Η ανάπτυξη έρχεται. Μπορεί να μην έρχεται από εκεί από όπου την περιμένουμε αλλά από την… θάλασσα. Και συγκεκριμένα από την υδατοκαλλιέργεια και ακόμη πιο συγκεκριμένα από την ιχθυοκαλλιέργεια καθώς στις μέρες μας αποτελεί το δυναμικότερα αναπτυσσόμενο κλάδο ζωικής παραγωγής προϊόντων διατροφής. Αναμένεται μάλιστα σε λίγα χρόνια τα προϊόντα της να αποτελούν την πλειοψηφία των αλιευτικών προϊόντων.

Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα; Το 63% της εγχώριας παραγωγής αλιευτικών προϊόντων προήλθε από την υδατοκαλλιέργεια. Και όχι μόνο αυτό αλλά τόσο τα ψάρια όσο και τα προϊόντα μεταποίησης αυτών αποτελούν έναν από τους πλέον εξωστρεφείς κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Έτσι συμβάλλουν θετικά στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας καθώς υπερβαίνουν τις αντίστοιχες εισαγωγές. Οι γείτονες μάλιστα έχουν καταλάβει τον κομβικό ρόλο που αναμένεται να διαδραματίσει και αυξάνουν κατακόρυφα την παραγωγή τους, έτσι ο ανταγωνισμός Ελλάδας-Τουρκίας γίνεται όλο και εντονότερος.

Βάσει των παραπάνω απαιτείται μια οργανωμένη, θεσμοθετημένη και ταυτόχρονα ανοιχτή διαδικασία ανταλλαγής θέσεων, απόψεων και εμπειριών εντός και εκτός Ελλάδας. Αυτή θα λάβει χώρα σε ένα διήμερο Συνέδριο υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας μεταξύ 22 και 23 Ιουνίου στο ξενοδοχείο Domotel Kastri στην Αθήνα. Στόχος είναι ο συνεχής διάλογος, να υπάρξουν  συγκεκριμένα συμπεράσματα και να κατατίθενται προτάσεις ώστε να δημιουργηθεί η δυναμική την οποία χρειάζεται ο ταχύτατα αναπτυσσόμενος κλάδος για να ενσωματώσει σχεδιασμούς και στρατηγικές συμβατές με τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Την έναρξη του Συνεδρίου θα κηρύξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. Θα ακολουθήσει η εξ αποστάσεως ομιλία του επιτρόπου DG MARE, Karmenu Vella. Εκεί θα βρίσκεται η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, η οποία θα τοποθετηθεί. Αμέσως μετά το λόγο θα λάβουν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιώργος Πετράκος, και ο πρόεδρος του ΕΛΟΠΥ, Δημήτρης Βαλαχής. Μεταξύ των ομιλητών θα είναι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Αποστόλου, ο αναπληρωτής υπουργός, Γιάννης Τσιρώνης, ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης και υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας. Από τη Νέα Δημοκρατία θα είναι ο αντιπρόεδρος της και πρώην υπουργός Κωστής Χατζηδάκης. Από το Συνέδριο δεν θα λείπει και ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης. Θα είναι εκεί και ο διευθυντής Αλιείας και Γαλάζιας Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Bernhard Friess, όπως και ο Houssam HAMZA της CAQ. Θα υπάρξουν δύο πάνελ με πέντε συμμετέχοντες κάθε φορά κι έναν συντονιστή. Το Συνέδριο στοχεύει στην ενίσχυση των προωθητικών ενεργειών, των αιτημάτων και της συνολικής θέσης της υδατοκαλλιέργειας στην εθνική οικονομία.

Facebook Comments