“Φαίνεται δεν θα το γλιτώσω, θα φορέσω και γραβάτα”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας εισερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο έναντι του Προκόπη Παυλόπουλου για να τον ενημερώσει για τη συμφωνία που επετεύχθη χθες στο Eurogroup.

Έκανε εξ αρχής λόγο για ιστορική συμφωνία, επικαλούμενος και τα διεθνή μέσα. Δήλωσε, όπως και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος χθες, ότι το ελληνικό χρέος πλέον είναι βιώσιμο. “Νομίζω ότι οι αποφάσεις διαμορφώνουν το πλαίσιο μιας συμφωνίας που είναι πολύ πιο πάνω από τις προσδοκίες των αγορών”, προσέθεσε.

Έκανε λόγο για μία νέα σελίδα της Ελλάδας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταληφθεί ο δρόμος της δημοσιονομικής πειθαρχίας. “Εγκαταλείπουμε τον ακανθώδη δρόμο των μνημονίων και της λιτότητας (…) Από εδώ και στο εξής έχουμε στόχους, δεσμευόμαστε απέναντι σε αυτούς, αλλά πλέον είναι στη διακριτική ευχέρεια των ελληνικών κυβερνήσεων να επιλέξουν πως θα φτάσουν σε αυτούς τους στόχους”, σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε στον Προκόπη Παυλόπουλο τον ιδιαίτερο ρόλο που διαδραμάτισε όλο αυτό το διάστημα, κατά το οποίο πάρθηκαν μεγάλες και δύσκολες αποφάσεις. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον ευχαρίστησε τυπικά για την τήρηση της κοινοβουλευτικής τάξης αλλά απάντησε εμμέσως στις επιθέσεις που δέχθηκε τις προηγούμενες ημέρες λέγοντας “έκανα το χρέος μου, αυτό επέβαλε η συγκυρία και η ιστορική ευθύνη”.

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα του 15 υπογράμμισε ότι “η απόφαση για την παραμονή μας στην Ευρωζώνη ήταν αυτό που ήθελε η πλειοψηφία του ελληνικού λαού (…) Αποδείχθηκε στην πορεία”. Ειδική μνεία έκανε και στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χαρακτηρίζοντάς τον ως προσωπικό φίλο της Ελλάδας. “Τούτες τις ώρες εμείς πρωτίστως, εμείς και οι εταίροι μας, να αναγνωρίζουμε τις θυσίες του ελληνικού λαού για τα αποτελέσματα που έχουμε σήμερα”, είπε χαρακτηριστικά.
 

Facebook Comments