Μετά το χθεσινό Eurogroup και αφού βάσει της κυβέρνησης βγήκαμε από τα μνημόνια ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπως είχε υποσχεθεί, φόρεσε γραβάτα και μάλιστα κόκκινη γραβάτα. Έτσι εμφανίστηκε στην φιέστα που έκανε σήμερα στο Ζάππειο σε πανηγυρικό κλίμα προκειμένου να ενημερώσει τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Σήμερα είναι μία σημαντική ημέρα για όλους μας, για τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Ειναι μία ημέρα που ανήκει προτίστως σε εκείνους που οκτώ χρόνια τώρα κτυπήθηκαν βάναυσα από την κρίση. Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για όλους μας. Μια μέρα που ανήκει σε κείνους που χτυπήθηκαν βάναυσα από την κρίση”, είπε χαιρετίζοντας από το βήμα του Ζαππείου. Τη μέρα αυτή την αφιέρωσε “σεκείνους που είδαν τους κόπους τους να καταστρέφονται που σήκωσαν στην πλάτη τους όλη τη χώρα. Σαυτούς θέλουμε σήμερα να πούμε ότι μετά τις χθεσινές αποφάσεις η χώρας μας γυρίζει οριστικά σελίδα. Σεκείνους που είδαν τους κόπους τους να καταστρέφονται που σήκωσαν στην πλάτη τους όλη τη χώρα. Σαυτούς θέλουμε σήμερα να πούμε ότι μετά τις χθεσινές αποφάσεις η χώρας μας γυρίζει οριστικά σελίδα”.

Τη σημερινή ημέρα την όρισε ως το τέλος μιας εποχής που κάθε Ελληνίδα κάθε Ελληνας θέλει να ξεχάσει, το τέλος των μνημονίων. “Αναλάβαμε το δύσκολο αλλά αναγκαίο καθήκον του μετασχηματισμού της χώρας. Σε αυτή την προσπάθεια συγκρουστήκαμε σφοδρά, συμβιβαστήκαμε επώδυνα, δουλέψαμε σκληρά αλλά δεν δειλιάσαμε. Δε διστάσαμε μπροστά σε δυσκολίες και εμπόδια”, υπογράμμισε. Και συνέχισε: “Μετά τις αποφάσεις για το χρέος, η χώρα μας γυρίζει οριστικά σελίδα. Και περνά σε μια νέα περίοδο. Όπου τη θέση της λιτότητας, θα παίρνει κάθε μέρα και περισσότερο η κοινωνική δικαιοσύνη. Τη θέση της επιβολής, η δημοκρατία. Τη θέση της αβεβαιότητας, η σταθερότητα”.  Αναφερόμενος στην αντιπολίτευση είπε ότι όταν εκείνοι έδιναν τη μάχη για να βγει η χώρα από τα μνημόνια κάποιοι ζητούσαν πιστοληπτικές γραμμές επί της ουσίας νέα μνημόνια μασκαρεμένα. Αναφέρθηκε και για ενισχυμένη κοινωνική πολιτική.

Διευκρίνισε ότι η επιλογή θα ανήκει από εδώ και στο εξής σε εκλεγμένες κυβερνήσεις και όχι σε τεχνοκράτες που έρχονται για να υποδεικνύουν τι πρέπει να κάνουν. Δεσμεύτηκε για μείωση φόρων το 2019 αλλά και σε υποστήριξη του κοινωνικού κράτους αλλά και για μεταρρυθμίσεις εκδημοκρατισμού της δημόσιας διοίκησης και σε μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν το επενδυτικό κλίμα. Ζήτησε “να προχωρήσουμε το δρόμο της επαναρύθμισης της αγοράς εργασίας με την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την αύξηση του κατώτατου μισθού. Για να βάλουμε στο επίκεντρο τον κόσμο της εργασίας και τις ανάγκες του”.

