Παρακολουθήσαμε για άλλη μία φορά τον Αλέξη Τσίπρα να αφήνει σαφή υπονοούμενα ότι δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα τα οποία έχει ήδη υπογράψει, τόσο πέρσι όταν τα ψήφισε στην Βουλή, όσο και στη συνέχεια κατά την διάρκεια των αξιολογήσεων του προγράμματος αλλά και της συμφωνίας του Eurogroup του Ιουνίου, δίνοντας ψεύτικες και ψηφοθηρικές ελπίδες στους συνταξιούχους τους οποίους η πολιτική που ακολούθησε τα τελευταία τρισήμισι χρόνια, έχει γονατίσει. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός εκμεταλλεύεται την ανθρώπινη αδυναμία και ανάγκη για μία ελπίδα, καλλιεργώντας ψεύτικες προσδοκίες πριν καν στεγνώσει το μελάνι της περίφημης μεταμνημονιακής συμφωνίας η οποία δεν είναι τίποτε άλλο από ένα νέο «καλλωπισμένο» μνημόνιο. Ο Αλέξης Τσίπρας επίσης ξεχνά την ταπεινωτική επιστολή που αναγκάστηκε να στείλει ο υπουργός του κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, τα Χριστούγεννα του 2016,  ζητώντας συγγνώμη από τους δανειστές για το εφάπαξ – βοήθημα στους συνταξιούχους, τον περίφημο μποναμά, που εξόργισε τότε τους θεσμούς, δεσμευόμενος ότι δεν πρόκειται να δοθεί ξανά στο μέλλον ανάλογο βοήθημα και επαναλαμβάνοντας πέντε φορές ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να τηρήσει τις μνημονιακές δεσμεύσεις της, κόβοντας ξανά τις συντάξεις.

Η κοροϊδία πια με τις συντάξεις πρέπει να λάβει τέλος. Αποτελεί μεγάλο θράσος να πουλάς ελπίδα και να παίζεις με την ζωή των «αδύναμων», να προαναγγέλλεις «επανάσταση», ειδικά σε μία στιγμή που όλοι οι θεσμοί έχουν δηλώσει κάθετα ότι είναι δεδομένο ότι θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα. Και σε περίπτωση που υπάρχει κάποιο περιθώριο κάποιο μέτρο να αντιστραφεί, δεν το διαμηνύεις σε ένα διεθνές δίκτυο το οποίο το παρακολουθούν στενά οι αγορές, ως «σιγουράκι», γιατί φαίνεσαι για μία ακόμη φορά αναξιόπιστος και αυτό θα έχεις συνέπειες.

Πριν και μετά την περίφημη συνέντευξη Τσίπρα στο Bloomberg και το παραθυράκι που έδωσε για τη μη μείωση των συντάξεων, ΌΛΟΙ οι Θεσμοί είχαν τοποθετηθεί με απόλυτη αυστηρότητα και σαφήνεια για το θέμα. Και αυτό ξέρουν οι αγορές.

Η ΕΚΤ έκτος του ότι σε κάθε ευκαιρία δηλώνει την αναγκαιότητα τήρησης των δεσμεύσεων χωρίς παρεκκλίσεις, στην τελευταία μηνιαία έκθεση προειδοποιεί ότι βλέπει κινδύνους για αντιστροφή των μεταρρυθμίσεων  στο συνταξιοδοτικό, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει  επιπλέον αποφασιστική πολιτική δράση με στόχο την “ενίσχυση των διαρθρωτικών μεταρρυθμιστικών προσπαθειών στο χώρο των συντάξεων και της υγείας μακροπρόθεσμα.

Στην έκθεση υποθέτει ότι όλες οι συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν νομοθετηθεί τα τελευταία χρόνια, θα εφαρμοστούν πλήρως, φωτογραφίζοντας ξεκάθαρα την Ελλάδα καθώς αναφέρει πως “ο κίνδυνος ανατροπών μεταρρυθμίσεων θα μπορούσε να αυξηθεί για τις χώρες που επί του παρόντος προβάλλουν σημαντικές μειώσεις των δεικτών συνταξιοδοτικών παροχών”.

Ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για τη Ελλάδα Πίτερ Ντόλμαν κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση ήταν ξεκάθαρη ότι θα προχωρήσει στην εφαρμογή όσων προβλέπονται για το 2019 και το 2020. Επισήμανε μάλιστα, ότι όποιο “παραστράτημα” αναβολής της εφαρμογής της περικοπής του αφορολογήτου και των συντάξεων θα έχει άμεση επίπτωση στις αγορές. ‘Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, οι συντάξεις είναι ένα πακέτο του 2019 που δεν είναι μόνο σημαντικό από μόνο του ως κίνηση πολιτικής αλλά και ως ένα μήνυμα που θα στείλουν οι ελληνικές αρχές στις αγορές, για το πού θα κατευθυνθούν μετά το μνημόνιο σε σχέση με τα συμφωνηθέντα. Το Ταμείο ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να εφαρμοσθούν κατά γράμμα οι περικοπές σε συντάξεις και  αφορολόγητο, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να είναι πολύ προσεκτική αναφορικά με επιπλέον μόνιμα επεκτατικά μέτρα, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος να τεθούν σε κίνδυνο οι δημοσιονομικοί στόχοι”.

Και η Κομισιόν θεωρεί δεδομένη την διασφάλιση των πρωτογενών πλεονασμάτων με την μείωση αφορολογήτου και συντάξεων. Μάλιστα στο τεχνικό μνημόνιο που επικαλείται για να βγάλει το πόρισμα ότι έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς η 4η αξιολόγηση και έχει εγκρίνει η κυβέρνηση, αναφέρεται ρητά το ύψος της περικοπής αφορολογήτου και συντάξεων. Και στην ανάλυση βιωσιμότητα τους χρέους, επαναλαμβάνει ότι το πακέτο πρόσθετων μέτρων της περιόδου 2019-2020 που περιλαμβάνει περικοπή συντάξεων αξίας 1% του ΑΕΠ και αντίστοιχης αξίας περικοπές στο αφορολόγητο το 2020 θα εφαρμοστούν.

Από την πλευρά του ο ESM αναφέρει ότι “οι αρχές θέσπισαν πρόσθετα μέτρα για την περίοδο μετά το πρόγραμμα, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, προκειμένου να παράσχουν περαιτέρω διασφαλίσεις ότι θα επιτευχθεί ο μεσοπρόθεσμος στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ. Τα μέτρα αυτά συμπληρώνουν τα υφιστάμενα πακέτα μεταρρυθμίσεων, κυρίως με την προσαρμογή των συντάξεων στους νέους κανόνες από το 2019 και με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης από το 2020, εάν δεν έρθουν εμποσθοβαρώς”.

Με λίγα λόγια και οι τέσσερις Θεσμοί οι οποίοι αναλαμβάνουν την μεταμνημονιακή σκληρή εποπτεία της Ελλάδας, κάνουν σαφές ότι δεν υπάρχει περιθώριο για μη εφαρμογή του μέτρου για τις συντάξεις. Από πού λοιπόν ο κ. Τσίπρας αντλεί αυτήν την αισιοδοξία. Θυμηθείτε πως πριν ψηφιστούν τα μέτρα για συντάξει και αφορολόγητο είχε δηλώσει σε συνέντευξη που είχε δώσει πάλι στο Bloomberg τον Ιανουάριο του 2017 ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να νομοθετήσουμε ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρων». Και τον Μάιο πέρασε νέα μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ. Σε περίπτωση που ο κ. Τσίπρας ποντάρει στην Μέρκελ για… αλληλεγγύη, να του θυμίσουμε ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος έχει τους δικούς της εσωτερικούς πολιτικούς πονοκεφάλους, πήρε ήδη ότι ήθελε από τον Τσίπρα για το Σκοπιανό και το προσφυγικό, και για άλλη μια φορά θα επαναλάβει ότι «το Eurogroup αποφασίζει».  

Facebook Comments