Τα αμύγδαλα είναι τροφή υψηλής ενεργειακής αξίας και κορυφαίας πηγής της αντιοξειδωτικής βιταμίνης Ε. Καταναλώνοντας 1/4 του φλιτζανιού αμύγδαλα, παρέχουμε στον οργανισμό μας αξιόλογα ποσά μαγνησίου(99 mg )και καλίου(257 mg). Περιέχουν επίσης ασβέστιο και ψευδάργυρο και αποτελούν πηγή πρωτεΐνης και φυτικών ινών.

Μπορούν να θεωρηθούν «λειτουργικά» τρόφιμα διότι όπως και το ελαιόλαδο, είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (34.4 γρ/100 γρ) τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Αν τα μονοακόρεστα λιπαρά αντικαταστήσουν τα κορεσμένα λίπη στην διατροφή , τότε παρατηρείται μείωση της LDL χοληστερόλης χωρίς να επηρεαστεί η ΗDL –χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια.

Ο καρδιαγγειακός κίνδυνος δεν συσχετίζεται μόνο με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης αλλά και με την παρουσία φλεγμονής στο ενδοθήλιο των αγγείων. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Clinical Nutrition, αναφέρει μείωση των επίπεδα της CRP (C-αντιδρώσα πρωτεΐνη ), όταν η δίαιτα περιελάμβανε αμύγδαλα.

Το Αμερικάνικο Εθνικό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης για τη Χοληστερόλη της Αμερικής (National Cholesterol Educational Program) μεταξύ άλλων, συστήνει το 20% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης να προέρχεται από τα μονοακόρεστα λιπαρά για την μείωση της χοληστερόλης αίματος.Οι συγκεκριμένοι ξηροί καρποί όταν καταναλωθούν ως μέρος του γεύματος βοηθάνε στην πρόληψη και την αντιμετώπιση του Σ. Διαβήτη, μειώνοντας τον γλυκαιμικό δείκτη του γεύματος.

Τα αμύγδαλα θα ήταν ωφέλιμο να ενσωματωθούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής για έναν επιπλέον λόγο. Σε κλινική έρευνα παρέμβασης που πραγματοποιήθηκε το 2003, φάνηκε ότι η δίαιτα με τα αμύγδαλα οδήγησε σε 62% μεγαλύτερη απώλεια βάρους, 50% μεγαλύτερη μείωση στην περίμετρο μέσης και 56% μεγαλύτερη μείωση του σωματικού λίπους ,συγκριτικά με την δίαιτα υψηλής σε σύνθετους υδατάνθρακες.

Η μέτρια κατανάλωση ξηρών καρπών έχει προστατευτική δράση στην εμφάνιση στεφανιαίας νόσου και μεταβολικού συνδρόμου . Αν και περαιτέρω έρευνες πρέπει να διεξαχθούν, η προσθήκη των ξηρών καρπών σε ένα υγιεινό διαιτολόγιο μπορεί να προσφέρει επιπλέον όφελος στη διαχείριση του βάρους .

Facebook Comments