Στη βουλή επιστρέφει σήμερα το θέμα των εκποιήσεων, με τους νομοθέτες να καλούνται να σταθμίσουν από τη μια το πολιτικό κόστος από την εφαρμογή του νόμου και από την άλλη τις οικονομικές συνέπειες της αναστολής του.

Το δίλημμα απασχολεί τα κόμματα από τον Σεπτέμβριο, όταν θα έπρεπε να εφαρμοστεί ο νόμος για εκποίηση ενυπόθηκων ακινήτων. Μέχρι στιγμής επέλεξαν την αναστολή της εφαρμογής του νόμου μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

Τα πράγματα όμως γίνονται ολοένα και πιο δύσκολα καθώς η Κύπρος πρέπει να αναχρηματοδοτήσει φέτος χρέος €2,9 δισ. Για να το πράξει πρέπει να συνεχιστεί η επίσημη χρηματοδότηση από την τρόικα και να αντλήσει χρήματα από τις διεθνείς αγορές.

Προς το παρόν, η τρόικα έχει παγώσει το πρόγραμμα χρηματοδότησης της Κύπρου ενώ οι αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων, που αναρριχήθηκαν χθες κοντά στο 5,3%, καθιστούν ολοένα και πιο δύσκολη την προσφυγή στις διεθνείς αγορές.

Οι αρμόδιοι υπουργοί οικονομικών και εσωτερικών κλήθηκαν και θα είναι παρόντες στη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής οικονομικών για να εξηγήσουν και να επιχειρηματολογήσουν επί της αναπομπής της αναστολής του νόμου από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο υπουργός οικονομικών δήλωσε στη StockWatch ότι τυχόν παράταση της αναστολής εφαρμογής του νόμου θα πλήξει περαιτέρω την αξιοπιστία της χώρας, ειδικότερα, όπως σημείωσε, σε μία περίοδο που η Κύπρος προγραμματίζει να βγει εκ νέου στις αγορές.

Για να κατευνάσουν τις αντιδράσεις των χρεωστών, οι νομοθέτες υποστηρίζουν πως για να εφαρμοστεί ο νόμος για τις εκποιήσεις, πρέπει πρώτα να ψηφιστεί το πλαίσιο αφερεγγυότητας – το πλέγμα πέντε νόμων που ρυθμίζει τον τρόπο με τον οποίο ιδιώτες και επιχειρήσεις οδηγούνται σε αναδιάρθρωση χρεών ή χρεοκοπία.

Ο υπουργός εξήγησε ότι ενώπιον της βουλής βρίσκονται τρία εκ των πέντε νομοθετημάτων που θα διέπουν το πλαίσιο αφερεγγυότητας.

Το τέταρτο έχει τεθεί υπόψη της διακομματικής επιτροπής και το πέμπτο βρίσκεται στα χέρια των διεθνών πιστωτών για εκφράσουν σχόλια και απόψεις.

Τόνισε ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα βρίσκονται στα χέρια των βουλευτών και τα πέντε νομοσχέδια που θα διέπουν το πλαίσιο αφερεγγυότητας.

Το θέμα των εκποιήσεων έθεσε και ο πρόεδρος Αναστασιάδης χθες ενώπιον της σύσκεψης των αρχηγών των κομμάτων, υποδεικνύοντας ότι η απόφαση του νομοθετικού σώματος προκάλεσε προβλήματα αξιοπιστίας στη χώρα και ειδικότερα στην προσπάθεια της για έξοδο στις αγορές.

Επεσήμανε ακόμη ότι ο νόμος για τις εκποιήσεις δεν μπορεί να εφαρμοστεί καθώς δεν υπάρχουν σχετικοί κανονισμοί.

Στη βουλή το κλίμα είναι δύσκολο καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης ήδη νιώθουν τη φθορά που προκαλούν τα διάφορα σκάνδαλα.

Το ΑΚΕΛ επιμένει να επεκταθεί η αναστολή των εκποιήσεων μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο. Άλλα κόμματα διαμηνύουν την πρόθεση τους να επεκτείνουν την αναστολή μέχρι την ψήφιση των νόμων για την αφερεγγυότητα.

Ωστόσο, πληροφορίες από πηγή του προεδρικού αναφέρουν ότι στη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης στο προεδρικό, οι πλείστοι αρχηγοί της αντιπολίτευσης άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο να συναινέσουν σε μία κοινά αποδεχτή φόρμουλα για να μην υπάρχει περαιτέρω καθυστέρηση στην εφαρμογή του προγράμματος.

Facebook Comments