• Βραχυπρόθεσμη η υποχώρηση του ευρώ ακόμα και σε μια ενδεχόμενη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ
• Πωλήσεις στο δολάριο Αυστραλίας – απογοήτευσε ο PMI στην Κίνα

Στο επίκεντρο σήμερα της προσοχής βρίσκεται η απόφαση επιτοκίων της ΕΚΤ και η συνέντευξη τύπου του Mario Draghi εν μέσω έντονων προσδοκιών για μια μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης ως μέτρο αντιμετώπισης της βαθιάς ύφεσης. Ωστόσο, η αρνητική επίδραση μιας τέτοιας απόφασης στο ευρώ αναμένεται περιορισμένη εκτός εάν συνοδευτεί από την εισαγωγή και νέων έκτακτων προσπαθειών στήριξης.

Το overnight επιτόκιο δανεισμού σε ευρώ έχει διαμορφωθεί στο 0,1% κατά μέσο όρο το τελευταίο 12μηνο. Αυτό σημαίνει ότι μια μείωση του βασικού επιτοκίου δανεισμού της ΕΚΤ από το 0,75% στο 0,50% θα έχει αμφίβολη επίπτωση στο περιφερειακό κόστος δανεισμού. Την ίδια στιγμή, δείκτης του Bloomberg που μετρά τις χρηματοοικονομικές συνθήκες στην Ευρωζώνη έχει επιδεινωθεί από τον περασμένο Ιανουάριο, υπογραμμίζοντας την ανικανότητα των μειωμένων επιτοκίων να διασφαλίσουν από μόνα τους ένα υγιές περιβάλλον χρηματοδότησης.

Αυτό σημαίνει ότι μια μείωση του επιτοκίου δεν υποβαθμίζει από μόνη της το προφίλ απόδοσης του ευρώ ούτε προσανατολίζεται προς την παροχή νομισματικής στήριξης στην περιφερειακή οικονομία. Αυτό δείχνει ότι η επίδραση μιας μείωσης των επιτοκίων είναι μηδαμινή και ενδεχομένως να αποδειχτεί περιορισμένη πρωτοβουλία στην καλύτερη περίπτωση.

Σε μια ευρύτερη έννοια, οι αγορές μπορεί να αναγνώσουν μια μείωση επιτοκίων χωρίς την ύπαρξη νέων μέτρων ως απογοητευτική αναφορικά με την προοπτική ανάληψης ρίσκου δεδομένου ότι δεν μπορεί να δώσει ώθηση στις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης. Κάτι τέτοιο θα ωφελήσει τα «ασφαλή» νομίσματα και κυρίως το γεν έναντι των ευάλωτων στο ρίσκο δολαρίων Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας.

Το δολάριο Αυστραλίας υποχώρησε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των ασιατικών αγορών με τους δείκτες μετοχών να σημειώνουν πτώση. Η απογοητευτική μέτρηση του δείκτη μεταποίησης PMI της HSBC στην Κίνα ήταν αυτή που οδήγησε στις πιέσεις. Η ανακοίνωση έδειξε ότι η μεταποιητική δραστηριότητα «έτρεξε» με τον βραδύτερο ρυθμό σε δύο μήνες.

Facebook Comments