H ισοτιμία EURUSD ενισχύθηκε προς το 1,3100 τη Δευτέρα κυρίως λόγω της ενίσχυσης στο ευρώ παρά της αποδυνάμωσης του δολαρίου. Και αυτό το επίπεδο επιρροής είναι σχεδόν πιθανό να διατηρηθεί το επόμενο 24ωρο ενόψει σημαντικών εξελίξεων.

Η χθεσινή συνεδρίαση περιλάμβανε δύο σημαντικά γεγονότα για τους αισιόδοξους του ενιαίου νομίσματος. Αρχικά, το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε την Κυριακή το πολυνομοσχέδιο που προβλέπει την μείωση του δημόσιου τομέα κατά 15.000 υπαλλήλους έως το τέλος του επόμενου έτους ώστε να διασφαλίσει την επόμενη δανειακή δόση των 2,8 δισ. ευρώ. Δεύτερον, στην Ιταλία ορκίστηκε ο νέος πρωθυπουργός Enrico Letta.

Οι δύο αυτές εξελίξεις δείχνουν ότι οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης κατάφεραν να διατηρήσουν τις ισορροπίες εμποδίζοντας την εξάπλωση της κρίσης. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν εκλείψει άλλα προβλήματα αναφορικά με τον έλεγχο του νομίσματος και των αγορών. Στη σημερινή συνεδρίαση το ρίσκο αφορά στην έγκριση ή μη του κυπριακού «πακέτου» διάσωσης από το κοινοβούλιο της χώρας, κάτι που θεωρείται βέβαιο. Αν όμως δεν εγκριθεί το «πακέτο», οι επιπτώσεις στο ευρώ και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα θα είναι ακραίες.

Facebook Comments