Οι εκλογές έδωσαν ισχυρή εντολή για αλλαγη πολιτικής σελίδας προς τα Αριστερά. Τι όμως σηματοδοτεί αυτή η στροφή για την χώρα και το χρηματιστήριο;

  1. 1. Εχουμε σοσιαλιστική κυβέρνηση;

Η κυβέρνηση που σχηματίστηκε είναι ουσιαστικά κυβέρνηση εθνικής ενότητας και όχι κυβέρνηση Αριστεράς, και φυσικα δεν έχει ‘σοσιαλιστικό προσανατολισμό’. Το κοινό των δυο κυβερνώντων κομματων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ είναι δύο αξονες, η προσήλωση στην διασφάλιση των συμφερόντων της πατρίδος (μη εκποίηση εθνικού  πλούτου, ακεραιότητα) και ο προσανατολισμός ενάντια στην λιτότητα.  Αυτό είναι φυσικό, καθώς η κυβέρνση καλείται να αντιμετωπίσει μια κατεστραμμένη οικονομία μηδενικής αναπτυξης, και ένα ταπεινωμένο έθνος, που έρχεται μετα 6 χρονια υφεσης και με 28% ανεργία. Η απίστευτη φοροείσπραξη του 2014, που επέτρεψε πρωτογενές ελλειμα, οδήγησε σε επιτάχυνση της εξαθλίωσης, στο χειλος κοινωνικής έκρηξης και σε ταχεία πολιτική κατάρρευση και αρα είναι δυσκολο να συνεχιστεί. Είναι επομένως φυσικό η νεα κυβέρνηση να επιδιώξει να επαναδιαπραγματευτεί το χρέος του οποίου οι πληρωμές τώρα  ανέρχονται σε 15 με 20 δις ΕΥΡΩ ετησίως, διοτι είναι υψηλό ποσόν (περιπου 10% του ΑΕΠ), δύσκολο να εξυπηρετείται.

  1. Μπορεί η νέα κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με επιτυχία;

Ο στόχος της για αναδιάρθρωση/επαναδιαπραγμάτευση/διαγραφή του χρέους, είναι μονόδρομος. Σε τι βαθμό θα πετύχει να το συνδέσει με ‘ρήτρα ανάπτυξης’, ‘χρονική επιμήκυνση’ , ‘άρση των όρων λιτότητας’ και ‘διαγραφή μέρους’ αυτού, είναι κάτι άγνωστο. Υπάρχουν όμως καποια σημάδια της ολιγοήμερης παρουσίας της, που μπορεί να δωσουν ενδειξεις. Κατ αρχήν το οτι η κυβερνηση στο πρωτο τριήμερο λειτουργίας της, θα επετύχαινε να μπλοκάρει την επεκταση οικονομικών μέτρων της ΕΕ ενάντια στη Ρωσία, και τελικά θα μας εξεφραζαν τις ευχαριστιες τους ΕΕ και Ρωσία, δείχνει ταλέντο διαπραγμάτευσης και είναι μια ισχυρή ενδειξη οτι θα τα πάνε καλά και αλλού, ίσως και στη διαπραγματευση του χρέους. Δεύτερον, τα διεθνή ΜΜΕ παρουσιάζουν τον νέο υπουργό οικονομικών της χώρας, ως σκληρό καρύδι, ενω τα Ελληνικα ΜΜΕ ως οπορτουνιστή. Επειδη και τα δυο ταυτοχρονα δεν γίνεται να ισχύουν, είναι εμφανές οτι οι ξενοι προετοιμαζουν το έδαφος για συμφωνία παρουσιάζοντας την Ελληνικη πλευρά ως ‘σκληρό καρύδι’, ώστε να προετοιμασουν τη δική τους κοινη γνωμη. Αρα εχουμε απτές ενδειξεις ότι η κυβέρνηση έχει διαπραγματευτικές ικανότητες, και σημειολογικές ενδειξεις ότι οδεύουμε προς συμφωνία σε κάποιο βαθος χρόνου.

