Συμφωνία στα βασικά θέματα, του προϋπολογισμού της Ευρωζώνης και της διαχείρισης του μεταναστευτικού, επετεύχθη κατά την σημερινή συνάντηση της Καγκελαρίου Μέρκελ με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 28ης και 29ης Ιουνίου.

«Η δουλειά για το ζήτημα του προϋπολογισμού ήταν η πιο περίπλοκη, αλλά βρήκαμε μια καλή λύση», δήλωσε η κυρία Μέρκελ κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον κ. Μακρόν και πρόσθεσε ότι μια οικονομική και νομισματική ένωση μπορεί να κρατηθεί μόνο αν οι οικονομικές πολιτικές πλησιάσουν μεταξύ τους, ακόμη και με επιπλέον βοήθεια προς τα πλέον αδύναμα μέλη. Για ένα «νέο βήμα στην ιστορία της οικονομικής και νομισματικής ένωσης», έκανε λόγο ο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο προϋπολογισμός της Ευρωζώνης θα δημιουργηθεί στο πλαίσιο των έως τώρα υπαρχουσών δομών προϋπολογισμών και θα τεθεί σε ισχύ με το μεσοπρόθεσμο σχέδιο προϋπολογισμού του 2021, εξήγησε ο κ. Μακρόν και πρόσθεσε ότι πρόκειται για έναν κανονικό προϋπολογισμό, με έσοδα και έξοδα σε ετήσια βάση. Σε ό,τι αφορά το ποσό, οι δύο ηγέτες δεν έδωσαν νούμερα, καθώς το ύψος του προϋπολογισμού θα καθοριστεί με την καθοδήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Αγγελα Μέρκελ από την πλευρά της τάχθηκε για μία ακόμη φορά υπέρ της μετεξέλιξης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο, προκειμένου να αποκτήσουμε «ένα επιπλέον εργαλείο για την βραχυπρόθεσμη αστάθεια και τα προβλήματα ρευστότητας μεμονωμένων χωρών», όπως είπε.

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, οι δύο ηγέτες ανακοίνωσαν ότι εργάζονται για την επίτευξη μιας συμφωνίας μεταξύ κάποιων χωρών της Σένγκεν για την όσο το δυνατόν ταχύτερη επαναπροώθηση των αιτούντων άσυλο στην πρώτη χώρα της Ε.Ε. στην οποία καταγράφηκαν. «Θα συνεργαστούμε για μια διακυβερνητική συμφωνία με αρκετά από τα εμπλεκόμενα κράτη», τόνισε ο Πρόεδρος Μακρόν, ενώ η Αγγελα Μέρκελ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν τα ενδοκυβερνητικά προβλήματα θα της επιτρέψουν να επιβάλει όσα συμφώνησε με τον Γάλλο Πρόεδρο, διαβεβαίωσε ότι πρόκειται για ζητήματα καταγεγραμμένα στην κυβερνητική συμφωνία, τα οποία επιπλέον στηρίζονται και από το Κοινοβούλιο.

Facebook Comments