Ολοκληρώθηκε ο πρώτος μήνας για το 2015 και το περίφημο January effect δεν εμφανίστηκε φέτος, τουλάχιστον όσον αφορά τη Wall Street, καθώς οι ευρωπαϊκές αγορές και ιδιαίτερα ο DAX, ο FTSE MIB και ο CAC πρωταγωνίστησαν εξαιτίας και της διαρκούς υπόσχεσης της ΕΚΤ για ένα ευρωπαϊκό QE, όπως τελικά ανακοινώθηκε στις 22 Ιανουαρίου δια στόματος Mario Draghi. Η πορεία των βασικότερων αγορών για τον Ιανουάριο αποτυπώνεται στον παρακάτω πίνακα.


 
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η στατιστική ανάλυση για τις χρονιές εκείνες κατά τις οποίες ο S&P 500 ολοκλήρωσε τον Ιανουάριο με απώλειες μεγαλύτερες από 2,0%. Από το 1990, έχουν υπάρξει οκτώ ακόμα χρονιές εκ των οποίων μόνο οι δυο οδήγησαν σε απώλειες για τους υπόλοιπους μήνες. Οι χρονιές αυτές είναι το 2000 και το 2008, χρονιές δηλαδή που υπήρξε χρηματιστηριακό κραχ, με τις απώλειες έτους να είναι 5,32% και 34,48%, αντίστοιχα.

Με τον S&P 500 να βρίσκεται σε μια αδυναμία να κινηθεί υψηλότερα και με τις ενδείξεις να είναι ιδιαίτερα αρνητικές, το παρακάτω γράφημα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Δείχνει την πορεία του S&P 500 σε δυο διαφορετικές χρονικές περιόδους κατά τις οποίες η στήριξη της Fed ήταν αυτή που οδηγούσε τις μετοχές σε υψηλότερα επίπεδα. Η απόσυρση του QE έχει ήδη οδηγήσει σε απώλεια βηματισμού τη Wall Street.


 
Οι διακεκομμένες γραμμές στο παραπάνω γράφημα, δείχνουν το ύψος των αγορών ομολόγων της Fed, για την κάθε συγκεκριμένη περίοδο. Το φαινόμενο της στήριξης των αγορών από τη Fed, είναι γνωστό στους αναλυτές ως το “χέρι της Fed παράφραση του γνωστού ρητού του Adam Smith περί του “αόρατου χεριού” των αγορών.

Σημαντικές αλλαγές στις διακυμάνσεις της μεταβλητότητας (VIX)

Το τέλος του μήνα βρήκε το δείκτη μεταβλητότητας VIX πάνω από τις κρίσιμες 20 μονάδες. Τους τελευταίους 4 μήνες υπάρχουν τρεις περιπτώσεις όπου ο VIX κατέγραψε μια κίνηση υψηλότερα των 20 μονάδων, γεγονός το οποίο δε συμβαίνει συχνά. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια αυξημένη αστάθεια στις αγορές και μια αυξημένη ανάγκη από τους μεγάλους επενδυτές προκειμένου να καλυφθούν από μια πιθανή πτώση της αγοράς. Τρεις ενδείξεις του VIX πάνω από το 20 σε μόλις τέσσερις μήνες, είδαμε για τελευταία φορά το 2008 πριν από τη μεγάλη καταιγίδα των αγορών.

Εκτός από αυτό, το χαμηλό του VIX για το νέο αυτό κύκλο των αγορών που ακολούθησε το 2009, ήταν περίπου στις 10 μονάδες. Έκτοτε οι αγορές δείχνουν να έχουν κορυφώσει. Αντίστοιχη συμπεριφορά είχαμε και το 2007 όπου οι αγορές ξεκινούσαν το κραχ που οδήγησε σε απώλειες 50% και το VIX πάνω από το 90.

Η αβεβαιότητα στην Ελλάδα «σκοτώνει» τις αγορές – Τι συμβαίνει με το ΧΑ

Η Ελλάδα τους τελευταίους 12 μήνες βιώνει ένα πολύ αρνητικό κλίμα εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας, η οποία έχει οδηγήσει σε μια σειρά από οδυνηρές συνέπειες. Έχουμε επισημάνει πολλές φορές ότι για να πάρει «μπροστά» μια οικονομία χρειάζονται τρία βασικά πράγματα: θετικό επιχειρηματικό συναίσθημα, θετικό επενδυτικό συναίσθημα και θετικό καταναλωτικό συναίσθημα. Και στην Ελλάδα, από το 2008 και μετά, δεν ισχύει τίποτα από τα παραπάνω.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με την ανύπαρκτη ρευστότητα, έχουν δέσει πολύ σφικτά τη θηλιά των αγορών και της οικονομίας και αν δεν υπάρξει η άμεση χαλάρωση της θηλιάς αυτής, τότε η ασφυξία απέχει ελάχιστους μήνες. Και όπως φαίνεται και από το γράφημα στην αρχή του άρθρου, το ελληνικό χρηματιστήριο και κατ’ επέκταση τα ελληνικά ομόλογα υποφέρουν.

