Τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας υποβάθμισε ο οίκος αξιολόγησης Fitch, προειδοποιώντας για μία σειρά κινδύνων, οι οποίοι απειλούν την πορεία της γειτονικής χώρας.

Συγκεκριμένα, ο αμερικανικός οίκος προχώρησε στην αναθεώρηση της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης σε «ΒΒ» από «ΒΒ+» προηγουμένως. Παράλληλα, διατήρησε τις προοπτικές σε «αρνητικό».

Σύμφωνα με το σκεπτικό της Fitch, η υποβάθμιση αντανακλά τα εξής:

Οι κίνδυνοι για τη μακροοικονομική σταθερότητα έχουν αυξηθεί σημαντικά, εξαιτίας α) της διεύρυνσης του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, β) του γεμάτου προκλήσεις διεθνούς περιβάλλοντος, γ) της εκτίναξης του πληθωρισμού και δ) της υποτίμησης του νομίσματος.
Η αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής της Τουρκίας έχει υποχωρήσει τους τελευταίους μήνες, ενώ οι πρώτες κινήσεις μετά τις εκλογές του Ιουνίου έχουν ενισχύσει την αβεβαιότητα.
Η αξιοπιστία της νομισματικής πολιτικής έχει πληγεί σημαντικά εξαιτίας της απόφασης του προέδρου Ερντογάν ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας να διορίζεται απευθείας από τον πρόεδρο της χώρας.
Η κεντρική τράπεζας έχει αποτύχει να φέρει τον πληθωρισμό κοντά στον στόχο του 5%, με αποτέλεσμα τον Ιούνιο ο δείκτης τιμών να εκτιναχθεί, σε ετήσιο επίπεδο, στο 15,4% -το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών.
Το ΑΕΠ αναμένεται να επιβραδυνθεί λόγω των «σφιχτών» χρηματοπιστωτικών συνθηκών. Η οικονομία κατέγραψε ύφεση τον Απρίλιο και το ίδιο αναμένεται να συμβεί έως το δ’ τρίμηνο του 2018. Συνολικά, σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί κατά 4,5% για φέτος, προτού επιβραδυνθεί στο 3,6% το 2019.
Οι δυσμενείς χρηματοπιστωτικές συνθήκες και η αποδυνάμωση της οικονομίας είναι πιθανό να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις τράπεζας, συμβάλλοντας στην αύξηση των πιέσεων επί α) της ποιότητας των assets, β) της κεφαλαιοποίησης, γ) της ρευστότητας και δ) του χρηματοδοτικού προφίλ.

Facebook Comments