  1. Τι χρόνο θα πάρει η διαπραγμάτευση;

Με τις ως τωρα ενδείξεις  η διαπραγμάτευση θα  πάρει μήνες, κάτι που σημαίνει πολύμηνη περίοδο αβεβαιότητας για τις χρηματιστηριακές αγορές. Όταν θα διοχετεύονται ειδήσεις περι επίτευξης συμφωνίας, η χρηματιστηριακή αγορά θα ανακαμπτει, ενώ όταν θα φημολογούνται προβλήματα θα πέφτει απότομα. Επειδή θα υπάρχει εναλλαγη καλών και κακών ειδήσεων, και μεγάλη συνακόλουθα διακύμανση,  οποιαδήποτε επένδυση στο επόμενο διάστημα θα ηταν παρακινδυνευμένη. Επιπλέον για να ασκηθεί πολιτική, θα χρειαστεί να υπάρξουν αλλαγές στην διοίκηση σημαντικών οργανισμών, ενω επανακρατικοποίηση ιδιωτικοποιημένων εταιριών είναι κάτι επίσης πιθανό. Το χρηματιστήριο δεν ευνοείται από καμμιά από αυτές τις εξελίξεις, και συνολικα θα ηταν παρακινδυνευμένο να περιμένουμε αμεσα καποια ουσιώδη χρηματιστηριακή ανάκαμψη. Μονο όταν η ανάκαμψη της οικονομίας περάσει σε επίπεδο κερδοφορίας των εταιριών, μπορεί να μιλάμε για κάτι ουσιωδώς καλύτερο, όμως αυτό δεν προβλέπεται άμεσα λογω της δραματικής κατάστασης της Ελληνικής οικονομίας. 

Από την άλλη πλευρά, όμως, εχουμε μια πρώτη ένδειξη ότι δρομολογείται συντομα ‘σκληρό ροκ’ διαπραγμάτευσης και πτώση τιμών στο ΧΑ. Για οσους αναρωτιούνται γιατι επεφτε τόσο ασχημα το ΧΑ  πριν δυο μέρες, να θυμίσουμε οτι δεν φοβήθηκαν οι αγορές τις εξαγγελίες περι μη ιδιωτικοποιήσεων, οι οποίες ειναι γνωστες από… πρόπερσυ!  Το νέο στοιχείο είναι το προχτεσινό report της S&P που προειδοποιεί για υποβάθμιση, που δίνει ΄σινιάλο΄σε ανοιχτές πωλήσεις ελληνικών μετοχών σε ξένους θεσμικούς. Οι ανοικτές πωλήσεις εκτιμούμε ότι θα συνεχιστούν με μικροδιαλλείματα ξεκούρασης. Το report της S&P είναι πολιτικά κατευθυνόμενο απο τις ΗΠΑ, οι οποίες λογικα θα σφραγίσουν τους ορους της συμφωνιας παρασκηνιακα, και είναι τμημα της δαπραγμάτευσης ώστε να εξωθησει την κυβέρνηση σε υποχώρηση από τη σκληρή θεση.

  1. Τι μπορεί να περιμένουμε στο χρηματιστήριο;

Από χρηματιστηριακής απόψεως απο εδω και πέρα, το πιθανότερο ειναι οι διακυμάνσεις να συνεχιστούν με πιθανότερο ενα άμεσα πτωτικό σεναριο όπου και θα γινει η βάση της ανόδου στη συνέχεια. Η πτώση θα μπορούσε να ολοκληρωθεί σε βάθος χρόνου 5-8 εβδομάδων σε επίπεδα 15%-20% χαμηλότερα απο τα σημερινά. Σε 8 περίπου εβδομάδες, πάνω – κάτω,  θα αρχίσουν να αχνοφαίνονται , παρασκηνιακα,και ενδείξεις της τελικής συμφωνιας της Ελλάδας με τα βασικα εμπλεκόμενα μέρη. Η τελικη συμφωνια μπορεί να ολοκληρωθεί στις λεπτομέρειες πολύ αργότερα, ίσως σε 4 μήνες από τώρα, αλλα τα βασικα της σημεία θα εχουν διαρρεύσει σε περίπου 2 μήνες, αρκετά για να αρχισουν καποιοι τολμηροί να τοποθετούνται. Θα τοποθετούσαμε λοιπόν την βάση της ανάκαμψης τότε, και όχι άμεσα , ούτε στους 4 μήνες. Επομένως, στο επόμενο διάστημα η Ελληνική αγορα θα χαρακτηρίζεται απο ‘ρευστοποιήσεις’ οποτεδηποτε η ανοδος διακρίνεται απο υπερβολές. Η μονη σωστή τακτική επομένως μοιάζει να είναι εκείνη των αγορών μόνο μετα απο μεγάλη πτώση, και πώληση μετα απο σημαντική ανάκαμψη, καθως η νευρικότητα θα συνεχιστεί επι μήνες.

Facebook Comments