Η Ελλάδα παραδίδει έναν σύντομο και περιεκτικό κατάλογο μεταρρυθμίσεων στους εταίρους της, δήλωσε βράδυ της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN, εκτιμώντας εκ νέου πως η λίστα που θα σταλεί σήμερα το πρωί θα εγκριθεί.

Ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα καμίας καθυστέρησης στην υποβολή από ελληνικής πλευράς, διευκρινίζοντας πως η Αθήνα είχε έτοιμες προτάσεις από το πρωί της Δευτέρας, όμως η άλλη πλευρά ζήτησε η επίσημη υποβολή να γίνει την Τρίτη.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως ο κατάλογός που κατάρτισε η Αθήνα περιέχει μεταρρυθμίσεις που αφορούν τη διαφθορά, τη φοροδιαφυγή και τη φορο-αμνηστία, προβλέψεις σχετικά με τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και μέτρα για ένα «πολύ σημαντικό κεφάλαιο για την ανθρωπιστική κρίση». Η λίστα περιλαμβάνει ακόμα μέτρα για την αναδιάρθρωση του πεδίου των μέσων ενημέρωσης.

Τόνισε επίσης πως η ελληνική λίστα δεν είναι τόσο πολύ προσανατολισμένη προς την κατεύθυνση της διαχείρισης ζητημάτων δημοσιονομικής πολιτικής.

Ερωτηθείς για τα προβλήματα που προκαλεί στους ψηφοφόρους και στην εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ η επέκταση του προγράμματος που δέχτηκε η κυβέρνηση, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε πως ο λαός στην Ελλάδα είναι ενθουσιασμένος με την ανάκτηση της αξιοπρέπειας και την αίσθηση της ισοτιμίας που νιώθει πλέον στην Ευρώπη.

Με τη συμφωνία, είπε ο έλληνας ΥΠΟΙΚ, δίνεται χώρος και χρόνος στην Ελλάδα να ανασάνει, για να μπορέσει να πάει στην επόμενη φάση της διαπραγμάτευσης για την αναδιάρθρωση του χρέους και της διαπραγμάτευσης των «ασφυκτικών» πρωτογενών πλεονασμάτων που έχουν καθορισθεί με το προηγούμενο πρόγραμμα.

Ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε επίσης ότι κάθε προεκλογική υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ «θα ενσωματωθεί με τρόπο που θα είναι συνεπής με το πνεύμα του νέου διαλόγου με τους εταίρους μας στο νέο συμβόλαιο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρώπη, που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να γυρίσει σελίδα και να επιστρέψει στον δρόμο της ανάκαμψης».

Facebook Comments