Ανοιχτός να ακούσει τις ιδέες και τις προτάσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στο Eurogroup στις Βρυξέλλες, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι οι συζητήσεις θα γίνουν στη βάση του υφιστάμενου ελληνικού προγράμματος.

«Θα καλωσορίσουμε τον νέο υπουργό οικονομικών της Ελλάδας. Θα ακούσουμε τα σχέδια και τις προτάσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης και θα δούμε σε ποια βάση θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα. Επισήμως, αυτή τη στιγμή υπάρχει πρόγραμμα. Το ζητούμενο είναι πώς θα προχωρήσουμε στη βάση αυτού του προγράμματος» δήλωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος του Eurogroup εξέφρασε την ελπίδα η Ελλάδα να παραμείνει προσηλωμένη στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

«Η χώρα επέστρεψε στην ανάπτυξη πέρυσι, πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα. Είναι σημαντικό να συνεχίσει να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα και να παραμείνει στη σωστή τροχιά» ανέφερε.

Πρώτα θα ακούσουμε ποιες είναι οι ιδέες και οι φιλοδοξίες της νέας ελληνικής κυβέρνησης και μετά θα συζητήσουμε, πρόσθεσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ. Όπως είπε, σημείο εκκίνησης των συζητήσεων θα είναι το υφιστάμενο πρόγραμμα της Ελλάδας.

Τέλος, ερωτηθείς αν θα συγκληθεί εκτάκτως Σύνοδος της Ευρωζώνης την Παρασκευή, ο Γ. Ντάισελμπλουμ δεν απάντησε, υπενθυμίζοντας ότι θα ακολουθήσει Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου.

Νωρίτερα, είχε απηυθύνει προειδοποίηση ότι οι όποιες αλλαγές στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης θα πρέπει να κινηθούν στα πλαίσια των ήδη υπάρχουσων συμφωνιών με την τρόικα.

«Η συμφωνία είναι συμφωνία. Αυτό σημαίνει ότι μόνο εντός του προγράμματος κάποια μέτρα μπορούν να αντικατασταθούν με άλλα», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ, κατά την ομιλία του στο ολλανδικό κοινοβούλιο όπου η πλειοψηφία των μελών τάχθηκε κατά μιας νέας οικονομικής βοήθειας για την Ελλάδα και λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup για την Ελλάδα.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως οποιεσδήποτε αλλαγές γίνουν, θα πρέπει να εγκριθούν από την τρόικα των δανειστών που περιλαμβάνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Τότε μπορείς να αλλάξεις το πρόγραμμα, μπορείς να συμπληρώσεις το πρόγραμμα διαφορετικά. Όμως στήριξη χωρίς ένα πρόγραμμα, στήριξη χωρίς περαιτέρω πρόοδο σε μεταρρυθμίσεις είναι αδιανόητη» τόνισε.

Ο Ντάισελμπλουμ έκανε δηλώσεις πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Eurogroup με θέμα την Ελλάδα.

«Έχουμε την κοινή φιλοδοξία να φθάσουμε σε μια λύση και πιστεύω πως αυτό είναι δυνατό» δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ. «Τα εναλλακτικά μέτρα θα πρέπει πάντα να εξετάζονται, να ελέγχονται από την τρόικα, είτε θα την αποκαλούμε τρόικα είτε όχι».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και το Βερολίνο, με Γερμανούς αξιωματούχους να προειδοποιούν ότι θα χρειαστεί πάνω από ένα 24ωρο για την έγκριση των ελληνικών προτάσεων και συνεπώς δεν θα πρέπει να αναμένεται κάποια συγκεκριμένη απόφαση στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη, ο κ. Ντάισελμπλουμ στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, θα ενημερώσει τους 28 Ευρωπαίους ηγέτες, για τα αποτελέσματα του σημερινού Eurogroup.

Κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι η συζήτηση για την Ελλάδα, που είναι το τελευταίο θέμα στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, θα περιοριστεί στην ενημέρωση του επικεφαλής του Eurogroup και σε μια περιορισμένη ανταλλαγή απόψεων, αλλά δεν πρόκειται να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι τόσο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όσο και οι Ευρωπαίοι ηγέτες, εκτιμούν πως οι διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα πρέπει να διεξαχθούν στο «κατάλληλο και δοκιμασμένο επίπεδο, που είναι το Eurogroup, όπου αποφασίστηκαν τα προγράμματα προσαρμογής της Ελλάδας».

Εξέφραζαν μάλιστα την ελπίδα για θετική συνεισφορά στη συζήτηση του Αλέξη Τσίπρα, καθώς υπάρχουν καίρια ζητήματα προς ανταλλαγή απόψεων, όπως η καταπολέμηση της διαφθοράς και η δημιουργία σταθερών και αποτελεσματικών φορολογικών συστημάτων.

Facebook Comments