Επεσήμανε διαψεύδοντας την αντιπολίτευση ότι η εποπτεία έτσι όπως προβλέπεται καμμιά σχέση δεν έχει με τον μηχανισμό που ζήσαμε καθώς η Ελλάδα θα έχει πλέον την ευθύνη και η ευθύνη επιστρέφει αποκλειστικά στους Ελληνες. “Η Ελλάδα επιστρέφει αποκλειστικά στους Ελληνες”, επέμεινε. Αναφέρθηκε και ονομαστικά στο πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας χαρακτηριστικά: “Η ρύθμιση που έχουμε στα χέρια μας είναι το εισιτήριό μας για την καινούρια εποχή. Και αυτό είναι μια σημαντική εξέλιξη για τη χώρα. Καταλαβαίνω τη σύγχυση την αγωνία και τη στενοχώρια της αντιπολίτευσης και κυρίως του κ. Μητσοτάκη”. Και συμπλήρωσε ότι “τα μέτρα ελάφρυνσης που συμφωνήσαμε χτες με τους εταίρους μας στο Eurogroup εξασφαλίζουν την ομαλή και σταθερή αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους, ελαχιστοποιώντας, ή ακόμα και εκμηδενίζοντας τους κινδύνους από ενδεχόμενες αναταράξεις”.

Συνεχίζοντας το λόγο του σε πανηγυρικό κλίμα επανέλαβε: “Εκεί που απέτυχαν τρεις κυβερνήσεις, η δική μας κυβέρνηση πέτυχε. Η 21η του Ιούνη δικαίως θα μείνει στην ιστορία ως μια σπουδαία μέρα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη”. Αναφερόμενος στους ΑΝΕΛ τόνισε τη σημαντικότητά τους παρά τις διαφορές τους: “Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ ετερόκλητες δυνάμεις, με μια έντιμη συμμαχία, που πολλές φορές πολεμήθηκε, λοιδωρήθηκε από τις δυνάμεις που δεν μπόρεσαν να αποδεχθούν ότι η χώρα δεν είναι ιδιοκτησία τους, η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες, πετύχαμε να φθάσουμε ως εδώ”. “Εκεί που απέτυχαν άλλες κυβερνήσεις εμείς πετύχαμε”, έλεγε και ξαναέλεγε ο πρωθυπουργός.

Επανέλαβε, επίσης, ότι “αυτό που πετύχαμε δεν ανήκει στην κυβέρνησή μας ανήκει και στον τελευταίο Ελληνα και στην τελευταία Ελληνίδα που σήκωσε το βάρος να φθάσουμε εδώ. Κάποιοι στέκονται αμήχανοι στην επίτευξη του στόχου, κάποιοι στέκονται με φόβο”. Απευθυνόμενος στον Πάνο Καμμένο είπε: “Γιατί ο δεύτερος στόχος μας ήταν η κάθαρση και το να αποδοθεί δικαιοσύνη. Γιαυτό, Πάνο, έχουμε δρόμο μπροστά μας για να πετύχουμε να καθαρίσουμε τη χώρα από τα παραθεσμικά δίκτυα εξουσίας. Και θα το πετύχουμε”.

Δικαιολόγησε και την απουσία του υπουργού Οικονομικών λέγοντας ότι ήταν πολύ κουρασμένος και ήθελε να περάσει λίγο χρόν με την ικογένειά τυ ενώ τν ευχαρίστησε θερμά για όσα έκανε, το ίδιο και το Γιώργο Χουλιαράκη. 

Απάντησε και σε όσα λέγονται για εκλογές ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει 15 μήνες ακόμα και εκλογές θα γίνουν το Σεπτέμβρη του 2019. Ευχαρίστησε και τίμησε τις ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ καθώς μαζί πέτυχαν να φτάσουν ως εκεί ενώ οι αντίπαλοί τους σήμερα στέκονται αμήχανοι μπροστά σε ό,τι κατάφεραν.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του έβγαλε τη γραβάτα και είπε ότι εκπλήρωσε το στοίχημά του και φόρεσε γραβάτα αλλά όλα αυτά τα χρόνια έδινε τη μάχη με στολή εργασίας και έτσι θα συνεχίσει να κάνει. Υπογράμμισε: “Κερδίσαμε μια μάχη όχι όμως τον πόλεμο, ο πόλεμος είναι εκεί έξω, υπάρχουν αδικίες που θα αποκαταστήσουμε και κάθε φορά που θα πετυχαίνουμε νίκες, θα φοράμε και γραβάτα. 

 

Facebook Comments