Μία πολύ ενδιαφέρουσα αλλά και διαφορετική γνώμη διατυπώνει σήμερα ο οικονομικός συντάκτης Στέφαν Κάιζερ στην ηλεκτρονική έκδοση του Spiegel. Ο δημοσιογράφος επικρίνει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης και υποστηρίζει ότι οι δύο πλευρές δεν θα έπρεπε να διακινδυνεύουν μια συμφωνία επιμένοντας σε λεπτομέρειες: «Aλήθεια, πιστεύει κανείς ότι η τύχη της ελληνικής οικονομίας εξαρτάται από το αν τα εστιατόρια στην Αθήνα θα αποδίδουν 13 ή 23% ΦΠΑ; Ή εάν η σύνταξη στα 67 θα ισχύσει από το 2022 ή από το 2025;» γράφει χαρακτηριστικά και συνεχίζει «Μπροστά στα πραγματικά προβλήματα της χώρας αυτή η εμμονή στις λεπτομέρειες είναι τελείως παράλογη».

Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι η ευρωπαϊκή πολιτική που ακολουθείται μέχρι σήμερα για την Ελλάδα έχει φέρει τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. «Δεν πρέπει να το παρακάνει κανείς με την λιτότητα όταν θέλει να αναρρώσει μια χώρα». Ο Κάιζερ προτείνει να «απελευθερωθεί» η Ελλάδα για τα επόμενα τρία χρόνια από τα χρέη της και να τα αναλάβει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ESM. Για το εν λόγω χρονικό διάστημα η Ελλάδα δεν θα λάμβανε άλλα πακέτα στήριξης, ούτως ώστε η ελληνική κυβέρνηση να μπορούσε να δείξει αν είναι σε θέση να καταστήσει τη χώρα οικονομικά ανεξάρτητη.

Σε βραδινή εκπομπή λόγου στο κανάλι ΖDF της κρατικής τηλεόρασης με καλεσμένους εκπροσώπους διαφόρων πολιτικών παρατάξεων, εκφράστηκαν για άλλη μια φορά απόψεις σχετικά με το ελληνικό ζήτημα. Εμφανώς κουρασμένος ήταν ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος μίλησε στην εκπομπή ζωντανά από τις Βρυξέλλες. Χαρακτηριστική ήταν η απάντηση του ευρωπαίου πολιτικού στην ερώτηση της παρουσιάστριας Μάιμπριτ Ίλνερ «Πως είστε σήμερα κ. Σουλτς;»: «Τι να πω… Και εμένα με εκνευρίζει που δεν μπορούμε να επιτύχουμε αποτέλεσμα». Ωστόσο ο Σουλτς απέφυγε να απαντήσει εάν υπάρχει ενδεχόμενο αποπληρωμής του ΔΝΤ από τα ευρωπαϊκά και όχι από τα ελληνικά ταμεία.

Φάρσα η διάσωση της Ελλάδας

Υπό τον τίτλο «Φτάνει» σχολιάζει η εφημερίδαDie Welt τις διαπραγματεύσεις. «Εδώ και καιρό η διάσωση της Ελλάδας έχει καταντήσει φάρσα» αναφέρεται ενώ χαρακτηρίζει τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης «γοητευτικούς ερασιτέχνες» που το μόνο που ξέρουν να κάνουν σωστά είναι δημόσιες σχέσεις. «Αν αναρωτηθεί κανείς εάν η εικόνα της Ευρώπης που προβάλλεται αυτή τη στιγμή έχει καμία προοπτική να προσελκύσει επενδυτές, δημιουργικό και επιστημονικό δυναμικό ή ακόμα και καταξιωμένες επιχειρήσεις, τότε ένα Grexit δεν έχει πια σημασία. Και η απάντηση είναι εξαιρετικά εύκολη: όχι» αναφέρει χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος και καταλήγει στο ότι η Ευρώπη δεν αξίζει την κατάσταση, η οποία επικρατεί όλο αυτό το διάστημα.

Για παιχνίδι με υψηλό ρίσκο, στο οποίο ο ένας μπλοκάρει τον άλλον, και αποκλεισμούς κάνει λόγο ηBerliner Zeitung, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις. Επιπλέον θεωρεί ότι ο έλληνας πρωθυπουργός έχει ως αποστολή αυτό ακριβώς που δήλωσε ο γερμανός υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι δηλαδή οι υπεύθυνοι στην Ελλάδα θα πρέπει να πουν στο λαό τους τι διακυβεύεται. «Ο Τσίπρας πρέπει να πουλήσει τη συμφωνία στο ελληνικό κοινοβούλιο. Εκεί βρίσκεται τώρα η τύχη της Ευρώπης» γράφει χαρακτηριστικά.

Facebook Comments