Αποκαλυπτικά στοιχεία κατέθεσε σήμερα στη βουλή η Κεντρική Τράπεζα αναδεικνύοντας το μέγεθος του προβλήματος που υπάρχει στους ισολογισμούς των κυπριακών τραπεζών.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το άνοιγμα των εξασφαλίσεων στα δάνεια €60 δισ. που υπάρχουν στο σύστημα πλησιάζει τα €15 δισ.

Συγκεκριμένα, μιλώντας σήμερα στην επιτροπή θεσμών, που εξετάζει τις επανεκτιμήσεις της αξίας των ακινήτων για σκοπούς αναδιάρθρωσης δανείων, η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη αποκάλυψε ότι δάνεια €14,8 δισ. δεν καλύπτονται με εξασφαλίσεις.

Το μεγαλύτερο μέρος του ανοίγματος αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και το υπόλοιπο αφορά δάνεια που εξυπηρετούνται.

Συγκεκριμένα, το άνοιγμα των εξασφαλίσεων σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια φθάνει τα €9,8 δισ., μεγάλο μέρος των οποίων αφορούν μεγάλες επιχειρήσεις (€4,7 δισ.). Άλλα €4 δισ. του ανοίγματος αφορούν χορηγήσεις που δόθηκαν σε φυσικά πρόσωπα, κυρίως για καταναλωτικά δάνεια και σε μικρότερο βαθμό (€890 εκ.) για ιδιοκατοίκηση. Περίπου €1,1 δισ. αφορά άνοιγμα που προέκυψε σε δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις του λιανικού τομέα.

Στα εξυπηρετούμενα δάνεια το άνοιγμα είναι €5 δισ., όπου και πάλιν ξεχωρίζει το άνοιγμα των μεγάλων επιχειρήσεων (€2,3 δισ.). Στην ιδιοκατοίκηση το άνοιγμα είναι €0,5 δισ. και στα καταναλωτικά δάνεια είναι €928 εκ. Στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις το άνοιγμα είναι €430 εκ.

Η διοικητής καθησύχασε σήμερα τους βουλευτές ότι οι τράπεζες έχουν κάνει αρκετές προβλέψεις για να καλύψουν το άνοιγμα των χορηγήσεων σε σχέση με τα NPLs.

«Νιώθουμε μικρή ανακούφιση ότι οι προβλέψεις που έγιναν από τις τράπεζες καλύπτουν το ποσό που δεν υπάρχουν εξασφαλίσεις», υποστήριξε.

Με βάση τα στοιχεία που παρέθεσε, έγιναν προβλέψεις €10,8 δισ. από τις τράπεζες σε σχέση με μη εξυπηρετούμενα δάνεια €29,2 δισ. που υπάρχουν στο σύστημα.

Η κάλυψη των NPLs με προβλέψεις ανέρχεται στο 37% και συγκρίνεται αρνητικά με το 50%, που σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ισχύει για τραπεζικά συστήματα άλλων χωρών.

Facebook Comments