Mε ρωτάτε συχνά πολλοί “πώς θα φτιάξω μύες;”, “πώς θα φουσκώσω;”, “πώς θα αποκτήσω όγκο;”.

Μονολεκτικά, με σωστή διατροφή και γυμναστική. Αν κατανοήσετε πώς περίπου δουλεύει ο μηχανισμός δημιουργίας μυϊκής μάζας, ίσως καταλάβετε καλύτερα γιατί πρέπει να λειτουργείτε με στρατιωτική πειθαρχία, εφόσον θέλετε να αποκτήσετε μια αξιοσέβαστη μυϊκή μάζα.  

Καταρχήν, γεννιόμαστε με ένα πολύ συγκεκριμένο σωματότυπο, του οποίου τα βασικά χαρακτηριστικά δεν μπορούν να αλλάξουν. Π.χ. ανοικτή λεκάνη στις γυναίκες, μεγάλος θώρακας σε άνδρες κτλ. Γεννιόμαστε επίσης και με συγκεκριμένες, ας πούμε, μυϊκές δυνατότητες. Υπάρχουν άνθρωποι για παράδειγμα, που “βάζουν” εύκολα μυϊκά και άλλοι που όσο και να χτυπιούνται, έχουν μικρή μυική ανάπτυξη ή όχι τόσο εμφανή. Με λίγα λόγια, το DNA έχει τον πρώτο λόγο. Δεν σημαίνει όμως, ότι δεν μπορούμε να επέμβουμε.

Για να δούμε λοιπόν, πώς δημιουργούμε μυϊκή μάζα. Πρώτα απ΄ όλα, για να αναπτυχθεί ένας μυς, πρέπει να έχει λόγο, κίνητρο.

Ένας υπάλληλος γραφείου για παράδειγμα, που κάθεται όλη μέρα και δεν γυμνάζεται, σίγουρα θα έχει αδύναμο τετρακέφαλο στα πόδια. Αφού κάθεται όλη μέρα, ο μυς δεν έχει κανένα λόγο να αναπτυχθεί. Τι κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις; Γυμναστική τέτοια, που να δώσει το κίνητρο στους μύες να αναπτυχθούν. Με άλλα λόγια, βάρη ή αλλιώς γυμναστική, με αντιστάσεις.

Αλλά ας γνωρίσουμε τους μύες καλύτερα: τι ακριβώς συμβαίνει και αναπτύσσονται; Θα σας εξηγήσω αμέσως. Πάμε στο γυμναστήριο για την καθιερωμένη προπόνηση. Σηκώνουμε κιλά ή κάνουμε TRX (γυμναστική με ιμάντες). Οι μύες μας όταν καταβάλουν προσπάθεια, στην ουσία τραυματίζονται και στην προσπάθειά τους να επουλώσουν το “τραύμα” που τους προκάλεσε η γυμναστική, δημιουργούν καινούρια μυϊκά κύτταρα και σταδιακά αποκτούν μεγαλύτερη μάζα.

Για να μπορέσει ο μυς όμως, να αποκαταστήσει τη “ζημιά” χρειάζεται σωστό καύσιμο -τη σωστή διατροφή δηλαδή- και ξεκούραση -ύπνο- και όχι συνεχόμενες εξαντλητικές προπονήσεις. Ποια διατροφή πρέπει να κάνουμε, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Οι βασικές αρχές όμως, είναι πρωτεΐνη (όχι απαραίτητα κρέας, αυτή η θεωρία είναι παρωχημένη πλέον), υδατάνθρακες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (όχι ζάχαρη και άσπρα αλεύρια), καλά λιπαρά (ελαιόλαδο) και αντιοξειδωτικά (φρούτα-λαχανικά).
Εννοείται ότι το αλκοόλ καταστρέφει όλη την προσπάθεια σας. Ο ύπνος επίσης είναι απαραίτητος, αφού το βράδυ το σώμα είναι προγραμματισμένο να “γιατρεύει τις πληγές του”. Ξενύχτι και σωστή προπόνηση λοιπόν, είναι κακό ζευγάρι.

Τα συμπληρώματα βοηθούν; Κλασική ερώτηση άντρα: “να πάρω καμιά πρωτεΐνη;”.

Σας το έχω πει άπειρες φορές: τα συμπληρώματα χρειάζονται σε επαγγελματίες αθλητές ή σε ανθρώπους που η γυμναστική είναι επάγγελμα, όχι στο μέσο αθλούμενο. Τώρα, αν ονειρεύεστε σώμα α λα Σταλόνε, λυπάμαι αλλά θα σας απογοητεύσω. Εκεί μπαίνουν στεροειδή (αναβολικά). Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να αναλύσω πόσο ανόητη και επιπόλαιη είναι η χρήση αναβολικών και το τελειώνω εδώ αυτό το ζήτημα.

Κάπως έτσι λειτουργεί το κορμί αγόρια και κορίτσια και προσοχή μην πειραματίζεστε μόνοι σας. Οι μύες είναι σκληροί μεν, αλλά ευαίσθητοι στην κακομεταχείριση.

Facebook Comments