Αυτό που δεν κατάφερε καμία άλλη κυβέρνηση, να ταρακουνήσει τους «μάγκες» που έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό περιμένοντας να ζήσουν ως κροίσοι εάν η χώρα πήγαινε στην δραχμή αλλά και τους «μάγκες» που ζούσαν πολυτελή βίο αρνούμενοι να πληρώσουν τους φόρους τους, θα επιχειρήσει να το πετύχει η νέα κυβέρνηση.
 
Θα ανακοινώσει στις προγραμματικές, παράλληλα με την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ, έναν νέο Φόρο Μεγάλης Περιουσίας – όχι μόνο ακίνητης – επί της ουσίας έναν φόρο Ιθαγένειας, καθώς όλοι οι Έλληνες θα φορολογούνται για την περιουσία τους σε Ελλάδα και εξωτερικό, για τα ακινητά τους, τις καταθέσεις, τις επενδύσεις ακόμα και για τα έργα τέχνης τους εφόσον ξεπερνούν τα 300 χιλ. ευρώ, με προοδευτική φορολογική κλίμακα.
 
Μάλιστα η δήλωση των φορολογουμένων, σύμφωνα με το νέο σύστημα, θα έχει χαρακτηριστικά υπεύθυνης δήλωσης και σε περίπτωση που δεν τα δηλώσεις και σε «πιάσουν», αυτόματα και θα τα χάνεις. Και για να μην έχει κανείς την αίσθηση ότι από που θα βρει τα στοιχεία στο εξωτερικό, αρκεί να θυμίσω την χτεσινή δήλωση του γερμανού αντικαγκελάριου Γκάμπριελ, περί ανάγκης στήριξης της Ελλάδας με το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων παντού στην Ευρώπη των μεγάλων Έλληνων φοροφυγάδων.
 
Για τον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων θα χρησιμοποιηθούν αξίες, που δεν θα επιτρέπουν υποκειμενικές κρίσεις, δεν θα απέχουν από την πραγματικότητα (όπως οι σημερινές αντικειμενικές αξίες), και θα ενημερώνονται σε ετήσια βάση.
 
Στις καινοτομίες, προς το δικαιότερο του νέου φόρου περιλαμβάνεται η εξαίρεση από την φορολόγηση το τμήμα της περιουσίας που οφείλεται στις τράπεζες.

Παράλληλα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει σε μια ακόμα συμβολική κίνηση καθιερώνοντας την ειδική φορολόγηση στα είδη και τις υπηρεσίες πολυτελούς διαβίωσης – κατανάλωσης, με την “θέσπιση φόρου επιδεικτικής διαβίωσης“.

Facebook Comments