Η συμφωνία προβλέπει 10ετή περίοδο χάριτος, 10ετή παράταση των ωριμάσεων στα ομόλογα του EFSF και δόση 15 δισ ευρώ(3,3 για αποπληρωμή ΔΝΤ, ΕΚΤ). Οι Σεντένο, Μοσκοβισί, Λαγκάρντ και ο Τσακαλώτος αλλά και οι Financial Times κάνουν λόγο για “ιστορική”  συμφωνία για την απαλλαγή του ελληνικού χρέους. 

Η Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα με ένα “μαξιλάρι” ρευστότητας περί τα 20 δισ. για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες  του δημοσίου για 18 μήνες μετά το τέλος του προγράμματος. Δεσμεύεται να υλοποιήσει τις νομοθετημένες μεταρρυθμίσεις και να διατηρήσει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% ως το 2023 και 2,2% ως το 2059 και να ολοκληρώσει συγκεκριμένα έργα όπως το κτηματολόγιο και κομβικές ιδιωτικοποιήσεις. Θα υπάρχει έλεγχος και αξιολογήσεις μέχρι το 2023 (ανά τρεις μήνες) μέσω των θεσμών. Αξίζει σημειωθεί ότι το ΔΝΤ θα συμμετέχει. 

Μάριο Σεντένο: “Μετά από οκτώ χρόνια η Ελλάδα θα βγει από το μνημόνιο, και θα ενωθεί με Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρο και Ισπανία. Υπήρξε success story στην ολοκλήρωση του προγράμματος. Καταφέραμε να φθάσουμε στο τέλος ενός δύσκολου προγράμματος. Δεν θα υπάρξει άλλο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Η Ελλάδα έγινε και αυτή ένα success story.

Καμία άλλη χώρα δεν έχει προχωρήσει σε 450 μεταρρυθμίσεις, όσες έχε κάνει η Ελλάδα. Ίσως είναι και περισσότερες εάν προστεθούν και τα προηγούμενα 2 προγράμματα. Η Ελλάδα οφείλει να προχωρήσει στην εφαρμογή και των υπόλοιπων μεταρρυθμίσεων. Αυτό σημαίνει ιδιοκτησία αλλά και στήριξη της οικονομίας.
Θα υπάρξει 10ετής περίοδος χάριτος, 10ετής επιμήκυνση των δανείων του EFSF και 15 δισ. ευρώ δόση. Εάν η Ελλάδα εφαρμόσει όλες τις μεταρρυθμίσεις υπό το πρόγραμμα του ESM, θα υπάρξει έναρξη της νέας περιόδου εποπτείας. Το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στη διαδικασία εποτείας της Ελλάδας. Μαζί με τη δόση των 15 δισ.. η Ελλάδα θα διαθέτει ένα κεφαλαιακό μαξιλάρι άνω των 25 δισ. ευρώ, το οποίο είναι ικανό να βοηθήσει τη χώρα. Τα 25,1 δισ. ευρώ μπορούν να καλύψουν όλες τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για τους επόμενους 22 μήνες. Η Ελλάδα θα λαμβάνει τα κέρδη από τα SMP έως το 2022 αλλά σε δόσεις, βάσει της προόδου που έχει κάνει στις μεταρρυθμίσεις που έχει δεσμευθεί να προχωρήσει.”

Πιερ Μοσκοβισί: “Δεν είναι μία ημέρα ρουτίνας. Είναι μία ιστορική στιγμή. Η Ελλαδα ολοκληρώνει έναν δύσκολο δρόμο που διάρκεσε 8 χρόνια. Είναι μία ευτυχισμένη στιγμή. Συμμετείχα στην πρώτη συζήτηση για την Ελλάδα, μία δραματική στιγμή το 2012. Τότε υπήρξε ο φόβος του Grexit, υπήρξε εκ νέου το 2015. Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος και θα έλεγα και συγκινημένος. Η Ελλάδα κατόρθωσε να ολοκληρώσει το πρόγραμμα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τον τεράστιο αριθμό μεταρρυθμίσεων στις οποίες προχώρησε. Μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς, δύσκολες μεταρρυθμίσεις.

Οι Έλληνες έκαναν τεράστιες θυσίες. Δεν φέρνει η λιτότητα την κρίση, η κρίση οδηγεί στην ανάγκη να ληφθουν μέτρα που είναι δύσκολα και απαραίτητα. Θεωρώ ότι τα μέτρα για το χρέος θα βοηθήσουν την Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της και να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Θέλουμε η Ελλάδα να οδηγηθεί σε μία βιώσιμη επιτυχία. Δεν θα υπάρξει ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Θα υπάρξει ένα πλαίσιο συμφωνίας, το οποίο όλοι θα σεβαστούμε, αλλά δεν πρόκειται για νέο πρόγραμμα.

Επαναλαμβάνω ότι είναι μία ιστορική στιγμή. Μία στιγμή που θα θυμόμαστε. Υπήρξαν στιγμές δύσκολες, με συγκρούσεις και διαφωνίες. Αυτό έφθασε στο τέλος του.”

Κλάους Ρέγκλινγκ: “Είναι μία ιστορική στιγμή για όσους βρισκόμαστε εδώ από την αρχή από το 2010 έως και σήμερα. Είχαμε δραματικές νύχτες, το 2010, το 2012, όταν τέθηκε υπό απειλή η χρηματοοικονομική ασφάλεια όλης της Ευρώπης. Το 2015 όταν η Ελλάδα βρέθηκε πολύ κοντά στην έξοδο. Η διάσωση της Ελλάδας είναι η μεγαλύτερη πράξη αλληλεγγύης που έχει ποτέ καταγραφεί στα παγκόσμια χρονικά.
Ειναι επιβεβλημένη η ενισχυμένη εποπτεία, με ένα πρόγραμμα επιοπτείας πιο σφιχτό σε σύγκριση με τις άλλες χώρες, καθώς τόσο τα χρήματα που έχουν δοθεί όσο και το χρέος είναι μεγαλύτερα.”

