Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου σημειώνει άνοδο 0,57% στο 4,432% ενώ η απόδοση του 5ετούς ενισχύεται κατά 2,13% στο 3,5%. Το κλίμα στα ελληνικά ομόλογα έχει αντιστραφεί εντελώς το τελευταίο διάστημα – και ειδικά σε σχέση με την θετική εικόνα του Απριλίου – τόσο λόγω της αβεβαιότητας που προκαλεί η διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης στην Ιταλία, όσο και λόγο της ασάφειας που υπάρχει ακόμα σε ότι αφορά την περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι αναλυτές θεωρούν τα ελληνικά ομόλογα εξαιρετικά ευάλωτα στις εξωτερικές προκλήσεις και τονίζουν ότι οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία θυμίζουν την Ελλάδα του 2015. Όπως αναφέρει η Brown Brothers Harriman σε πρόσφατο note της, “η πιθανότητα να ξεσπάσει στην Ιταλία μια κρίση παρόμοια με την ελληνική, αλλά μεγαλύτερου μεγέθους, έχει αυξηθεί, καθώς άπειροι πολιτικοί θα αναλάβουν κυβερνητικά καθήκοντα και αυτό μπορεί να αποτελέσει νέα δυνητική απειλή για το ευρώ”.

Πάντως, οι ελληνικοί τίτλοι δεν παρουσιάζουν σήμερα την ακραία αντίδραση που είχαν σημειώσει την τις προηγούμενες ημέρες απέναντι στις ιταλικές πολιτικές εξελίξεις, με τους επενδυτές να έχουν την προσοχή στραμμένη στο αυριανό Eurogroup και στα οποιαδήποτε μηνύματα δοθούν σε ότι αφορά το μέτωπο του χρέους,

 

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments