Από τους ευρωπαίους το περίμεναν, από τους ξένους επενδυτές που έχουν τοποθετηθεί στην Ελλάδα δέχτηκαν το πρώτο μεγάλο χτύπημα στην κυβέρνηση.

Πανικό προκάλεσε σύμφωνα με πληροφορίες στο οικονομικό επιτελείο η στάση των ξένων επενδυτών που κατέχουν σημαντικά ποσοστά στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίοι απείλησαν ανοιχτά ότι θα αποχωρήσουν από την Ελλάδα εάν δεν αλλάξει άμεσα ρότα σε κρίσιμα θέματα. Πρωτεργάτες σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες της ενορχηστρωμένης αντίδρασης ήταν ο καναδός πολυεκατομμυριούχος Prem Watsa της Fairfax και η Capital Group, που αμφότερες έχουν επενδύσει στην Eurobank, αλλά και ο αμερικανός πολυεκατομμμυριούχος John Paulson που κατέχει μετοχές σε Alpha Bank  και Πειραιώς.

Στην αντιδρασή τους οι οποία ξεκίνησε με αφορμή τις κυβερνητικές διαρροές ότι θα αλλάξουν οι διοικήσεις όλων των τραπεζών, μετατρέποντας πρακτικά σε de facto κρατικοποίηση τους, αποδόθηκε και η μεγάλη πτώση των τελευταίων ημερών στο χρηματιστήριο.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την πυροσβεστική δήλωση Δραγασάκη, ο οποίος άφησε ανοιχτό εάν θα γίνουν αλλαγές στις διοικήσεις. Πρόσθεσε δε ότι εφόσον γίνουν, θα προηγηθεί δημόσια διαβούλευση και όπου υπάρξουν ιδιωτικές συμμετοχές, αυτές θα ληφθούν υπόψιν. Αποκάλυψε μάλιστα ότι ήδη την Παρασκευή έχει προγραμματίσει συνάντηση με τους μετόχους της Eurobank, δηλαδή με εκπροσώπους της Fairfax και της Capital.

Σημειώνεται ότι οι ξένοι επενδυτές και ιδιώτες επένδυσαν στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών πριν έναν χρόνο 8,4 δισεκ. Ευρώ και μετά και την πτώση των τελευταίων ημερών στο χρηματιστήριο εμφανίζουν λογιστικές ζημίες που αγγίζουν τα 4 δις. ευρώ. Το πρόβλημα για αυτούς όπως και όσους προτίμησαν τις δελεαστικές ελληνικές αποτιμήσεις εταιρειών διαφόρων κλάδων, είναι ότι οι θέσεις τους είναι τόσες μεγάλες, που ακόμα και αν ήθελαν να αποχωρήσουν ατάκτως από την Ελλάδα είναι πρακτικά εγκλωβισμένοι. Κι αυτό γιατί οι περισσότεροι από αυτούς όχι απλά τις διατήρησαν, αλλά κάποιοι τις ενίσχυσαν, πιστεύοντας ότι στο τέλος η Ελλάδα θα απέφευγε τις εκλογές.

Εκτός από τους τρεις επενδυτές που προαναφέρθηκαν, τοποθετημένοι στην Ελλάδα και κυρίως στο ελληνικό χρηματιστήριο άρα και με μεγάλο ενδιαφέρον για τις πρώτες κινήσεις της νέας κυβέρνησης είναι τα αμερικανικά funds Third Point, York Capital Management, Oaktree Capital Management, Blackstone Group, WL Ross & Co., Fidelity Investments, Wellington Management Company, BlackRock, Fortress Group και NCH Capital, τα καναδικά Mackenzie Investments και Public Sector Pension Investment Board.

Facebook Comments