Η ισοτιμία του ευρώ υποχώρησε μετά τη δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι ότι η τράπεζα είναι ανοικτή στο ενδεχόμενο επιβολής αρνητικού επιτοκίου για τις καταθέσεις των τραπεζών της Ευρωζώνης σε αυτή, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Η ισοτιμία του ευρώ διολίσθησε κατά 0,7% στα 1,3094 δολάρια, ενώ είχε ανατιμηθεί κατά 1,3% τις τέσσερις προηγούμενες ημέρες. Στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που έδωσε σήμερα ο κ. Ντράγκι, μετά την απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει το βασικό επιτόκιό της στο 0,50% από 0,75%, άφησε να εννοηθεί ότι η ΕΚΤ μπορεί να λάβει το χωρίς προηγούμενο μέτρο να χρεώνει τις τράπεζες που θέλουν να τοποθετήσουν σε αυτή τα πλεονάζοντα διαθέσιμά τους και ότι είναι πιθανή περαιτέρω μείωση του βασικού της επιτοκίου.

«Η αναφορά ότι η ΕΚΤ είναι τεχνικά έτοιμη για αρνητικά επιτόκια θέτει τώρα το ευρώ υπό πίεση. Η αγορά είναι πιθανό να εκλάβει τη δήλωση αυτή ως μήνυμα ότι η ΕΚΤ έχει επιπλέον περιθώριο, αν χρειασθεί», δήλωσε στέλεχος του χρηματοπιστωτικού οίκου Morgan Stanley στο Λονδίνο.

Facebook Comments