτό το σημείο εμφανίζεται ως άλλος «Ρομπέν των δασών» ο ΣΥΡΙΖΑ!

Η αποκατάσταση των αδικιών όμως, με οικονομικούς όρους, δεν είναι εύκολο να υλοποιηθεί. Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν ωστόσο έτοιμο σχέδιο: άγρια σύγκρουση με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα και στήσιμο ειδικών δικαστηρίων. Βλέπετε λοιπόν; «Άρτος» μπορεί να μη μοιραστεί, από «θέαμα» όμως θα πάμε καλά!

Είναι αποκαλυπτικά, εξάλλου, της στάσης που θα τηρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές σωρεία δημοσιευμάτων και δηλώσεων στελεχών του, όχι μόνο στον φίλα προσκείμενο Τύπο, αλλά ακόμη και σε ξένα ΜΜΕ.  Άλλωστε, η τακτική μέχρι σήμερα του κ. Τσίπρα και των συνεργατών του στηρίχθηκε εν πολλοίς στη σκανδαλολογία, που κάποιες φορές είχε κάποια βάση, άλλε φορές ήταν εκτός τόπου και χρόνου.

Εξεταστικές επιτροπές μετά τις εκλογές

Τι διαβάζουμε λοιπόν στον Τύπο τελευταία;  Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται μετά τις εκλογές να στήσει προανακριτικές και εξεταστικές επιτροπές, καθώς και ειδικά δικαστήρια, για μια σειρά ζητημάτων, και πως σε πρώτη φάση πρόκειται να ελεγχθούν τουλάχιστον 100 δικογραφίες για κυβερνητικά πρόσωπα, που έφτασαν μεν στη Βουλή αλλά η περαιτέρω διερεύνηση δεν προχώρησε. Τα ίδια άλλωστε δημοσιεύματα υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει άμεσα στη συγκρότηση τριών προανακριτικών επιτροπών εντός του πρώτου εξαμήνου για τη διερεύνηση της υπαγωγής της χώρας στα μνημόνια, του «λουκέτου» της ΕΡΤ και της υπόθεσης των υποβρυχίων, με στόχο τον εντοπισμό τυχόν πολιτικών και ποινικών ευθυνών.

Πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, θα ακολουθήσει η εξέταση υποθέσεων όπως η εκποίηση δημόσιας περιουσίας μέσω ΤΑΙΠΕΔ, κυρίως σε ό,τι αφορά την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ, το σπάσιμο της ΔΕΗ, την πώληση του Ελληνικού καθώς και την επικείμενη αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ, η διαχείριση των μετοχών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά και η παροχή ασυλίας στα μέλη του, καθώς και η υπόθεση των κομματικών δανείων.

Το τέλος της καθεστωτικής διαπλοκής

Είναι ενδεικτική του πνεύματος που επικρατεί ανάμεσα στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πρόσφατη δήλωση της Ζωής Κωνσταντοπούλου ότι με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η καθεστωτική διαπλοκή φτάνει στο τέλος της. «Το αίτημα για διαφάνεια, λογοδοσία, εξυγίανση του δημόσιου βίου και διαλεύκανση των υποθέσεων που στοιχειοθετούν πολιτικά και οικονομικά σκάνδαλα ολκής, με αδιαμφισβήτητη ποινική διάσταση, συνιστά δημοκρατική απαίτηση της κοινωνίας» υποστηρίζει η κ. Κωνσταντοπούλου.

Και συνεχίζει υπογραμμίζοντας: «Η διαδεδομένη αδικία, η κραυγαλέα ανισότητα ενώπιον του νόμου και η προκλητικά χαριστική νομοθέτηση που εξασφάλισαν στους εαυτούς τους και στους δικούς τους οι μνημονιακές κυβερνήσεις έχουν τραυματίσει το συλλογικό αίσθημα αξιοπρέπειας και την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς». Επειδή λοιπόν οι δηλώσεις αυτές δεν προέρχονται από κάποιο τυχαίο στέλεχος της Κουμουνδούρου, ας ετοιμαζόμαστε να ζήσουμε «ηρωικές» στιγμές!

Facebook Comments