Σε «συλλογική συμφωνία» για τη θέση της βρετανικής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για το Brexit κατέληξε το υπουργικό συμβούλιο υπό την Τερέζα Μέι, μετά από συνεδρίαση δέκα ωρών στην πρωθυπουργική εξοχική κατοικία στο Τσέκερς που συνιστά Σε μια αποφασιστικής σημασίας νίκη σε βάρος των ευρω-σκεπτικιστικών υπουργών.

Τα Υπουργικό Συμβούλιο αποδέχτηκε τη νεότερη πρόταση της κ. Μέι για τη μελλοντική εμπορική και τελωνειακή σχέση με την ΕΕ, η οποία είχε προκαλέσει έντονες ενστάσεις από τους πιο σκληροπυρηνικούς υποστηρικτές του Brexit, που θεωρούσαν ότι περιλάμβανε πολλές υπαναχωρήσεις έναντι των Βρυξελλών.

Το βρετανικό σχέδιο ρέπει προς το μαλακό Brexit καθώς προβλέπει ζώνη ελευθέρου εμπορίου μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ, εγκαθιδρύοντας μια κοινή βίβλο κανονισμών για βιομηχανικά προϊόντα και για αγροτικά προϊόντα. Το Λονδίνο αποδέχεται επίσης ότι σε κάποιες περιπτώσεις θα λαμβάνονται υπόψη αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Ως προς τις υπηρεσίες, η βρετανική θέση ορίζει ότι το Λονδίνο θα καθορίζει τη δική του πολιτική αναγνωρίζοντας ότι το επίπεδο πρόσβασης στην αγορά υπηρεσιών της ΕΕ και αντιστρόφως δε θα παραμείνει στο σημερινό υψηλό επίπεδο.

 

Facebook Comments