Τα χαρακτηριστικά του

Έχει  λεία υφή και χαρακτηριστική κρεμώδη γεύση ενώ είναι από τα ελάχιστα φρούτα που περιέχουν αξιόλογα ποσά λιπαρών. Συγκεκριμένα, το 75% των ολικών θερμίδων προέρχονται από λίπος  και αυτός ήταν ο λόγος που πολλά χρόνια παρέμεινε ενοχοποιημένο.

Η Ιστορία του ..

Ανακαλύφθηκε το 16ο αιώνα από Ισπανούς  εισβολείς της Κεντρικής Αμερικής  οι οποίοι του έδωσαν και το αρχικό όνομα «αχλάδι του αλιγάτορα». Σήμερα το αβοκάντο καλλιεργείται εμπορικά στις HΠA, στα τροπικά νησιά της Kαραϊβικής, στην Aυστραλία, τη νότια Aφρική, την Aίγυπτο, την Iσπανία, αλλά και  την Kρήτη.

 H Διατροφική  του αξία

Πρόκειται για τροφή ελεύθερης χοληστερόλης και νατρίου. Το  αβοκάντο θεωρείται ιδιαίτερα ευεργετική τροφή  καθώς  περιέχει  20  βιταμίνες και μέταλλα. Ειδικότερα περιέχει  Β1,Β2,Β3,Β5,Ε, βιοτίνη, καροτενοειδή και φυλλικό οξύ, κάλιο και  ψευδάργυρο. Επίσης είναι πλούσιο σε  β-σιτοστερόλη, γλουταθειόνη, και φυτικές  ίνες (75% αδιάλυτες και 25% διαλυτές φυτικές ίνες). Η β-σιτοστερόλη  η οποία ανήκει στην οικογένεια των φυτικών στερολών, έχει την ιδιότητα να εμποδίζει την απορρόφηση της LDL χοληστερόλης από το λεπτό έντερο  και έτσι συντελεί  στην διατήρηση των χαμηλών επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα.  

Η γλουταθειόνη (GSH), με την σειρά της αποτελεί μέρος του   αντιοξειδωτικού συστήματος του οργανισμού μας , καθώς καταπολεμά τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες. Ως γνωστόν, η υπερπαραγωγή  ελευθέρων ριζών έχει συσχετιστεί με πολυάριθμες ασθένειες όπως  καρκίνο, αθηροσκλήρωση,  παχυσαρκία, ρευματοπάθειες, χρόνια πολυαρθρίτιδα, νόσος Parkinson.

Υπερλιπιδαιμία

Σε μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη στην Αυστραλία έδειξε πως μεσήλικες γυναίκες οι οποίες κατανάλωναν  ημερησίως το συγκεκριμένο φρούτο επί τρεις εβδομάδες ,κατάφεραν να βελτιώσουν τα επίπεδα της χοληστερόλης αίματος σε αντίθεση  με τις γυναίκες που ακολούθησαν δίαιτα χαμηλή σε λίπος. Εξίσου σημαντικό εύρημα στην ίδια μελέτη, ήταν η βελτίωση του λόγου της HDL/ ολική χοληστερόλη κατά 15% καθώς  και η μείωση του σωματικού βάρους. Επιλέγοντας αβοκάντο ως μία από τις κύριες πηγές μονοακόρεστου λίπους , είναι δυνατόν να μειωθεί ο κίνδυνος για καρδιοαγγειακό επεισόδιο κατά  10-20%  και η θνησιμότητα κατά 4-8%σε διάστημα 3-5 ετών. Η βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ οφείλεται στον συνδυασμό της β-σιτοστερόλης και των μονοακόρεστων λιπαρών οξέων.

Ανοσοποιητικό Σύστημα

Το αβοκάντο είναι γνωστό για τις ανοσοενισχυτικές του ιδιότητες. Το σύμπλεγμα  Β  βοηθάει  την λειτουργία των ανοσοκυττάρων  να καταστρέψουν τους επιβλαβείς εισβολείς .Αποτελεί πλούσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων (ωμέγα-9)(12γρ/100γρ) ενώ περιέχει και σημαντική ποσότητα πολυακόρεστων λιπαρών οξέων(ωμέγα-6 ή λινολεϊκό οξύ). Το λινολεϊκό οξύ εχει αντιφλεγμονώδεις και αγγειοδιασταλτικές  ιδιότητες .

Το αβοκάντο αποτελεί και μια άριστη διαιτητική επιλογή  για τα νήπια και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας  λόγω της απαλής γεύσης του. Επιπλέον, τα ακόρεστα λιπαρά οξέα συμβάλλουν στην σωστή ανάπτυξη και λειτουργία του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος και του εγκεφάλου.

Πώς καταναλώνεται;

Είναι προτιμότερο να τρώγεται ώριμο ενώ μπορεί να συνδυαστεί με σαλάτες, σούπες και σάντουιτς. Στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, αντικαθιστώντας  κάποιο τρόφιμο υψηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένο λίπος και χοληστερόλη  με μία μερίδα αβοκάντο, είναι δυνατόν  να βοηθήσει στην μείωση της διαιτητικής πρόσληψης  του κορεσμένου λίπους, του νατρίου και της χοληστερόλης. Σύμφωνα με το  FDA  η κατανάλωση 1 μερίδας αβοκάντο ( 1/5 από ένα μεσαίου μεγέθους αβοκάντο  ή  30 γρ ή 2 κουταλιές της σούπας )ισοδυναμεί με 1 κγ λάδι.

Facebook Comments