Χάνεται η μάχη με τον χρόνο στο θέμα των εκποιήσεων, με αποτέλεσμα να συντηρείται η αβεβαιότητα σε σχέση με τη συνέχιση του προγράμματος.

Τα περιθώρια έγκαιρης ψήφισης των πέντε νομοσχεδίων για την αφερεγγυότητα τις επόμενες δύο βδομάδες δείχνουν να εξαντλούνται, την ίδια στιγμή που τα πλείστα κόμματα εμμένουν στη θέση ότι χωρίς αυτά, δεν θα συναινέσουν στην εφαρμογή του νόμου για εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων.

Η αναστολή στην εφαρμογή του νόμου των εκποιήσεων λήγει σε δύο βδομάδες και η κυβέρνηση δεν έχει καταθέσει ακόμη το πέμπτο νομοσχέδιο, ούτε τους κανονισμούς για τις εκποιήσεις.

Τα πλείστα κόμματα, που θα κληθούν σήμερα να πάρουν εκ νέου θέση στο θέμα, διατηρούν τις σοβαρές τους επιφυλάξεις με τον νόμο για τις εκποιήσεις και διαμηνύουν ότι θα συνεχίσουν να τον αναστέλλουν.

Ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης σε δηλώσεις του στη StockWatch, τόνισε πως δεν είναι βέβαιο πως και τα πέντε νομοθετήματα που διέπουν το πλαίσιο αφερεγγυότητας θα οδηγηθούν στη βουλή πριν από το τέλος Ιανουαρίου.

«Η προσπάθεια γίνεται», είπε, «αλλά δεν μπορώ να προδικάσω κάτι τέτοιο», παρατήρησε.

Με παράταση της αναστολής εφαρμογής του νόμου για τις εκποιήσεις, το πρόγραμμα, σύμφωνα με πηγή της ΕΕ, παραμένει στο ψυγείο και ταυτόχρονα παγώνουν και οι προβλεπόμενες από τη δανειακή σύμβαση χρηματοδοτήσεις προς την Κύπρο.

Ο νόμος για αναστολή των εκποιήσεων ισχύει μέχρι τις 30 Ιανουαρίου.

Ήδη το ΔΝΤ, εξαιτίας της αναστολής που ψήφισε εκτάκτως η βουλή, έχει αναστείλει την εκταμίευση των €86 εκ., ενώ η τρόικα δεν έχει κάνει αξιολόγηση του προγράμματος από τον Ιούλιο.

Ως αποτέλεσμα, είναι αβέβαιη η εκταμίευση των υπόλοιπων €4,5 δισ. του προγράμματος σε μια χρονιά που η Κύπρος καλείται να αναχρηματοδοτήσει €3 δισ. του χρέους της.

«Αυτή είναι η μεγάλη ανησυχία που μας διακατέχει», τονίζει ο υπουργός οικονομικών, καθώς, όπως εξηγεί, «δεν κινδυνεύει μόνο η αξιοπιστία της χώρας, κινδυνεύει η περαιτέρω χρηματοδότηση της και η προσπάθεια για εκ νέου έξοδο της χώρας στις αγορές», επισημαίνει ο κ. Γεωργιάδης.

Τα βλέμματα στραμμένα στην ολομέλεια

Η προσοχή σήμερα στρέφεται στη βουλή που καλείται να ψηφίσει αν αποδέχεται ή όχι την αναπομπή του προέδρου της Δημοκρατίας, στην αναστολή του νόμου των εκποιήσεων που ψήφισε τον Δεκέμβριο η βουλή.

Βάσει των συνταγματικών διατάξεων η βουλή μπορεί, είτε να αποδεχθεί την αναπομπή, είτε να την απορρίψει ψηφίζοντας ξανά τον νόμο.

Η πλειονότητα των κομμάτων της αντιπολίτευσης έχει ήδη ταχθεί υπέρ της απόρριψης της αναπομπής.

Ρευστή φαίνεται να είναι τα τελευταία 24ώρα η κατάσταση στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΚΟ, αφού όπως έχει διαρρεύσει, διαμορφώνονται και πάλι δύο τάσεις.

Η μία ομάδα που εμμένει στην απόρριψη της αναπομπής και παράταση της αναστολής των εκποιήσεων και η άλλη ομάδα που θέλει απεγκλωβισμό από μία τέτοια προσέγγιση, διαβλέποντας κινδύνους ως προς το πρόγραμμα.

Χθες το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τους κανονισμούς αλλά και το νομοθέτημα που δίνει την ευκαιρία σε όλους όσοι βρίσκονται σε πτώχευση λόγω και της οικονομικής κρίσης να δραστηριοποιηθούν και να αναδιοργανώσουν τα οικονομικά τους – το τέταρτο από τα πέντε νομοσχέδια.

Απομένει ένα ακόμη νομοσχέδιο, εκείνο που αφορά στα φυσικά πρόσωπα και την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Το νομοσχέδιο αυτό, σύμφωνα με τον υπουργό οικονομικών, βρίσκεται στο μικροσκόπιο των διεθνών δανειστών και στο αντίστοιχο της νομικής υπηρεσίας.

Τα πέντε νομοσχέδια και οι κανονισμοί θα τεθούν προς συζήτηση στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά την κυβέρνηση, η οποία πάση θυσία θέλει αναζωπύρωση του προγράμματος.

Η διακομματική σύσκεψη

Τα ζητήματα που αφορούν τις εκποιήσεις τέθηκαν εκ νέου χθες υπό το μικροσκόπιο των κομμάτων, παρουσία του υπουργού οικονομικών.

Ο υπουργός οικονομικών προέβη σε μία εκτενή ανάλυση, τόσο των νομοθετημάτων για την αφερεγγυότητα, όσο και των κανονισμών.

Οι πλείστοι των βουλευτών περιορίστηκαν, όπως είπε ο υπουργός οικονομικών, στο να ζητήσουν διευκρινίσεις σε θέματα περισσότερο νομικής και τεχνικής υφής.

Facebook Comments