Το παράδειγμα της Ελλάδας αποδεικνύει πως η δημοσιονομική προσαρμογή μπορεί βραχυπρόθεσμα να αποδυναμώσει την οικονομική ανάπτυξη, όμως σε βάθος χρόνου την ενισχύει, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, καλώντας εμμέσως πλην σαφώς τη νέα ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει στο δρόμο της προσαρμογής και των μεταρρυθμίσων.

Μιλώντας στο περιοδικό Politique Internationale, ο κ. Ρέγκλινγκ εκτιμά πως αν η Ελλάδα συνεχίσει τις «τρέχουσες πολιτικές», τότε «αναμφίβολα» θα μπορέσει να διατηρήσει μια «δυνατή τροχιά ανάπτυξης για δυο ή τρεις δεκαετίες».

Παραδέχεται πως οι μεταρρυθμίσεις είναι μεν «επίπονες» για την κοινωνία – προκαλώντας αύξηση της ανεργίας και μειώσεις μισθών και συντάξεων – όμως δηλώνει βέβαιος πως οι χώρες-μεταρρυθμιστές που έχουν λάβει τη στήριξη της Ευρώπης «θα ανοίξουν μπροστά τους εκπληκτικές προοπτικές ανάπτυξης».

Τονίζει δε πως ακόμα και μετά από «πέντε δύσκολα χρόνια» δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα, το 70% των πολιτών θέλει την παραμονή της χώρας μας στην ευρωζώνη.

Τέλος, υπογραμμίζοντας το μέγεθος της βοήθειας που έχει δοθεί από τον ESM στα κράτη-μέλη που χρειάστηκαν βοήθεια, ο κ. Ρέγκλινγκ σημειώνει πως ο Μηχανισμός έχει προσφέρει σε Ελλάδα, Κύπρο, Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία 232,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που «ξεπερνά το μεταπολεμικό σχέδιο Μάρσαλ»

Facebook Comments