Στα 500 δισ. ευρώ  αναμένεται να φτάσει μέσα στο καλοκαίρι το χρέος της Ιταλίας προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την ώρα που το πλεόνασμα της Γερμανίας στο σύστημα πληρωμών Target 2 «φουσκώνει», σε ακόμη μία ένδειξη των έντονων ανισορροπιών στη νομισματική ένωση.

Το ιταλικό ισοζύγιο Target 2- που μετράει τη διαφορά ανάμεσα στις εισερχόμενες και εξερχόμενες διασυνοριακές πληρωμές- είναι βαθιά στο κόκκινο και συγκεκριμένα στο -480 δισ. ευρώ, με την ψαλίδα να διευρύνεται ταχύτητα, όπως αποκαλύπτουν στοιχεία της ΕΚΤ, που επεξεργάστηκαν οι Financial Times. Εντελώς διαφορετική είναι η εικόνα για τη Γερμανία, που βρίσκεται στο +1 τρισ. ευρ. 

Το Target 2 δημιουργήθηκε από την ΕΚΤ και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες για τη διευκόλυνση των μεγάλων πληρωμών μεταξύ των πληρωμών. Περισσότερες από 1.700 τράπεζες το χρησιμοποιούν για τις μεταξύ τους συναλλαγές. Είναι όμως αποκαλυπτικό και των ανισορροπιών ανάμεσα στα κράτη- μέλη, που όχι μόνο δεν αμβλύνθηκαν τα χρόνια της κρίσης, αλλά φαίνεται να οξύνονται. 

Στη Γερμανία όλα τα προηγούμενα χρόνια εκφράζονταν φόβοι, με αφορμή την ελληνική κρίση, αλλά και την άνοδο των ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεων ανά την ένωση, ότι μία διάλυση της Ευρωζώνης θα άφηνε τη γερμανική κεντρική τράπεζα αντιμέτωπη με μεγάλα «φέσια» από άλλες κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης. 

 
Πηγή: FT

 

Facebook Comments