Με εκδηλώσεις για την ιστορία και τη λογοτεχνία έως την αρχιτεκτονική και τον κινηματογράφο συμμετέχει η Εθνική Βιβλιοθήκη στο καθιερωμένο Summer Nostos Festival 2018, από σήμερα, 18 Ιουνίου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η πρώτη εκδήλωση ανοίγει σήμερα με μια συζήτηση για τα 100 χρόνια από το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και τις επιπτώσεις του, εστιασμένες στις γιγάντιες μετατοπίσεις που προκάλεσε στη διάρκειά του και τις πληθυσμιακές μετακινήσεις προσφύγων και στρατιωτών, κυνηγημένων από τον πόλεμο και αυτουργών του πολέμου. Στη συζήτηση παίρνουν μέρος οι πανεπιστημιακοί Έλλη Λεμονίδου, Έφη Γαζή και η Λένα Κορμά, επιστημονικό μέλος στην Γαλλική Σχολή Αθηνών. Συντονίζει ο Δημήτρης Δημητρόπουλος, μέλος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

Έως τις 24 Ιουνίου, καθημερινά και με ελεύθερη είσοδο το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει συζητήσεις με θέματα όπως (στις 19/6) τη τεράστια συμμετοχή Ευρωπαίων ποιητών και συγγραφέων στον Α Παγκόσμιο Πόλεμο – πολλοί από τους οποίους έχασαν τη ζωή τους στη πρώτη γραμμή.

Εκδήλωση γίνεται στις 20/6 για την «Άνοιξη της Πράγας», πενήντα χρόνια μετά τις μεγάλες κινητοποιήσεις, τις προσδοκίες και τις διαψεύσεις της. Συζήτηση γίνεται και την επομένη (21/6) για το κλασικό ευρωπαϊκό έπος της «Αινειάδας» του Βιργίλιου, τις αλλεπάλληλες οικιειοποιήσεις της από χριστιανούς, ιμπεριαλιστές, αποικιοκράτες, φασίστες και ουμανιστές παραμένοντας δυσδιάκριτη στον ελληνικό πολιτισμικό χώρο.

Μεταξύ των εκδηλώσεων διοργανώνεται επίσης τιμητικό αφιέρωμα (22/6) για τον αρχιτέκτονα, ζωγράφο, στοχαστή Δημήτρη Πικιώνη, πενήντα χρόνια από τον θάνατό του. Όπως και ένα αφιέρωμα για την εκατονταετηρίδα από την γέννηση του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, τιμώντας το έργο του μεγάλου Σουηδού σκηνοθέτη με την προβολή της «Τριλογίας της σιωπής» του («Μέσα από τον σπασμένο καθρέφτη», «Οι μεταλαμβάνοντες», «Η σιωπή») και συζήτηση με τους κριτικούς κινηματογράφου Γ. Μπακογιαννόπουλο, Ορέστη Ανδρεαδάκη, τον σκηνοθέτη Ηλία Γιαννακάκη και τον Σταύρο Ζουμπουλάκη, πρόεδρο του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

Οι εκδηλώσεις της ΕΒΕ ολοκληρώνονται στις 24/6 με την διάλεξη της ομότιμης καθηγήτριας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Dame Έιβεριλ Κάμερον με θέμα «Βυζάντιο και Χριστιανισμός».

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων Λόγου επιμελείται ο pρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, Σταύρος Ζουμπουλάκης.

Facebook Comments