Σημαντική αύξηση ωρομισθίου στα 9 δολ. από τον Απρίλιο και στα 10 από τον Φεβρουάριο του 2016 για 500.000 υπαλλήλους αποφάσισε χθες ο παγκόσμιος κολοσσός λιανεμπορίου της Walmart.

Είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης του ιδιωτικού τομέα στις Ηνωμένες Πολιτείες και με την πρωτοβουλία αυτή απαντά στη δριμεία κριτική που δέχεται επί σειρά ετών για τους κακοπληρωμένους εργαζομένους της. Αλλωστε, πολύ συχνά την επικαλούνται όσοι συμμετέχουν στη δημόσια συζήτηση για την όξυνση των εισοδηματικών ανισοτήτων στις ΗΠΑ.

Συνεκτιμώντας η Walmart ότι θα δαπανήσει 1 δισ. δολάρια προκειμένου να μπορέσει να καλύψει το κόστος των αυξημένων αμοιβών, καθώς και τον αντίκτυπο των διακυμάνσεων από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, αναθεώρησε τις προβλέψεις των κερδών. Αναμένει το τρέχον έτος πωλήσεις αυξημένες από 1% έως 2% εν συγκρίσει με τις προηγούμενες εκτιμήσεις της για 4%. Τα ανά μετοχή κέρδη της θα διαμορφωθούν από 4,70 έως και 5,05 δολάρια. Επιπροσθέτως, η Walmart θα ενισχύσει οικονομικά τις διαδικτυακές πωλήσεις της.

«Με δεδομένες τις επενδύσεις στο παγκόσμιο δίκτυό μας ηλεκτρονικού εμπορίου και στους συνεργάτες μας μέσω υψηλότερων ωρομισθίων και συνεχούς εκπαίδευσης, αναμένουμε να ασκηθούν πιέσεις στα λειτουργικά μας έσοδα το οικονομικό έτος 2016», δήλωσε ο γενικός οικονομικός διευθυντής της Walmart, Τσαρλς Χόλεϊ.

Ο όμιλος του λιανεμπορίου, ο οποίος είναι και ο μεγαλύτερος του κλάδου σε διεθνή κατάταξη, είδε χθες την τιμή της μετοχής του στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης να υποχωρεί 3,2% στα 83, 53 δολάρια μετά την ανακοίνωση των αυξήσεων.

«Οι αυξήσεις μισθών θα αποζημιώσουν την εταιρεία σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, αλλά επί του παρόντος έχουν κόστος γι’ αυτήν», παρατηρεί ο αναλυτής της Edward Jones, Μπράιαν Γράμπραφ. «Με την πρωτοβουλία του ομίλου το μέσο ωρομίσθιο θα διαμορφωθεί από 12,85 έως 13 δολάρια». Προφανώς και είναι σωστό να επενδύσει στους εργαζομένους της η Walmart, ώστε κι εκείνοι να εξυπηρετούν καλύτερα το καταναλωτικό κοινό. Εν τω μεταξύ, θα αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις των πωλήσεών της». Πάντως, η βελτίωση της αμερικανικής οικονομίας εν γένει και το φθηνό πετρέλαιο παρακινούν σε αγορές τους Αμερικανούς

 

Facebook Comments