Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κ. Ν. Νανόπουλος είπε ότι η τράπεζα θα είναι παρούσα στις εξελίξεις και θα συμβάλει στην μεγάλη προσπάθεια της χώρας να βρει το δρόμο προς την ανάπτυξη και την προκοπή και πρόσθεσε ότι άμεσος στόχος της τράπεζας είναι η εξεύρεση ιδιωτικών κεφαλαίων (είτε από το εξωτερικό, είτε και από την Ελλάδα) μετά την κατάθεση ολοκληρωμένου σχεδίου.

Είπε ακόμα ότι η κάλυψη της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), τόσο για τη Εurobank όσο και για τις άλλες τράπεζες, αλλά και με δεδομένο ότι το ΤΧΣ στην Εurobank θα ελέγχει ποσοστό άνω του 90%, δεν αποτελεί κρατικοποίηση ή εθνικοποίηση, καθώς το ΤΧΣ είναι ανεξάρτητος οργανισμός και δεν λειτουργεί με πρακτικές του παρελθόντος.

Γιατί δεν κατάφερε να βρει κεφάλαια η Eurobank

O κ. Νανόπουλος εξήγησε επίσης τους τρεις παράγοντες που στάθηκαν εμπόδιο στην εξεύρεση ιδιωτικών κεφαλαίων για την κάλυψη του 10% της ΑΜΚ.

Πρώτον η αναστολή της συγχώνευσης με την ΕΤΕ, η οποία δημιούργησε σύγχυση τους επενδυτές,

Δεύτερον, μετά την ολοκλήρωση της Δημόσιας Πρότασης από την ΕΤΕ, η Eurobank στερήθηκε της μετοχικής της βάσης, γεγονός που την οδήγησε να στραφεί σε άλλους επενδυτές οι οποίοι όμως την ίδια στιγμή πολιορκούνταν και από τις υπόλοιπες τράπεζες.

Τρίτον, η Eurobank από την ημέρα της συμφωνίας για τη συγχώνευση με την ΕΤΕ έχασε τη δυνατότητα να έχει ενεργό ρόλο στις εξαγορές και στην απόκτηση στοιχείων ενεργητικού από την αναδιάταξη του τραπεζικού συστήματος και αυτή η απώλεια των στρατηγικών ευκαιριών της στέρησε την ελκυστικότητα της. Δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι τα χρονικά περιθώρια που της δόθηκαν για την εξεύρεση ιδιωτικών κεφαλαίων ήταν στενά.

ΤΧΣ

Σήμερα, Μεγάλη Τρίτη, με την Επαναληπτική Γενική Συνέλευση της Eurobank, έκλεισε ο κύκλος των γενικών συνελεύσεων των συστημικών τραπεζών.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας εισηγήθηκε την κάλυψη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου των 5,8 δισ. ευρώ και επομένως την άμεση και πλήρη ανακεφαλαιοποίησή της τράπεζας μέσω του ΤΧΣ.

Το ΤΧΣ θα συνεδριάσει άμεσα προκειμένου να ορίσει τα νέα μέλη Διοικητικού Συμβουλίου στην Eurobank.

Χριστοδούλου: Η νέα Eurobank να επανέλθει το συντομότερο στον ιδιωτικό τομέα

Η Eurobank αποτελεί την πρώτη μεγάλη συστημικ τράπεζα που ανακεφαλαιοποιείται πλήρως από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησής της θα κατέχει πάνω απο το 90% του μετοχικού της κεφαλαίου, επισήμανε ο πρόεδρος της τράπεζας Τίμος Χριστοδούλου, μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετοχών της.

Το ΤΧΣ προφανώς θα προσθέσει και άλλες μικρές τράπεζες στο δυναμικό της νέας Eurobank, είπε ο κ.Χριστοδούλου, ενώ στόχος θα είναι η αναδιοργάνωσή της, ώστε σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα να προσελκύσει επενδυτές.

Η επάνοδος της νέας Eurobank στον ιδιωτικό τομέα πρέπει να είναι το κύριο μέλημα της τράπεζας. Το ταχύτερο δυνατό θα πρέπει να επανέλθει εκεί που ανήκει δηλαδή στον ιδιωτικό τομέα, είπε χαρακτηριστικά ο κ.Χριστοδούλου.

Facebook Comments