Η χώρα βρίσκεται ήδη, έστω κι άτυπα, σε μακρά προεκλογική περίοδο. Είτε οι εκλογές πραγματοποιηθούν το προσεχές φθινόπωρο του 2018 είτε, το αργότερο, τον Μάϊο του 2019, μαζί με τις ευρωεκλογές, το προεκλογικό κλίμα ήδη ρίχνει βαριά την σκιά του, όχι μόνον στην πολιτική αλλά και στην οικονομική ζωή της πατρίδας μας. Και θα επηρεάσει μοιραία και καταλυτικά τις όποιες οικονομικές εξελίξεις. Κι αυτό ήδη αποτυπώνεται στο πώς οι αγορές ανταποκρίνονται στις εξελίξεις.

Είναι προφανές ότι παρά την απόφαση του Eurogroup της 21ης Ιουνίου, όπου βρέθηκε μια συμβιβαστική φόρμουλα για την ρύθμιση, κι όχι την μείωση, του χρέους σε συνδυασμό με την μεταμνημονιακή εποπτεία της Ελλάδας, οι αγορές δεν δείχνουν να πείθονται από τις αποφάσεις αυτές. Γνωρίζουν καλά ότι στην ουσία, η ελληνική οικονομία πήρε μια δεκαετή αναστολή εκτελέσεως, μέχρι το 2033, και ότι η πραγματική οικονομία της χώρας δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΧΑΑ συνεχίζει να κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ οι τραπεζικές μετοχές δείχνουν να βρίσκονται, μέσα στο κατακαλόκαιρο,σε βαθιά κατάψυξη. Την ίδια ώρα, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κινούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα, άνω του 4%, που είναι προφανές απαγορευτικά για μια «καθαρή έξοδο» της Ελλάδας στις αγορές. Έστω κι αν το «μαξιλαράκι», που κατόρθωσε να δημιουργήσει το υπουργείο Οικονομικών, με τα 15 δις ευρώ, που πήραμε μετά το τελευταίο Eurogroup, μας επιτρέπει να μην επιδιώξουμε δανεισμό μέχρι το τέλος του 2019 τουλάχιστον, ωστόσο η αβεβαιότητα, που επικρατεί και το γεγονός ότι οι αγορές δεν έχουν πεισθεί για την βιωσιμότητα και την προοπτική της ελληνικής οικονομίας, καθιστά ακριβό τον δανεισμό των ελληνικών επιχειρήσεων και τραπεζών.

Κι όλα αυτά μέσα σε ένα πλαίσιο ασφυκτικό, που δημιουργούν οι στόχοι για πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, που έχουν συμφωνηθεί (3,5% μέχρι το 2002 και 2,2% από το 2023 μέχρι το 2060), που ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας χαρακτήρισε πρωτοφανή, αφού τόσο μεγάλα πλεονάσματα για τόσο μακρύ χρονικό διάστημα, μόνον οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες, μπορούν να ελπίζουν να πετύχουν. Κι η πατρίδα μας δεν είναι, ακόμα τουλάχιστον, μια εξ αυτών.

Υπό τις συνθήκες αυτές, είναι προφανές ότι ο χρόνος των εκλογών θα καθορίσει και τις μεσοπρόθεσμες εξελίξεις. Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση των Αλ. Τσίπρα και Π. Καμμένου αναζητεί τρόπους να απεμπλακεί από την υποχρέωση της να μειώσει τις συντάξεις στο τέλος του 2018. Είναι περισσότερο του προφανούς ότι με νέες μεγάλες μειώσεις των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων, καμιά κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να πάει σε εκλογές. Πόσω μάλλον, που το Σκοπιανό πρόβλημα κι η λύση, που επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση Τσίπρα- Κοτζιά, έχιε προκαλέσει την δικαιολογημένη σφοδρή αντίδραση του συνόλου των Ελλήνων, και πολύ περισσότερο των κατοίκων της Μακεδονίας.

Το κλίμα, που έχει προκληθεί από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις είναι πολύ βαρύ για την κυβέρνηση και το πρωθυπουργικό επιτελείο στο Μαξίμου. Όλες οι δημοσκοπήσεις (Pulse, Metron Analysis, ALKO, Marc), που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες καταδεικνύουν την καθίζηση, που έχει υποστεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ ο κυβερνητικός του εταίρος, οι ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου εξαερώνονται, σε ποσοστά που με δυσκολία πλέον μετρώνται δημοσκοπικά. Όσο κι αν δημοσίως, οι κυβερνώντες επιχειρούν να μετριάσουν την σημασία των δημοσκοπήσεων, στην πραγματικότητα γνωρίζουν ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Και γνωρίζουν επίσης ότι πλέον, η ΝΔ θα πολιτευθεί επενδύοντας στο πατριωτικό μέτωπο, που έχει διαμορφωθεί κατά της συμφωνίας Τσίπρα- Κοτζιά για την Μακεδονία μας. Επίσης κατανοούν ότι σε συνδυασμό με την περικοπή των συντάξεων από 1-1-19, δεν έχει ελπίδα επιτυχίας στις κάλπες η κυβέρνηση ότι κι αν κάνει. Όσα επιδόματα και «κοινωνικά μερίσματα» κι αν μοιράσουν τα Χριστούγεννα. Οσες φιέστες κι αν στήσουν. Οσες φορές κι αν φορέσεις γραβάτα ο πρωθυπουργός. Οσες Novartis κι όσα σκάνδαλα κι αν εφεύρουν.

Γι’ αυτό έχουν δύο επιλογές, να πάνε σε εκλογές πριν από το τέλος του χρόνου, που, κατά την γνώμη μου, είναι το πιθανότερο. Ή να μην προχωρήσουν σε μείωση των συντάξεων. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Άγνωστο ακόμα. Από την κυβέρνηση διοχετεύονται σενάρια περί συμφωνίας με τους δανειστές, που θα δεχτούν διετή αναβολή εφαρμογής του μέτρου. Δύσκολο. Μπορεί να μην το εφαρμόσουν με τσαμπουκά. Μπορεί. Τίποτα το απίθανο με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Το βέβαιο είναι ότι με κομμένες συντάξεις, εκλογές δεν γίνονται…

Facebook Comments