Την πεποίθηση ότι «δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση πέρα από τη λιτότητα» εξέφρασε την Πέμπτη η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στην ελβετική τηλεόραση.

Συνεχίζοντας, η κ. Λαγκάρντ παραδέχτηκε ότι «η κατάσταση είναι δύσκολη» προσθέτοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να τηρηθεί «δημοσιονομική πειθαρχία» με ταυτόχρονη ενθάρρυνση της ανάπτυξης προκειμένου να δοθεί ώθηση «στις επενδύσεις και στην απασχόληση».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η επιστροφή στα μεγάλα ελλείμματα δεν αποτελεί επιλογή, απορρίπτοντας παράλληλα πολιτικές ενίσχυσης της οικονομίας μέσω δαπανών, «καθότι αυτό σημαίνει περισσότερο χρέος».

Ερωτηθείσα δε για την κατάσταση στη Γερμανία, η επικεφαλής του Ταμείου σημείωσε ότι η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης «»συλλέγει τους καρπούς της πολιτικής της».

Σύμφωνα με την Λαγκάρντ, σήμερα στον κόσμο υπάρχουν οικονομίες «τριών ταχυτήτων». Οι πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες χώρες είναι οι αναδυόμενες. Ακολουθεί μια δεύτερη ομάδα, στην οποία ανήκουν οι ΗΠΑ, η Ελβετία και η Σουηδία, χώρες που αρχίζουν να ανακάμπτουν και πάλι. Στην τρίτη κατηγορία, που αποτελείται από την Ιαπωνία την ευρωζώνη, οι χώρες «αγωνίζονται για να ξαναβρούν το δρόμο προς την ανάπτυξη».

Τα σχόλια της κ. Λαγκάρντ έγιναν στο πλαίσιο συμποσίου που διοργανώνεται στο Ζανκτ Γκάλεν της Ελβετίας, ένα είδος “μίνι-Νταβός” που φιλοξενείται κάθε χρόνο στο πανεπιστήμιο της πόλης αυτής.

Facebook Comments