Η ισχυρή ομάδα του Χ.Α. θα εκπροσωπήσει την ελληνική αγορά στο επικείμενο roadshow στη Νέα Υόρκη στις 5 και 6 Ιουνίου, ενώ υπάρχουν ισχυρές πιθανότητες αν έχουν ολοκληρωθεί οι αυξήσεις κεφαλαίου κάποιων από τις συστημικές τράπεζες να δώσουν το παρόν και αυτές. Eurobank Properties, Ελληνικά Χρηματιστήρια, Ιντραλότ, ΜΕΤΚΑ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ (με τη νέα διοίκηση ίσως…), ΟΤΕ, Τιτάνας και Folli Follie, είναι οι πρώτες εταιρείες που έχουν δηλώσει συμμετοχή στο roadshow  της Νέας Υόρκης.

Τα asset managements μεγάλων ελληνικών τραπεζών, θεωρούν ότι αμέσως μετά τις εκλογές οι ξένοι fund managers εμφανίστηκαν στην Αθήνα για δουλειές. «Δουλειές» που είχαν να κάνουν από τη διαχείριση χαρτοφυλακίου μέχρι την αναζήτηση ακινήτων – φιλέτων, προκειμένου να επενδύσουν, προεξοφλώντας με αυτόν τον τρόπο ότι η τρικομματική κυβέρνηση θα συμβάλει καταλυτικά στην εδραίωση κλίματος εμπιστοσύνης.

Δεν είναι τυχαίο, σημειώνουν άλλοι παράγοντες της αγοράς, ότι η Goldman Sachs έχει «διακριτική» παρουσία στην Αθήνα με συνεχή ραντεβού και επαφές με την ελληνική κυβέρνηση και στελέχη μεγάλων εγχώριων εισηγμένων παίρνοντας κλίμα εν όψει νέων τοποθετήσεων είτε στο Χρηματιστήριο και στα ομόλογα είτε αναλαμβάνοντας εργασίες συμβουλευτικού χαρακτήρα.

 

Κάποιες άλλες πληροφορίες, αναφέρουν ότι ξένες τράπεζες (σσ. προερχόμενες από την Ελβετία…) περιμένουν να κάτσει η σκόνη από τις τράπεζες, δηλαδή την ανακεφαλαιοποίηση και τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, προκειμένου να πάρουν θέση στην ελληνική αγορά.

Οι ίδιες πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν το παρασκήνιο των επαφών, αναφέρουν ότι η Ελλάδα παρά την οικονομική κρίση που βιώνει, δεν έχει πάψει να αποτελεί χώρα με στρατηγικά πλεονεκτήματα, λόγω θέσης, πολύ κοντά στην αναδυόμενη Ευρώπη και τα Βαλκάνια και με σημαντικό ενεργειακό πλούτο. Αν οι ξένες τράπεζες και κυρίως οι γαλλικές έφυγαν, αυτό έχει να κάνει με τις θέσεις τους σε ομόλογα και με το κακό timing των μεγάλων επισφαλειών.

Έπειτα από ένα ή δύο χρόνια θα έχει ξεκαθαρίσει η «ήρα από το στάρι» στην ελληνική οικονομία. Ήδη, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν επαφές ήδη υφιστάμενων υψηλών τραπεζικών στελεχών στην Ελλάδα με ξένους χρηματοπιστωτικούς ομίλους.


Τοποθετήσεις

Επίσης, οι τοποθετήσεις των ξένων αφορούν σε επιλεγμένες μετοχές και όχι όλες. ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Μυτιληναίος, ΜΕΤΚΑ, ΔΕΗ, ΟΛΠ αποτελούν τις βασικές τους τοποθετήσεις, σχολιάζουν Ελληνες διαχειριστές. Οι εντολές αυτές προέρχονταν κυρίως από ΗΠΑ, ενώ στο «παιχνίδι» έχουν αρχίσει να τοποθετούνται funds από την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, που εδώ και τρία χρόνια είχαν μηδενική παρουσία ή στη χειρότερη περίπτωση… πωλούσαν.

Πάντως, το μεγαλύτερο κομμάτι των κεφαλαίων που διακινούνται στο ΧΑ προέρχονται από τις εγχώριες δυνάμεις, τους Ελληνες ιδιώτες επενδυτές κι αυτό που παρατηρείται είναι μετακύλιση κεφαλαίων από χαρτιά που κερδίζουν σε άλλα που ενδεχομένως αποτελούν ευκαιρία.

Facebook Comments