Η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας έχει και μία καλή ιδέα, υποστηρίζει στο κεντρικό του άρθρο το Bloomberg View, αναφερόμενο στην ανάγκη αναζωογόνησης της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη.

«Μεταξύ της λαϊκίστικης ρητορικής που ώθησε το ακροαριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ στη νίκη στις βουλευτικές εκλογές της Ελλάδας υπάρχει μία ιδέα που η Γερμανία συγκεκριμένα θα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά: να αναζωογονήσει την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη δίνοντας στις χώρες που έχουν πληγεί σκληρότερα μία ανάσα για τα χρέη τους» υποστηρίζει το Bloomberg View.

Προσθέτει, μάλιστα, ότι ο νέος πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, είχε ζητήσει από καιρό μια «ευρωπαϊκή διάσκεψη χρέους» – μία συνάντηση κορυφής στην οποία οι ηγέτες της περιοχής θα μείωναν τις εξουθενωτικές υποχρεώσεις της Ελλάδας και άλλων οικονομικά προβληματικών κυβερνήσεων της Ευρωζώνης. «Σε αντίθεση με το υπόλοιπο πρόγραμμα του κόμματος, αυτή η ιδέα έχει λογική» αναφέρει το άρθρο.

Το Bloomberg κάνει λόγο για τη διαγραφή του γερμανικού χρέους και σημειώνει ότι ο κ. Τσίπρας ζητά διαγραφή του ενός τρίτου του χρέους. Ωστόσο, αναφέρει ότι η Γερμανία αντιτίθεται στις διαγραφές χρέους κι επιμένει στη βαριά δημοσιονομική λιτότητα. Αλλά, συμπληρώνει πως τα αποτελέσματα έχουν υπάρξει καταστροφικά και ότι στην Ελλάδα ένας στους τέσσερις εργαζόμενους είναι άνεργος και –κατά μία εκτίμηση– σχεδόν ο μισός πληθυσμός τώρα ζει σε συνθήκες φτώχειας.

Πάντως, το Bloomberg υποστηρίζει ότι η διαγραφή χρέους σε συνδυασμό με οικονομικές μεταρρυθμίσεις υπέρ της ανάπτυξης θα βοηθούσαν. «Θα υπάρξουν και άλλα οφέλη επίσης – πάνω απ’ όλα, η χαλάρωση της ταλαιπωρίας που υφίσταται ήδη η Ελλάδα και άλλοι. Ως κύριο ενδιαφερόμενο μέρος σε αυτό το σχέδιο, η Γερμανία έχει να κερδίσει πολλά. Η άρνησή της να ανεχθεί περαιτέρω ελάφρυνση χρέους είναι οικονομικά επιζήμια και πολιτικά επικίνδυνη. Για το δικό της καλό, η Γερμανία θα πρέπει να το ξανασκεφθεί» καταλήγει το άρθρο.

Facebook Comments