Οι δημοσιονομικές επιδόσεις του 2014 ξεπέρασαν ακόμα και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις καθώς η Κύπρος έκλεισε τη χρονιά με πλεόνασμα, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις του προγράμματος κατά σχεδόν πέντε ποσοστιαίες μονάδες.

Σε πρόσφατη εγκύκλιο, το υπουργείο οικονομικών αναφέρει ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο αναμένεται να εμφανίσει πλεόνασμα 0,1% του ΑΕΠ το 2014, σε σύγκριση με έλλειμμα 2,5% του ΑΕΠ το οποίο αναμενόταν τον Οκτώβριο.

Η εκτίμηση της τρόικας μετά τη πέμπτη αξιολόγηση του προγράμματος ήταν ότι το έλλειμμα θα έφθανε το 4,7% του ΑΕΠ, ενώ οι προβλέψεις του ΔΝΤ τον Οκτώβριο του 2014 αναφέρονταν σε έλλειμμα 4,40% του ΑΕΠ.

Όπως σημειώνεται στην εγκύκλιο, το πρωτογενές ισοζύγιο παρουσίασε πλεόνασμα 2,6% του ΑΕΠ από το 2014, δύο χρόνια νωρίτερα από ότι ήταν οι αρχικές εκτιμήσεις.

Στην εγκύκλιο η κυβέρνηση προχωρεί σε νέες εκτιμήσεις για το φετινό έλλειμμα.

Όσον αφορά το 2015, το δημοσιονομικό ισοζύγιο αναμένεται να περιοριστεί στο -1,2% του ΑΕΠ, σε σύγκριση με την εκτίμηση Οκτωβρίου για -1,7%.

Το ΔΝΤ αναμένει το έλλειμμα του προϋπολογισμού ότι θα φτάσει στο 3,9% του ΑΕΠ το 2015, ενώ η εκτίμηση της πέμπτης αξιολόγησης του προγράμματος είναι ακόμη χειρότερη, καθώς αναφέρεται σε έλλειμμα 5,2% του ΑΕΠ.

Λόγω της αναβολής της νέας αξιολόγησης του προγράμματος, οι προβλέψεις της τρόικας βασίζονται σε παλαιότερα στοιχεία.

Τέλος στις πρόσθετες πιστώσεις

Το υπουργείο οικονομικών τονίζει στην εγκύκλιο ότι θα συνεχίσει την αυστηρή παρακολούθηση των δημοσίων δαπανών που θα μειωθούν οριακά το 2015.

Υπογραμμίζεται ότι η υποβολή των αιτήσεων για πρόσθετες πιστώσεις θα πρέπει να ελαχιστοποιηθεί και να γίνεται μόνο σε εξαιρετικές και επείγουσες περιπτώσεις που αφορούν εντελώς απρόβλεπτες και αναπόφευκτες δαπάνες.

Για το σκοπό αυτό, «μέσα στο τρέχον έτος δεν θα υπάρχει πρόθεση για υποβολή συμπληρωματικού προϋπολογισμού και συνεπώς όλα τα υπουργεία θα πρέπει να παραμείνουν εντός των οροφών τους», αναφέρεται. Οι κυπριακές κυβερνήσεις συνήθως υποβάλλουν συμπληρωματικούς προϋπολογισμούς αξίας 1 ή 2 τοις εκατό του ΑΕΠ προς το τέλος κάθε δημοσιονομικού έτους.

Σημειώνεται επίσης ότι όλα τα υπουργεία και οι υπηρεσίες θα πρέπει να παρουσιάζουν την ακριβή κοστολόγηση των προτάσεων που υποβάλλουν προς στο υπουργικό συμβούλιο.

Παράλληλα, τονίζεται ότι οι λειτουργοί οι οποίοι εξουσιοδοτούν τη διενέργεια παράνομων δαπανών θα είναι προσωπικά, οικονομικά και ποινικά υπεύθυνοι.

Το υπουργείο αναμένει την έξοδο της χώρας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος το 2015.

Facebook Comments