Σήμερα τελειώνει η παράταση του υφιστάμενου προγράμματος αλλά και η υπόθεση του προγράμματος «γέφυρα», καθώς οι δυο πλευρές δύσκολα θα καταλήξουν κάπου σήμερα και ως εκ τούτου το “παράθυρο” έγκρισης της όποια απόφασης από τα κοινοβούλια κλείνει (το Φινλανδικό κλείνει στο τέλος της εβδομάδας λόγω εκλογών).
 
Στο πολύ πιθανό σενάριο να μην υπάρχει σήμερα συμφωνία στο Eurogroup, η ελληνική πλευρά θα έχει το πολύ δύο δυνατότητες.
 
Η μία να συμφωνήσει μέσα στις 4-5 εβδομάδες ένα νεο πρόγραμμα προφανώς υπό μειονεκτική θέση και υπό μεγάλη πίεση, με τον Ντράγκι αρωγό και το ΔΝΤ να καλύπτει από πλευράς προγράμματος την μετάβαση (το προγραμμά του λήγει το 2016).
 
Η δεύτερη επιλογή, είναι πιο δύσκολη, καθώς θα εφαρμοστεί σε περίπτωση πλήρους ρήξης. Το πρόγραμμα λήγει στα τέλη του μήνα. Η χώρα μένει ακάλυπτη από 1η Μαρτίου και ετοιμάζει τις εναλλακτικές της λύσεις (παράλληλο νόμισμα κλπ.), διατηρώντας μια χαλαρή επαφή με τους ετέρους. Στην δεύτερη περίπτωση το πιο πιθανό είναι η χώρα να οδηγηθεί σε κάποιου είδους ψηφοφορία (δημοψήφισμα, εκλογές).
 
Η εικόνα του σημερινού ναυαγίου δημιουργήθηκε εμφατικά το τελευταίο τριήμερο, όταν εδραιώθηκε η αίσθηση ότι οι δύο πλευρές (ελληνική και ετέροι) κοιτούν σε διαφορετικές κατευθύνσεις, άλλος στην Ανατολή και άλλος στην Δύση, όχι μόνο σε θέματα ουσίας αλλά και σε θέματα διαδικασιών.
 
Για παράδειγμα οι ευρωπαίοι πίστευαν ότι σημειολογικά η ελληνική πλευρά πίεζε για το πρόγραμμα «γέφυρα» και απλά θα βάφτιζαν έτσι την παράταση. Τελικά, κατάλαβαν ότι η ελληνική πλευρά θέλει να συμφωνήσει ένα χαλαρό πρόγραμμα κοινωνικής πολιτικής με λεφτά από την ΕΚΤ και στη συνέχεια ένα νέο πρόγραμμα προφανώς με νέα δανεικά.
 
Το πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις γίνεται μεγαλύτερο όταν η συζήτηση μπαίνει σε θέματα που η ελληνική πλευρά φαίνεται ότι θέλει να προχωρήσει. Για παράδειγμα στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, η κυβέρνηση δέχεται την πλήρη αυτονομία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και ειδικά της γενικής γραμματείας Δημοσίων Εσόδων; Αν δεν απαντάνε οι κυβερνητικοί με άνεση σε αυτή την ερώτηση, είναι δύσκολο να πείσουν τους ετέρους ακόμα και για την μια από τις λίγες μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται στο τραπέζι. Αυτοί – οι ετέροι – αυτό συζητάνε. Κομματικά στελέχη, ακόμα και πετυχημένους δικαστικούς που μεταπηδούν από την δικαστική στην εκτελεστική εξουσία, τους έχουν δει. Όλοι τους είδαμε και η «μεγάλη» εικόνα δεν άλλαξε. Το πρόβλημα παραμένει…

Facebook Comments