Εστάλη στο Eurogroup το αίτημα της Ελλάδας για παράταση της δανειακής σύμβασης, η οποία θα εξεταστεί από το Euro-working Group. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση της Αθήνας θα προβλέπει ότι η ελληνική πλευρά δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες.

Δέχεται επίσης να υπάρξει πλήρης έλεγχος από την Κομισιόν με τη λήξη της παράτασης που ζητείται, είτε είναι τον Ιούνιο είτε τον Αύγουστο.

Παράλληλα, υπάρχει δέσμευση πως η Αθήνα θα προχωρήσει γρήγορα στην υλοποίηση των μέτρων για την πάταξη της φοροδιαφυγής, ενώ θα θεσπίσει νομικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των καρτέλ.

Ακόμα, η Ελλάδα δέχεται την ανεξάρτητη λειτουργία των φοροεισπρακτικών μηχανισμών αλλά θα ζητά να «παγώσουν» οι ιδιωτικοποιήσεις για τις οποίες δεν έχουν υπογραφεί συμβάσεις. Το ποσό των 2,2 δισ. ευρώ που θα προερχόταν από τους επίμαχους διαγωνισμούς θα καλυφθεί από το πόσο του 1,9 δισ. που δικαιούται να λάβει η Ελλάδα από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατά το Ευρωσυστήμα.

Επίσης, φαίνεται να έχει συμφωνηθεί ότι η Αθήνα θα ζητά επέκταση της κύριας σύμβασης χρηματοδοτικής διευκόλυνσης, όπως ονομάζεται επισήμως η συμφωνία οικονομικής βοηθείας της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Έτσι μάλιστα αναφερόταν και στο αίτημα παράτασης που είχε υποβάλει η κυβέρνηση Σαμαρά τον περασμένο Δεκέμβριο.

Facebook Comments