Ο υπουργός Εξωτερικών, ο αρμόδιος υπουργός, Νίκος Κοτζιάς, ερχόμενος στο βήμα της Βουλή ξεκαθάρισε εξ αρχής ότι για την κυβέρνηση πρώτιστο καθήκον είναι να αναδείξουμε την Ελλάδα στην περιοχή μας. Χαρακτήρισε ως πατριωτική τη συμφωνία και μάλιστα είναι η πρώτη συμφωνία τέτοιου είδους που δε γίνεται με γρυλλάκηδες και πράκτορες της ΕΥΠ αλλά με υπαλλήλους του ΥΠΕΞ, είπε εμφατικά και προσέθσε ότι αλλάζουν οι διεθνείς συνθήκες και κάποιοι κάνουν ότι δεν πήραν χαμπάρι.

Και εξήγησε ότι η λύση του Σκοπιανού είναι επιτακτική γιατί οι Αλβανοί και οι Σλαβομακεδόνες έχουν μεγάλη ανησυχία για την αυξανόμενη επιρροή του ισλαμικού φονταμενταλισμού και παραδέχθηκε ότι όντως κάνουμε συμβιβασμό. Τόνισε ότι όταν κάνεις η διαπραγμάτευση με τα Σκόπια στηρίζεται σε αυτά που η σημερινη ελληνική κυβέρνηση βρήκε μπροστά της. “Το Μακεδονικό χωρίστηκε σε τέσσερις περιοχές με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου του 1913”, ανέφερε.

Και ανταπαντώντας σε όσα ακούστηκαν νωρίτερα: “Τετελεσμένα δε θα έχουν από αυτή τη συμφωνία οι γείτονες μας; Δηλαδή είναι μικρό ότι αλλάζει το Σύνταγμα της; Και εμείς θα επικυρώσουμε μετά (…) Εχει κανείς την εντύπωση ότι γίνεται διεθνής συμφωνία χωρίς συμβιβασμούς;”. Απευθυνόμενος στη Νέα Δημοκρατία δήλωσε ότι δεν υπάρχει διεθνής συμφωνία χωρίς συμβιβασμούς, αυτό γίνεται μόνο έαν έχεις κερδίσει πολεμο. “Κάνατε κυριοι της ΝΔ πόλεμο; – Εχετε κάνει σοβαρή διαπραγμάτευση ποτέ ή ισχύει αυτό που είπε ο αντιπρόεδρος σας ότι κανατε πλάκα στους ξένους;”, ρώτησε από βήματους Βουλής.

Αναφέρθηκε και στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ. “Ή εμείς τα παραδίδουμε όλα ή αυτοί τα παραδίδουν όλα σε εμάς;”, ρώτησε και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι είναι παράρτημα του εθνικιστικού κόμματος της γείτονος χώρας. “Η ΝΔ δεν μας λέει την θέση της. Ντρέπεται η ΝΔ για αυτά που έκανε και δεν μας τα λέει; Αγνοούν τη διπλωματία που έκανε το κόμμα τους.”, συνέχισε. Και αποκάλυψε ότι η Νέα Δημοκρατία διαπραγματευόταν όνομα Μακεδονία-Σκοπια και στο εσωτερικό Μακεδονία και διαπραγματευόταν το erga omnes μόνο για εξωτερική χρήση.

Επικαλούμενος αποχαρακτηρισμένα έγγραφα είπε η Βόρεια Μακεδονία ήταν η καλύτερη πρόταση της ΝΔ, όταν δεν άφηνε σκέτο το Μακεδονία. “Τα ονοματα που έδωσε ο Νιμιτς – Το Βαρντάρσκα Μακεντόνια, αυτό το όνομα δεν το δέχτηκαν οι προηγουμενες κυβερνήσεις – Το Άνω Μακεδονία δεν το θέλαμε ούτε εμείς ούτε οι Σκοπιανοί. Δε θέλαμε το Μακεδονία- Σκοπια εμείς γιατί θα έμενε το Μακεδονία”, επεσήμανε.

Σύμφωνα με το Νίκο Κοτζιά, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έλεγε ότι ονομασία όπως Βόρεια Μακεδονία μπορεί να είναι το αποτέλεσμα που αναζητούμε. Επικαλέτηκε, επίσης, απάντηση υπουργού το 2009, η οποία ερωτηθείσα απο Νιμιτς εάν αξίζει να συνεχίσει τις προσπαθειες για Βόρεια Μακεδονία έστειλε τηλεγράφημα από το Παρίσι η κ.υπουργός: “Ασφαλώς και αξίζει”. “Υπάρχει τεκμήριο που δείχνει ότι συμφωνούσατε με το Μακεδονία – Σκόπια”, επέμεινε.

Ο υπουργός Εξωτερικών απαντώντας στη χθεσινή αναφορά του Ευάγγελου Βενιζέλου είπε “εμείς σε αντίθεση με το παρελθόν, δεν δώσαμε εθνότητα στη συμφωνία για το Σκοπιανό (…) Η συμφωνία λέει για ιθαγένεια. “Ο Ανδρέας Παπανδρέου έλεγε ότι δεν μπορούμε να δώσουμε οδηγίες να μη χρησιμοποιεί το όνομα Μακεδονία στη χώρα τους και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το 1992 έλεγε ότι η Ελλάδα δεν ενδιαφερόταν για το όνομα που χρησιμοποιουν τα Σκόπια στο εσωτερικό τους”, προσέθεσε.

Απαντώντας για τη γλώσσα είπε: “Το 1954 η μακεδονική γλώσσα αναγνωριστηκε, το 1957 ο Αβέρωφ απαντούσε για την ύπαρξη της μακεδονικής γλώσσας (…) Το 1977 έγινε δεκτή η κυριλλική γλώσσα και έγινε υιοθέτηση μίας έκθεσης της Γιουγκοσλαβίας περί αυτών των γλωσσών (…) Αναρτήθηκε στις επίσημες γλώσσες του ΟΗΕ”. “Από το 1994 έγινε δεκτή η σύνθετη ονομασία”, σημείωσε. “Το erga omnes δεν αφορά τους επιθετικους προσδιορισμούς αλλά το όνομα – Για αυτό σέβομαι τους Σκοπιανους που το δέχθηκαν αυτό”, ανέφερε. Η ΕΟΚ αποφάσισε το 1991 να φτιάξει μια επιτροπη που θα έβλεπε εάν υπήρχε αλυτρωτισμός στα Συντάγματα των χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας, είπε ο Κοτζιάς, καλώντας τη Νέα Δημοκρατία να πει τι έκανε η γι αυτό αφού δεν πήγε παρά το ότι είχε ψηφίσει για τη σύστασή της.

“Εάν περάσει η επικύρωση της συμφωνίας στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων δικαιούνται να πάρουν πρόσκληση από το ΝΑΤΟ. Τι σημαίνει αυτό;  Ότι αρχίζουν διάλογο με το ΝΑΤΟ. Πότε γίνεται μέλος; Όταν υλοποιήσουν αυτά που προβλέπει η συμφωνία (…) Για να πάρει ένταξη στο ΝΑΤΟ, πρέπει να κάνουν δημοψήφισμα και να περάσουν τις αλλαγές στο Σύνταγμα”, διευκρίνισε ο υπουργός Εξωτερικών. Και δήλωσε ότι ήταν η πιο δημοκρατική κυβέρνηση επί των ενημερώσεων για τις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό. 
 

Facebook Comments