Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος άφησε εκ νέου ανοικτό το ενδεχόμενο το κόμμα του να στηρίξει την πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ για εφαρμογή του νόμου των εκποιήσεων, με εξαίρεση την πρώτη κατοικία.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι «το ΔΗΚΟ από την αρχή είχε θέσει κάποιες προϋποθέσεις που αναμέναμε να υλοποιηθούν για να εφαρμοστεί ο νόμος των εκποιήσεων και με βασικό όρο να εφαρμοστεί το πλαίσιο αφερεγγυότητας ταυτόχρονα με τις εκποιήσεις για να προστατευτούν οι επιχειρήσεις και οι κατοικίες».

Διευκρίνισε ότι δεν είναι το ΔΗΚΟ που έκανε στροφή και αλλάζει τη θέση του στο θέμα των εκποιήσεων.

Στροφή, είπε, κάνει η κυβέρνηση από τις δικές της θέσεις αποδεχόμενη την εξαίρεση της πρώτης κατοικίας από τον νόμο για τις εκποιήσεις.

Εξήγησε ότι η πρώτη προϋπόθεση που είχε θέσει το ΔΗΚΟ φαίνεται να υλοποιείται καθώς αν τα τέσσερα νομοσχέδια που θα διέπουν το πλαίσιο αφερεγγυότητας ψηφιστούν στην ολομέλεια, θα σημαίνει ότι θα προστατεύονται σε μεγάλο βαθμό οι εταιρείες.

Επεσήμανε επίσης ότι οι εταιρείες θα μπορούν να πηγαίνουν στο δικαστήριο και να ζητούν αναδιάρθρωση των δανείων τους που θα είναι αναγκαστική για τις τράπεζες.

«Παραμένει», είπε, «σε εκκρεμότητα το πέμπτο νομοσχέδιο το οποίο έχει να κάνει με την προστασία της κύριας κατοικίας, το οποίο δεν είναι έτοιμο, δεν έχει παρουσιαστεί και είναι γι’ αυτό το λόγο που η κυβέρνηση έχει εισηγηθεί την αναστολή του νόμου των εκποιήσεων για τις κατοικίες ενόσω εκκρεμεί η ετοιμασία αυτού του νομοσχεδίου».

Υποστήριξε ότι ο νόμος των εκποιήσεων ισχύει και καμία προστασία δεν εφαρμόζεται με βάση το πλαίσιο αφερεγγυότητας, «γιατί κατά παράβαση του συντάγματος ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει υπογράψει την αναστολή του νόμου των εκποιήσεων που έχει ψηφίσει η βουλή των αντιπροσώπων».

Το ΔΗΚΟ, σημείωσε, προσπαθεί να ψηφίσει την προστασία «για να μην μας μείνουν οι εκποιήσεις».

Απαντώντας στο ερώτημα αν το ΔΗΚΟ θα στηρίξει την πρόταση για ψήφιση του νόμου για τις εκποιήσεις με εξαίρεση την πρώτη κατοικία μέχρι τέλος Μαρτίου, αναμένοντας το πέμπτο νομοσχέδιο, ο κ. Παπαδόπουλος είπε:

«Νοουμένου ότι θα ψηφιστούν τουλάχιστον τα τέσσερα νομοσχέδια που θα προστατεύσουν τις εταιρείες και τότε, ναι, συζητάμε την πρόταση της κυβέρνησης να αλλάξει τη στάση της και να μας σταλεί ο νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας».

Facebook Comments