'

«Ωρολογιακή βόμβα» $51 δισ. για την Τουρκία - η τουρκική λίρα στο επίκεντρο

Bloomberg

«Ωρολογιακή βόμβα» $51 δισ. για την Τουρκία - η τουρκική λίρα στο επίκεντρο, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Στο ζήτημα των δανείων ενεργειακών εταιρειών της Τουρκίας σε ξένο νόμισμα με φόντο την πτώση στην ισοτιμία της λίρας, στέκεται το πρακτορείο Bloomberg σε δημοσίευμά του, κάνοντας λόγο για «ωρολογιακή βόμβα».

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, αντιμέτωπη με τη «βουτιά» της λίρας η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας κάλεσε τον περασμένο μήνα το κοινό να δανείζεται στο νόμισμα που πληρώνεται.

Η προειδοποίηση αυτή, όμως, ήρθε σύμφωνα με το Bloomberg πολύ αργά για τις ενεργειακές εταιρείες της χώρας.

Το πρακτορείο παρατηρεί πως, καθώς η λίρα υποτιμάται ταχύτερα από τις αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος, ορισμένες τουρκικές εταιρείες παραγωγής ενέργειας καταγράφουν ετήσια κέρδη χαμηλότερα από τα ποσά που πρέπει να δώσουν για την αποπληρωμή των δανείων τους σε ξένο νόμισμα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας Τουρκίας, την οποία επικαλείται το Bloomberg, από τα 95 δισ. δολάρια που έχουν επενδυθεί στον κλάδο από το 2003, το χρέος που πρέπει να αποπληρωθεί φτάνει τα 51 δισ. δολάρια.