Μήνυμα πως οι ελληνικές τράπεζες δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουν την έκτακτη ρευστότητα που λαμβάνουν μέσω του μηχανισμού ELA για την αγορά εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου στέλνει στη μηνιαία έκθεσή της η ομοσπονδιακή τράπεζα της Γερμανίας, Bundesbank, εμμέσως απορρίπτοντας κάθε ενδεχόμενο χρηματοδότησης των αναγκών του κράτους μέσω του Ευρωσυστήματος.

«Οι ελληνικές τράπεζες που λαμβάνουν ELA θα πρέπει να προβούν σε βήματα προκειμένου να βελτιώσουν την κατάσταση ρευστότητάς τους […] Η αύξηση των αναγκών ρευστότητάς τους μέσω της αγοράς εντόκων γραμματίων της ελληνικής κυβέρνησης κατά τις επόμενες εβδομάδες είναι κάτι αντίθετο σε αυτό», αναφέρει χαρακτηριστικά η Bundesbank.

Υπενθυμίζεται, πως και η ίδια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ως επόπτης πλέον του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου, έχει συμβουλεύσει τις συστημικές ελληνικές τράπεζες να μην επενδύουν σε ελληνικά έντοκα γραμμάτια.

Παράλληλα, η γερμανική ομοσπονδιακή τράπεζα υπογραμμίζει πως ο ELA προορίζεται μόνο για τράπεζες που είναι βιώσιμες αλλά έχουν «προσωρινά προβλήματα ρευστότητας», κάτι που μπορεί να ερμηνευθεί ως προειδοποίηση πως η στήριξη μέσω του έκτακτου μηχανισμού δεν δίνεται επ’ αόριστον.

Το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεδριάσει εκ νέου την Τετάρτη προκειμένου, μεταξύ άλλων, να αξιολογήσει την παροχή ELA στις συστημικές ελληνικές τράπεζες. Η έκτακτη ρευστότητα δίνεται μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος και με δικό της ρίσκο, όμως για ποσά άνω των 2 δισ. ευρώ απαιτείται η έγκριση της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έως τώρα η ΕΚΤ έχει επιτρέψει την παροχή ως και 65 δισ. ευρώ στα τέσσερα μεγάλα ελληνικά ιδρύματα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μεγάλη εκροή καταθέσεων που παρατηρείται από τον Δεκέμβριο.

Facebook Comments