Το μόνιμο ερώτημα, που μου θέτουν όλοι οι άνθρωποι, που με συναντούν στον δρόμο η μου τηλεφωνούν, είναι πότε θα διεξαχθούν οι εκλογές. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι έχουμε μπει σε μακρά προεκλογική περίοδο. Το πολιτικό κλίμα πείθει τον καθένα ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ προετοιμάζονται ήδη να ξιφουλκήσουν για την τελική αναμέτρηση τους προσεχείς μήνες.

Είτε γίνουν το φθινόπωρο του 2018, που κατά τη γνώμη μου παραμένει η πιθανότερη περίοδος να στηθούν οι κάλπες, είτε μερικούς μήνες αργότερα, δεν υπάρχει πλέον καμιά αμφιβολία ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν μέσα σε ένα κλίμα οξύτατης αντιπαράθεσης και πόλωσης, που κυρίως βολεύει το κυβερνών κόμμα, προκειμένου να κρατήσει ψηλά ποσοστά συσπείρωσης και να αποφύγει την πλήρη εκλογική κατάρρευση, που προοιωνίζονται όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, ιδίως μετά την συμφωνία των Πρεσπών για τα Σκόπια.

Εκτίμησή μου είναι ότι οι εκλογές δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να πραγματοποιηθούν στο τέλος της τετραετίας, δηλαδή στις 13 Οκτωβρίου 2019, οπότε και προσδιορίζονται να πραγματοποιηθούν οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Θα γίνουν λοιπόν είτε μέσα στο φθινόπωρο, εάν κι εφόσον η κυβέρνηση κατορθώσει να πάρει το «πράσινο φως» των δανειστών για να μην μειώσει από 1-1-19 τις συντάξεις, (διότι είναι σαφές ότι με κομμένες συντάξεις, δεν υπάρχει περίπτωση να προκαλέσει εκλογές ένα κόμμα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκεται σε αποδρομή) είτε τον Μάϊο 2019, μαζί με τις ευρωεκλογές.

Άραγε, κεντρικό διακύβευμα για την επόμενη περίοδο είναι η περικοπή της «προσωπικής διαφοράς» από τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, σύμφωνα με το νόμο Κατρούγκαλου και τους νόμους, που δύο φορές, έχουν ψηφίσει οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ το τελευταίο έτος. Παρά την άρνηση σύσσωμης της αντιπολίτευσης, που μάλιστα έχει υποβάλλει σχετική νομοθετική ρύθμιση για την ακύρωση αυτού του νόμου, που θίγει την οικονομία και πρωτίστως τους συνταξιούχους, που δοκιμάζονται σκληρά κι άδικα. Θα αναστείλει άραγε ο Τσίπρας τον δικό του νόμο. Πιθανόν. Αλλά δεν τολμά να το κάνει από τώρα. Ίσως τον Σεπτέμβριο. Αλλά μέχρι τότε θα είναι αργά. Το κακό έχει ήδη γίνει…

Facebook Comments