Προάγγελος υποβάθμισης από τους ξένους οίκους; Το γεγονός ότι ο οίκος FTSE στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας αναθεώρησης των δεικτών του υποβίβασε τη ΔΕΗ και τον ΟΠΑΠ από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση στη μικρή κεφαλαιοποίηση και αφαίρεσε τις μετοχές της Εθνικής και της Alpha, σύμφωνα με την αγορά, αποτελεί μάντη κακών.

Οτι δηλαδή, ετοιμάζεται για τον Σεπτέμβριο υποβάθμιση της αγοράς, την οποία από τη στιγμή που διέβη τον Ρουβίκωνα της κρίσης η ελληνική οικονομία, έχει αποφύγει σε κάθε αξιολόγηση. Συγκεκριμένα, τις αλλαγές στους δείκτες που θα τεθούν σε ισχύ από τις 18 Μαρτίου ανακοίνωσε ο οίκος FTSE.

Συγκεκριμένα, από τον δείκτη Developed Europe Mid-Caps αφαιρούνται οι μετοχές των ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Εθνικής, Alpha Bank, Eurobank, ενώ δεν προστίθεται καμία ελληνική μετοχή. Οι προαναφερθείσες μετοχές εντάσσονται στον δείκτη Developed Europe Small Caps, μαζί με την μετοχή της Folli Follie Group, από τον οποίο αφαιρούνται η Τρ. Κύπρου και η CPB.

Την ίδια στιγμή, οι μετοχές των ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΕΤΕ, Alpha Bank και Eurobank αφαιρούνται και από τη σύνθεση των δεικτών FTSE All-World. Οι συνολικές εκροές που εκτιμούσε η Citi, σε σχετικά πρόσφατη έκθεσή της, μόνο για τις τραπεζικές μετοχές ήταν 86,7 εκατ. δολάρια, από τα ξένα χαρτοφυλάκια που τοποθετούνται με βάση τους δείκτες.

Η RUSSELL

Σημειωτέον ότι η εταιρεία Russel Investments, της οποίας οι δείκτες που παρακολουθεί παγκοσμίως αποτελούν σημείο αναφοράς για ενεργητικό αξίας 3,9 τρισ. δολαρίων, ανακοίνωσε το Σάββατο ότι θα υποβαθμίσει το ΧΑ σε καθεστώς «αναδυόμενης αγοράς», από «ανεπτυγμένης», τον προσεχή Ιούνιο.

Η συγκεκριμένη εταιρεία, όπως σημειώνουν χρηματιστές, δεν έχει την ίδια βαρύτητα των άλλων διεθνών δεικτών όπως οι FTSE, MSCI, S&P, Dow Jones, JP Morgan, που καθοδηγούν ξένα funds με υπερδιπλάσια κεφάλαια. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Russell, το ΧΑ δεν πληροί τα κριτήρια για να είναι στις ανεπτυγμένες αγορές με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, τη ρευστότητα, τον κίνδυνο χώρας, την κεφαλαιοποίηση κ.ά.

ΑΠΩΛΕΙΕΣ

Οπως φάνηκε χθες από το ταμπλό τα κέρδη 16% από την αρχή του χρόνου και με υψηλό τις 1.052 μονάδες, ο γενικός δείκτης κερδίζει πια μόλις 3%…

Η αγορά κατέγραψε μεγάλες απώλειες λόγω της κυβερνητικής ακινησίας, της αβεβαιότητας ως προς το αν θα βελτιωθούν οι όροι στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και στον υποβιβασμό των τραπεζών, του ΟΠΑΠ και της ΔΕΗ από τους δείκτες του οίκου FTSE. Οι απώλειες όχι μόνο ήταν μεγάλες, αλλά κατεγράφησαν και με σχετικά αυξημένο τζίρο σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.

Με τον γενικό δείκτη να καταγράφει πτώση 2,79%, στα σχεδόν χαμηλά για εφέτος των 936,57 μονάδων, οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν πάνω από 67 εκατ. ευρώ. Πτώση 4,89% κατέγραψε η μετοχή του ΟΠΑΠ, στα 6,62 ευρώ και 7,31% η μετοχή της ΔΕΗ, στα 6,34 ευρώ και όγκους 1,8 εκατ. και 1,6 εκατ. τεμάχια αντίστοιχα. Μεγάλες ήταν οι απώλειες για την Κύπρου που τερμάτισε τις συναλλαγές στα 18 λεπτά και πτώση 10,89%, με τον κ. Μάριο Ντράγκι να δηλώνει ότι η Κύπρος θα πρέπει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για το ξέπλυμα βρώμικου ρήματος.

Πτώση σχεδόν 10% κατέγραψε η Πειραιώς, στα 20 λεπτά, σχεδόν κατά 7,5% υποχώρησε η Alpha, η οποία, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι πιο έτοιμη σε σχέση με τις άλλες συστημικές τράπεζες για να πραγματοποιήσει αύξηση κεφαλαίου και 5,42% υποχώρησε η Εθνική, στο 0,7850 ευρώ, επίπεδα τα οποία αποτελούν πολυετή χαμηλά.

Η τάση έχει γυρίσει σε πτωτική, υποστηρίζουν οι αναλυτές, οι οποίοι, όμως, αναγνωρίζουν ότι η αγορά έχει διορθώσει από τα υψηλά της σχεδόν κατά 120 μονάδες! Πωλητές βγήκαν στον Μυτιληναίο, τη Motor Oil, τη Βιοχάλκο και τον ΟΤΕ, καταγράφοντας απώλειες πάνω από 4%. Πτώση άνω του 2% για τον ΟΛΠ, την Ιντραλότ, τη Eurobank και την ΕΧΑΕ.

Από τον 25άρη, αντίδραση βγήκε στη Eurobank Properties, η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα συγχωνευθεί με την Εθνική ΠΑΝΓΑΙΑ, Jumbo, Τιτάν και Folli Follie.

 

Σταύρος Χαρίτος

Facebook Comments