Το μέλλον του ΧΑ είναι πολύ δυσοίωνο και αυτό συμβαίνει για τον ακόλουθο λόγο. Όλα τα μεγάλα hedge funds ενεργοποίησαν εδώ και πολλούς μήνες και για πρώτη φορά από το 2011, κάποια σενάρια στα μοντέλα αποτίμησης που χρησιμοποιούν, τα οποία έχουν διαβαθμισμένες πιθανότητες για ένα πιθανό Grexit. Με απλά λόγια, τα hedge funds «πέρασαν» στα μοντέλα τους την εντολή να αποτιμήσουν το ΧΑ με βάση το σενάριο επιστροφής στη δραχμή.

Το συμπέρασμα αυτών των μοντέλων είναι αυτό που βλέπουμε καθημερινά στο ΧΑ, αλλά είναι ακόμα πιο εύστοχη η παρατήρηση αναλυτή από το Greek desk ενός hedge fund: όποια μετοχή είναι πάνω από το μηδέν (χρήση υπερβολής) αποτελεί ένα ιδανικό short.

Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι το ΧΑΑ είναι ένα χρηματιστήριο που είναι υπερβολικά ευαίσθητο στις πολιτικές εξελίξεις και αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές αντιδρούν σε κάθε περίπτωση με ακραίο τρόπο. Και αυτό σίγουρα θα συνεχιστεί όσο το ΧΑΑ παραμένει ένα μικρό και αναδυόμενο και χαμηλής αξιολόγησης χρηματιστήριο. Επομένως κατά την εκτίμησή μας θα βλέπουμε αρκετά συχνά τεράστιες διακυμάνσεις οι οποίες χαρακτηρίζονται ως το πιο αρνητικό γεγονός για ένα χαρτοφυλάκιο.

Το παρακάτω γράφημα από το Bloomberg δείχνει την πορεία των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες μέχρι το Δεκέμβριο. Ασφαλώς και τα τρέχοντα νούμερα είναι σχεδόν τα διπλάσια αφού σύμφωνα με νέα στοιχεία, μόνο τον Ιανουάριο «έφυγαν» €11 δισ. Χοντρικά λοιπόν, από τις τράπεζες λείπουν ήδη κοντά στα €20 δισ


 
Οι Έλληνες αποσύρουν μανιωδώς τις καταθέσεις τους με τις διαδρομές να είναι Ελβετία, Λουξεμβούργο, Γερμανία και Λονδίνο. Στο Λονδίνο συγκεκριμένα, από τις εκλογές και ύστερα, οι αγορές χρυσών νομισμάτων αλλά και πλακών χρυσού από Έλληνες πελάτες, ξεπέρασαν τα 2 εκατ. στερλίνες.

Φυσικά, μέσα σε αυτή την αναταραχή δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν τεράστιες επενδυτικές ευκαιρίες προς εκμετάλλευση, τις οποίες έχουμε επισημάνει και θα συνεχίσουμε να επισημαίνουμε. Κάθε εποχή έχει τις δικές της δυσκολίες και αβεβαιότητες, ενώ οι έννοιες της ασφάλειας και του ρίσκου/απόδοσης έχουν πλέον αποκτήσει διαφορετική σημασία. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, οι ειδικοί είναι αυτοί που έχουν την ικανότητα, τη γνώση και την ψυχραιμία να διαβλέψουν σωστά και αυτό κάνουμε στο ForexReport.gr.

Trading Corner

Για την τρέχουσα εβδομάδα θα περιμέναμε μικρή ώθηση για το EUR, ενίσχυση για το CAD, το JPY και τη στερλίνα και αποδυνάμωση για το CHF, το RUB και πιθανόν το δολάριο. θετικοί είμαστε για το πετρέλαιο και αρνητικοί για τους χρηματιστηριακούς δείκτες με το θετικότερο σενάριο για αυτούς να είναι μια πλάγια τάση.

Facebook Comments