Τα «δέκα σημεία» της εκδήλωσης ενδιαφέροντός της προς το ΤΑΙΠΕΔ για την απόκτηση του 51% της ΕΥΑΘ Α.Ε. παρουσίασε η «Ένωση Πολιτών για το Νερό», που εκπροσωπεί «έξι πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς ύδρευσης-αποχέτευσης» και την «Κίνηση 136», με σκοπό τη «συνεταιριστική εξαγορά της εταιρίας από τους πολίτες» και «τη μη κερδοσκοπική διαχείριση και λειτουργία της».

Όπως υποστήριξαν εκπρόσωποί της σε συνέντευξη τύπου, η πρόταση “πληροί όλους τους όρους του διαγωνισμού” και είναι «τεχνικά άρτια» καθώς θα αξιοποιεί την “πολύ μεγαλύτερη από εκείνη των άλλων ενδιαφερομένων” τεχνογνωσία των εργαζομένων στην ΕΥΑΘ Α.Ε., αλλά και την εμπειρία διεθνών συμβούλων στις συμμετοχικές αποκρατικοποιήσεις, όπως η Bondholder Communications Group (ολοκλήρωσε την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους), η Citigate Dewe Rogerson, του πιστωτικού οργανισμού US Bank NA, κ.α.

Υπογράμμισαν ότι το εγχείρημα θα υποστηριχθεί από 22 Επενδυτές Κοινωνικής Ευθύνης («ηθικές τράπεζες») από Γαλλία, Ιταλία, Αγγλία, Γερμανία, Δανία, Νορβηγία και ΗΠΑ, ώστε με την υπογραφή της συμφωνίας παραχώρησης, μέσω πιστωτικού ιδρύματος, να υπάρχει δυνατότητα παροχής «μικροδανείων» σε πολίτες – μέλη των συνεταιρισμών νερού» για την εξαγορά των 520.000 συνεταιριστικών μερίδων, που θα προκύψουν, για να καλυφθεί το ποσό της συμμετοχής.

Επικαλέστηκαν επίσης, τη διεθνή εμπειρία που δείχνει ότι «όπου το νερό ιδιωτικοποιήθηκε ανέβηκαν τα τιμολόγια και υποβαθμίστηκε η ποιότητά του» και τάχθηκαν «κατά της ιδιωτικοποίησης», σημειώνοντας ωστόσο ότι «εάν η κυβέρνηση επιμείνει η πρότασή μας είναι αξιόπιστη και ρεαλιστική».

Facebook Comments