Κριστίν Λαγκάρντ: “Πρόκειται για μία πολύ σημαντική στιγμή. Η ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης και η έξοδος από το πρόγραμμα. Τα μετρα για το χρέος θα βελτιώσουν τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές για το ελληνικό χρέος, κάτι που είναι θετικό. Θεωρούμε θετικό το γεγονός ότι η Ελλάδα και οι εταίροι της έχουν δεσμευθεί στο ότι θα υπάρξει συχνή εξέταση της κατάστασης στο χρέος και μπορούν να ληφθούν και νέα μέτρα εάν χρειαστεί.
Το ΔΝΤ θα εκδώσει την ερχόμενη εβδομάδα την έκθεσή του για την Ελλάδα και θα συμμετάσχει στην μετά-μνημονιακή εποχή. Αυτό που λέμε είναι ότι στηρίζουμε απόλυτα την ύπαρξη μεσοπρόθεσμης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Θεωρώ ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να επιστρέψει στις αγορές. Σε μακροπρόθεσμο διάστημα όμως έχουμε κάποιες επιφυλαξεις. Θα εκδώσουμε μία εκτενή ανάλυση για το χρέος με την ανακοίνωση της έκθεσης – Άρθρο 4- για την Ελλάδα.

Ανακοίνωση Μάριο Ντράγκι

“Χαιρετίζουμε την ολοκλήρωση από την Ελλάδα των προαπαιτούμενων. Αυτό ανοίγει το δρόμο για μια επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος του ESΜ. Πιστεύουμε ότι η υιοθέτηση του πακέτου των μέτρων για το χρέος που συμφωνήθηκε από το Eurogroup θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μεσοπρόθεσμα. Η παραμονή της Ελλάδας στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της συμπαγούς δημοσιονομικής πολιτικής είναι κλειδί. Χαιρετίζουμε την ετοιμότητα του Eurogroup να εξετάσει περαιτέρω μέτρα για το χρέος σε μακροπρόθεσμο επίπεδο σε περίπτωση αρνητικών οικονομικών εξελίξεων.”

Ευκλείδης Τσακαλώτος: “Ολοκληρώθηκε το Eurogroup με πολύ καλό τρόπο. Υπήρχαν τέσσερα κομμάτια του παζλ και έπρεπε να δέσουν σήμερα. Το πρώτο κομμάτι ήταν το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης Το δεύτερο ήταν η ολιστική στρατηγική, το τρίτο ειναι το πρόγαμμα μεταμνημονιακής παρακολούθησης.
Τόσο ο Σεντένο όσο και ο Μοσκοβισί ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται για 4ο μνημόνιο. Οι δεσμεύσεις που υπάρχουν είτε είναι θέματα που έχουμε εμείς προτείνει είτε θέματα που έχουμε δεσμευθεί μέσω του 3ου μνημονίου. Το τέταρτο κόμματι αφορά φυσικά τη συμφωνία για το χρέος. Ακούσατε όλους να τονίζουν πόσο σημαντικό ήταν αυτό το Eurogroup. Αυτό που πήραμε για το χρέος είναι 10 χρόνια «πίσω» στις πληρωμές επιτοκίων και 10 χρόνια επιμήκυνση των χρεών.
Θεωρώ ότι μπορούμε να κοιτάξουμε την περίοδο μετά την 21η Αυγούστου με αισιοδοξία. Το Eurogroup τονίζει ότι εάν χρειαστεί θα λάβει και νέα μέτρα για το χρέος σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Θεωρούμε ότι το χρέος είναι βιώσιμο και ότι έχουμε πρόσβαση στις αγορές. Η κυβέρνηση ποτέ δεν θα ξεχάσει ποτέ τη πέρασε ο ελληνικός λαός αυτά τα οκτώ χρόνια. Για να αξίζει τον κόπο όλο αυτό θα πρέπει ο ελληνικός λαός να δει πρακτικά αποτελέσματα.
Δίνουμε υπόσχεση ότι στην ανάπτυξη της Ελλάδας θα συμμετέχουν όλοι και όλες οι Έλληνες και οι Ελληνίδα.
Το cash buffer μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας τουλάχιστον για 22 μήνες. Θα ήμουν πολύ πιο ευτυχισμένος εάν είχαν κουρέψει 300 δισ. από το ελληνικό χρέος. Αλλά αυτό δεν ήταν κάτι ρεαλιστικό. Νομίζω ότι φθάσαμε στο τέλος της ελληνικής κρίσης, η Ελλάδα αλλάζει σελίδα. Θεωρώ ότι σήμερα ήταν όντως μία ιστορική ημέρα. Ιστορική ημέρα ήταν και το Eurogroup του Ιουνίου του 2017, καθώς τότε τέθηκαν οι βάσεις για αυτό που συνέβη σήμερα. Eίμαι χαρούμενος, είναι το τέλος της ελληνικής κρίσης, η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, έχουμε όλα τα στοιχεία να αφήσουμε το πρόγραμμα με  αυτοπεποίθηση, να επιστρέψουμε στις αγορές. Είναι ιστορική στιγμή,  όντως. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει δουλειά να γίνει.”

Συνεχής ενημέρωση στο MN

Facebook Comments